Szabadon igazolható játékosként távozik klubjától, az angol Manchester Unitedtől a világbajnok francia középpályás, Paul Pogba – közölte a BBC.

A most 29 éves Pogba 2016-ban akkori világrekordot jelentő 89 millió fontért került az olasz Juventustól a Manchester Unitedhez.

A sérülésektől sem mentes utolsó szezonjában 27 alkalommal lépett pályára a klub színeiben. A csapat a számára csalódást keltő hatodik helyen zárt a Premier League-ben, így lecsúszott a Bajnokok Ligája-indulásról, így a következő szezonban is csupán az Európa Ligában méretheti meg magát.
Paul Pogba először 2009-ben, 16 évesen csatlakozott a manchesteri vörösökhöz. Akkor a francia Le Havre csapatától érkezett, és két évvel később tagja volt annak az akadémista csapatnak, ami megnyerte az UEFA Ifjúsági Ligát. 2012-ben lejárt a szerződése a klubnál, és a Juventushoz távozott.

Manchester United's French midfielder Paul Pogba celebrates scoring the 3-2 goal during the UEFA Champions League Group H football match RB Leipzig v Manchester United in Leipzig, eastern Germany, on December 8, 2020. (Photo by Odd ANDERSEN / various sources / AFP)
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP

Torinóban nyolc fontosabb trófeát nyert, többek között egymást követő négy olasz bajnoki címet. Ezt követően tért vissza 89 millió fontért korábbi csapatához.

Második manchesteri időszakában az első szezonjában megnyerte az angol ligakupát és az Európa Ligát, de azóta sem ő, sem a klub nem tudta gyarapítani trófeakollekcióját.

A 2018-ban a francia válogatottal világbajnoki címet szerző középpályás az angolt klubnál töltött két időszaka alatt 233 fellépésen 39 gólt szerzett, de az utolsó hazai fellépésén, áprilisban a Norwich City ellen lecserélésekor a saját szurkolói is kifütyülték.

Üzleti szempontból az angliai kalandja nem volt sikertörténet.

A Manchester United kétszer fizetett Pogba játékjogáért, egyszer a Le Havre-nak, egyszer a Juventusnak, és most másodszor is ingyen távozik a csapattól.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a francia játékos nem tudta azt a folyamatosan magas szintű teljesítményt nyújtani a klubnál, mint amire a Unitednek szüksége lett volna rá.

Ugyanakkor voltak emlékezetes meccsei, mint például amikor 2018-ban duplázott a városi rivális Manchester City elleni fordulatos, 3-2-es győzelem alkalmával, vagy a mögöttünk hagyott szezon első meccsén a Leeds United elleni találkozón négy gólpasszt osztott ki.

Azt nem tudni melyik csapat, és melyik ország lesz Pogba következő állomáshelye. Korábbi klubja, a Juventus azonban nem zárkózott el attól, hogy ismét szerződtesse.