A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) kandidál a jövő évi elitvilágbajnokság egyik csoportjának megrendezésére, a másik csoportnak Szlovénia adna otthont. A két ország szövetségeinek elnökei, Such György és Matjaz Rakovec vasárnap tette meg a hivatalos bejelentést a divízió I/A vb helyszínén, a Tivoli Arénában – jelentette Ljubljanából az MTI. Sipos Levente, az MJSZ főtitkára elmondta: azzal vált véglegessé a már csütörtökön beadott pályázat érvényessége, hogy a válogatott feljutott a legjobbak közé a ljubljanai divízió I/A vb-ről a házigazda szlovénokkal együtt.

A tervek szerint a budapesti MVM Dome és a ljubljanai Stozice Arena lenne a két helyszín. Budapesten rendeznék az egyik csoport – a mezőny felének – küzdelmeit, két negyeddöntőt, valamint az elődöntőket, a bronzmérkőzést és a finálét is. A szlovén fővárosban egy csoportküzdelmet és két negyeddöntőt bonyolítanának le. A 2023-as vb-nek eredetileg Szentpétervár adott volna otthont, ám az ukrajnai háború miatt a nemzetközi szövetség (IIHF) elvette a rendezési jogot Oroszországtól. A megüresedő helyre a magyarok és a szlovénok mellett a finnek és a lettek közösen pályáznak.

Fotó: Domotor Csaba

Such György kifejtette, hogy a feljutás kiharcolása előtt arrogánsnak tűnhetett volna, ha nyíltan kandidálnak, ezért a nyilvánosság mellőzésével dolgoztak hetek óta. Hozzáfűzte, sajnálatos esemény, az ukrajnai háború teremtette meg a lehetőséget, hogy most pályázni lehessen. 

„Mindkét ország fővárosának vezetése és kormánya, a hokiszövetségek támogatják a kandidálást. A hokicsalád most bátor döntést hozhat, hogy az elit-vb ne csak az elit hokis nemzetek játéktere legyen, hanem a kisebb országok is lehetőséget kapjanak a rendezésre. Ez nyitás lenne új piacok felé. Amíg általában két-három év felkészülés áll rendelkezésére egy rendezőnek, nekünk erre szűk 12 hónapunk lenne” – mondta a szövetség elnöke.