Sportgazdaság

Meglepő terv: augusztusban újraindulhat az ukrán bajnokság

A tabella utolsó helyén jelenleg a már orosz kézben lévő Mariupol található.

Augusztusban visszatérhet a futball Ukrajnába: a télen szünetre ment, majd a februári orosz invázió miatt felfüggesztett és később befejezettnek tekintett első osztályú bajnokság újraindítását tervezi ugyanis az állam. 

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány csapattal indulhatna a bajnokság, hiszen nem egy csapat, illetve város van, amelyik ma már orosz kézen van. Arra például nincs esély, hogy a rommá lőtt Mariupol is részt vegyen a küzdelmekben. A csapat decemberben az utolsó helyen szerénykedett a tabellán. Rajtuk kívül a szintén sokat szenvedő Csernyihiv sem áll majd rajthoz. Helyettük a Metaliszt Harkiv és a Krivbasz Krivij Rih lesz a Premier Liga tagja.

Ugyanakkor bentmaradhat felfüggesztéskor utolsó előtti Minaji FC. A kárpátaljai csapat már egy ideje újra edzésbe is állt – olvasható a kiszo.net magyar nyelvű kárpátaljai oldalon. 

FC Zorya vs FC Dynamo Kyiv - Ukrainian Championship
Fotó: NurPhoto via AFP

Az újraindítás esélyét növeli a lap szerint, hogy maga az elnök, Volodomir Zelenszkij is szorgalmazta a futballidény beindulását. Az ukrán szövetség vezetője, Andrij Pavelko is arról beszélt, hogy tárgyalt Zelenszkijjel és az UEFA, illetve a FIFA vezetőivel a bajnokság biztonságos újraindításáról. 

A terv az, hogy nemcsak az élvonalbeli, hanem a másod- és harmadosztályú bajnokságot is elindítják.

 

bajnokság Ukrajna futball
Kapcsolódó cikkek