Egy csapásra a világ egyik leggazdagabb labdarúgóklubjává vált a Newcastle United. A Premier League-ben jelenleg éppen utolsó előtti helyen álló csapatot csaknem másfél éves huzavona után múlt csütörtökön vásárolta meg 300 millió fontért egy konzorcium, amelyben brit milliárdosok és üzletemberek mellett – 80 százalékban – a szaúdi királyi család által tulajdonolt Szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) áll. 

Fotó: AFP

Pedig korábban a liga vezetése foggal-körömmel ellenállt a tulajdonosváltásnak, többek között azt is felhozva érvként, hogy a konzorcium nem tudja biztosítani szerintük azt, hogy a szaúdi királyi család nem szól majd bele a klub irányításába. 

A háttérben zajló hosszas egyeztetések végül meghozták eredményüket és hirtelen óriásit erősödött a Szarkák pénzügyi helyzete. 

A PIF vagyonát ugyanis elképesztő méretűre becsülik, egyes hírek szerint az alap nagyjából 320 milliárd font felett diszponál, azaz 135 ezer milliárd forint áll egy olyan klub mögött, amely az elmúlt 14 évben alig-alig költött játékosokra és infrastruktúrára, nem meglepő, hogy kétszer is kiesett az előző tulaj, Mike Ashley vezetése alatt a másodosztályba. 

A város és a csapat mögött álló lelkes szurkolótábor azonban kecsegtető a befektetők számára. Nem csoda, hogy az új tulajdonosoknak hosszútávú terveik vannak, amely nem csak a játékosigazolásokban értendő: többek között jelentős ingatlanfejlesztésekkel is számolnak, további cégeket és pénzeket bevonva a régióba. 

A BBC szerint például az észak-angliai szélerőművek is kiemelten érdeklik a szaúdiakat, akiknek feltett szándékuk, hogy a jövőben továbblépjenek az olajra épülő gazdaságuktól. 

A PIF csak az elmúlt években olyan vállalatokban szerzett tulajdonrészt, mint például a Disney, a Facebook, az Uber, a Starbucks és a Pfizer. Egy focimeccs pedig remek helyszín lehet a további üzletek nyélbeütéséhez.  

Apropó játékosigazolások. A Transfermarkt.de honlap szerint a Newcastle United keretének értéke jelenleg 220 millió fontra tehető, amely a 16. a Premier League-ben. Ahhoz, hogy a nagy rivális Manchester Cityt utolérjék, komoly beruházásokra kell rászánnia magát az új tulajdonosoknak. Márpedig ebben valamelyest a fizetési fairplay is megfogja a gárdát. A következő időszakban a hírek szerint nagyjából 190 millió fontot költhet a klub játékosokra, ebből pedig már valóban meg lehet erősíteni az egyelőre borzasztóan teljesítő csapatot, de az áhított Bajnokok Ligája még igencsak messze van. Az első lépéseket mindenesetre megteheti a Newcastle United, hogy ismét visszatérjen az elitbe.