Sportgazdaság

Walesi rögbis a dartsvilág új uralkodója

Félmillió fonttal gazdagodott Gerwyn Price, az első walesi dartsvilágbajnok, aki testépítőkülsejével ért fel a csúcsra a pocakos urak játszóterén.

Korábban elképzelhetetlen volt, ma viszont már szinte magától értetődő, hogy a tévéképernyők előtt több millióan követik nyomon, amint két pocakos ember három-három nyíllal a kézben, a táblától négy sörösrekesznyi távolságra áll, körülöttük sok ezer rajongó, hangos zene, karneváli hangulat.

Merthogy alapesetben ilyennek kellett volna lennie a 28. világbajnokságnak a Nemzetközi Dartsszövetség (PDC) égisze alatt, miután az alapítók 1992-ben kiváltak a Brit Dartsszervezetből (BDO).

Csakhogy a koronavírus-járvány itt is közbeszólt, így bár a vb elején korlátozott számban még jelen lehettek nézők a csarnokban, a viadal második felét már teljesen zárt kapuk mögött rendezték.

A majd három évtizeddel ezelőtti válásra visszatérve: abból egyértelműen a BDO jött ki rosszabbul, a sportág elitje ugyanis a PDC mellett kötelezte el magát.

A pandémia ellenére a december 15. és január 3. között megrendezett világbajnokság helyszíne szokás szerint a londoni Alexandra Palace volt.

A város északi részén, Muswell Hill és Wood Green között húzódó rendezvényközpontot még 1875-ben nyitották meg, mai áron 36,6 millió fontból, azaz mintegy 13 milliárd forintból épült fel. Az állapota mégis kifogástalan, előbb 1988-ban, majd 2016-ban is felújították.

Fotó: Swen Pförtner/dpa

A 2020–2021-es világbajnokságnak ezúttal is a William Hill fogadóiroda volt a névadó főszponzora, címvédőként pedig a skót Peter Wright vágott neki a küzdelmeknek, mivel egy évvel korábban 7-3-ra verte a döntőben a holland Michael van Gerwent.

Igaz, az extravagáns külsejű Wright menetelése nem tartott sokáig, már a harmadik fordulóban kikapott 4-3-ra Gabriel Clemenstől, aki ezzel a verseny történetében első német játékosként jutott el a negyedik körig.

Egyúttal Peter Wright holtversenyben a legkorábban búcsúzó világbajnokká vált, ezt megelőzően a tizenhatszoros vb-győztesként visszavonult Phil Taylor esett ki ugyanígy a legjobb 32 között, még 2014-ben. Bár miután a negyeddöntőben 5-0-s erődemonstrációt tartott a sportág állócsillagával, Van Gerwennel szemben, sokan Dave Chisnall végső sikerét várták, a Chizzy becenéven ismert angol dartsos azonban a fináléba sem jutott be.

A világbajnokságot első walesi játékosként Gerwyn Price nyerte, miután a döntőben 7-3-ra verte a kétszeres vb-győztes skót Gary Andersont.

A rögbiről átnyergelő 35 éves Price végig nagyszerű teljesítményt nyújtott a fináléban, csak a végén ingott meg kissé, de 11 elrontott bajnoki nyíl után behúzta a vb-címet jelentő hetedik szettet is.

Még soha nem éltem át ekkora nyomást

– mondta utólag a meccs hajrájáról.

A játékos 500 ezer fontot kapott sikeréért, az Alexandra Palace-ban 2015-ben és 2016-ban győztes Anderson 200 ezerrel vigasztalódhatott.

Egyúttal a Jégember becenévvel illetett Price sikerével letaszította a világranglista éléről Michael van Gerwent, aki 2014 januárja óta megszakítás nélkül vezette a rangsort. S ha már a bevezetőben pocakos emberekről írtunk, Gerwyn Price a rögbis elő­élet miatt inkább testépítő benyomását kelti, míg sok társa inkább hasonlít elhízott öregúrra.

Érdekesség, hogy a BDO versenynaptárát is beleértve ez volt Steve Beaton megszakítás nélküli 30. vb-je, így e téren felülmúlta a legendás Phil Taylort, és egyedüli csúcstartóvá vált. Ugyanakkor Beatonnek sok babér nem termett ezen a PDC-világbajnokságon, hiszen rögtön az első körben alulmaradt Diogo Portelával szemben.

Öt év után újra láthatott kilencnyilas kiszállót a vb közönsége, igaz, James Wade az extra teljesítménnyel együtt is kikapott Stephen Buntingtól a harmadik fordulóban.

Nemzetközi Dartsszövetség Gerwyn Price darts
Kapcsolódó cikkek