Sportgazdaság

Jól kezelte a járványt a Real Madrid

Jelentős bevételcsökkenést szenvedett el a tavalyi labdarúgószezonban a hat bajnokcsapat, amelyek a játékosok túlzottan magas fizetése, valamint az egyre növekvő átigazolási és ügynöki díjak miatt már a járvány előtt meggyengültek pénzügyileg.

A koronavírus-járvány rányomta bélyegét a hat kiemelkedő európai liga bajnokainak pénzügyi teljesítményére az elmúlt szezonban:

a KPMG The Euro­pean Champions Report jelentéséből kiderül, hogy a vizsgált hat bajnokcsapat mindegyikének csökkent a bevétele.

A Juventus, a Paris Saint-Germain és a Porto két számjegyű árbevétel-visszaesést regisztrált az előző évhez képest, míg a Bayern München, a Liverpool és a Real Madrid összbevételei mérsékeltebben csökkentek, főként annak köszönhetően, hogy kismértékben növelni tudták kereskedelmi bevételeiket. A német és a spanyol bajnokcsapat ritka kivétel azért is, mert sikerült profitot termelniük a 2020. május–júniusban lezárt pénzügyi évben, miközben a többi klub jelentős veszteséget szenvedett el.

Az elmúlt szezonban három csapat, a Juventus, a Bayern München és a Paris Saint-Germain megőrizte bajnoki címét, a Liverpool harminc év után tudott ismét győzedelmeskedni a Premier League-ben, a Porto a tavalyi nyertes Benficától hódította vissza a portugál bajnoki címet, a Real Madrid pedig 34. alkalommal a szerezte meg a LaLiga-trófeát, a két évig uralkodó Barcelonát taszítva le a trónról.

Fotó: Manu Fernandez / POOL / AFP

„Míg a koronavírus-járvány előtti időszakban folyamatosan és stabilan fejlődött majdnem mindegyik európai topliga, az elmúlt szezon mindenkit hátrányosan érintett, igaz, nem ugyanolyan mértékben.

A Covid–19-járvány megkérdőjelezte a futball-ökoszisztéma pénzügyi fenntarthatóságát, felfedve a törékenységét. Már a járvány előtt is jelentős nyomást gyakorolt a klubok pénzügyi helyzetére a játékosok túlzottan magas fizetése, valamint az egyre növekvő átigazolási és ügynöki díjak. A krízis felnagyította az üzleti modell hibáit: a futballkluboknak hirtelen likviditási problémákkal kellett megküzdeniük, egyebek között a jegyeladások elmaradásával csökkenő árbevételeik és a gyakran megkérdőjelezhető média- és kereskedelmi megállapodásaik miatt” – emelte ki Andrea Sartori, a KPMG globális sporttanácsadási csoportjának vezetője.

A beszámolóban vizsgált bajnokcsapatok közül a Real Madrid – a 8 százalékos árbevétel-visszaesés ellenére – érte el a legmagasabb összbevételt, 681,2 millió eurót.

Az elnapolt vagy zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzések miatt a Porto kivételével az összes csapatnál a jegyárbevétel csökkent a legnagyobb mértékben. Abszolút értékben a Real Madrid vesztett a meccsnapi bevételekben a legtöbbet, 34,9 millió eurót, ez éves viszonylatban 22 százalékos csökkenés. Százalékosan a Porto 4,2 millió eurós bevételkiesése volt a legmagasabb: 34 százalékos.

A közvetítési díjak is csökkentek minden bajnokcsapatnál, részben az UEFA Bajnokok Ligájában elért teljesítményük függvényében:

a döntős Bayern Münchennek és Paris Saint-Germainnek a televíziós bevételeknél csupán 4 százalékos csökkenést kellett elszámolnia,

de például a Porto, amely korán, a kvalifiká­ciós szakaszban kiesett, 63 százalékos bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni a közvetítési jogok tételsorán.

A Liverpoolnak, a Bayern Münchennek és a Real Madridnak sikerült a kereskedelmi bevételein javítania, egyenként 14, 4, illetve 2 százalékkal.

Csak a német és a spanyol bajnok tudott szerény pozitív nettó eredményt elérni, 5,9 és 0,3 millió euró értékben, bár mindkét csapat profitja jelentősen csökkent az előző szezon óta. A többi vizsgált bajnokcsapat nagy veszteséggel zárta a 2019–2020-as pénzügyi évet.

A Bajnokok Ligája győztes Bayernnek mindössze 4 százalékkal csökkentek a közvetítési díjakból származó bevételei

KPMG labdarúgás Real Madrid
Kapcsolódó cikkek