Az Európa-bajnokság alatt az új budapesti csarnokot látogattam meg, de ismerem a debreceni arénát is a korábbi Eb-kről és a szegedi aréna megnyitóján is ott voltam decemberben, nagyszerű létesítményekről beszélhetünk 

– hangsúlyozta az M1-nek Michael Wiederer. Kiemelte, hogy az új budapesti kézilabdaarénának fantasztikus a hangulata, a kézilabdás mezőnyben a legnagyobbakhoz tartozik Európában, a szurkolókról pedig tudjuk, hogy fanatikus drukkerek, éppen ezért a magyar atmoszférát, környezetet nagyon szeretjük, hiszen a magyarok nagyon jól szurkolnak, de sportszakmai tekintetben is hozzáértők. 

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A sportvezető szerint a budapesti létesítmény alkalmas rá, hogy a női Bajnokok Ligája négyes döntője mellett 2024 után, amikor lejár az EHF Kölnnel kötött szerződése, akár a legjobb férfi klubcsapatok Final 4 eseményének is otthont adjon. Wiederer hangsúlyozta: fontos, hogy megmozgassuk a közönséget és legyenek megfelelő helyszínek az ilyen tornák megrendezéséhez. "Meglátjuk, idén miként vizsgázik a női BL négyes döntő az új budapesti arénában. A Magyar Kézilabda Szövetségnek megvan minden tudása ahhoz, hogy más versenyeket is megrendezzen. Meglátjuk 2024 után" - bocsátotta előre.

Az EHF vezetője az Európa-bajnokságról is szót ejtett:

Remekül fejlődik az 1994-ben indult verseny, a szurkolók is egyre több helyről érkeznek az arénákba. Fontos feladat, hogy a csapatok megfelelő ellátásban részesüljenek, ez fontos érték. A járványhelyzet az elmúlt fél évben romlott, majd javult, különböző hullámok követik Európában, az omikron-hullám érintette az Európa-bajnokságot. 

Ugyanakkor úgy látja, a megbetegedések nem olyan súlyosak, de a vírus gyorsabban terjed, ezért az EHF átdolgozta a higiéniai koncepciót, de a dániai Eb-ről már van ebben tapasztalatunk. A szervezők számára különösen nagy kihívás a tesztelés, de minden résztvevő mindent megtesz annak érdekében, hogy a mérkőzések sorra kerüljenek, és ne legyen fennakadás.

Michael Wiederer értékelte a sportág fejlődését és a magyar kézilabdázást is:

Az európai kézilabda rengeteg országban sokat fejlődött az utóbbi időben, ez indokolja a 24 csapatos Eb-t, így a kiemelkedő és a közepes csapatok már nem a selejtezőben, hanem a döntő tornán versenyezhetnek egymással, ez óriási motiváció azoknak is, akik a 16 csapatos mezőnybe nem fértek be korábban, és mindez nagyon hasznos a kézilabdának. 

Ami a magyar kézilabdát illeti: Magyarországot jól ismerem, óriási hagyományokkal rendelkezik szervezésben, a Magyar Kézilabda Szövetség pedig nagyon nagy erőfeszítéseket tesz és az állami szervek nagy támogatást adnak a sportágnak. A magyar női és a férfi csapatok egyaránt az élmezőnyben vannak és a magyar utánpótlás is jó eredményeket ér el. Nincs kételyem, hogy a magyar kézilabdasport továbbra is az élmezőnyben fog maradni! – zárta a beszélgetést Michael Wiederer.