A hazai bajnokság még el sem kezdődött, de máris a nemzetközi porondon kell pályára lépnie a Ferencváros labdarúgócsapatának, amely a kazah bajnoki címvédő Tobollal küzd meg a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában.

A bajnok és kupagyőztes zöld-fehérek ellenfele lapzártánkkor a második helyen állt a tabellán 14 forduló után 7 győzelemmel, 3 döntetlennel és 4 vereséggel, ugyanannyi ponttal, mint a listavezető FC Asztana. A Tobol története során másodszor szerezte meg az aranyérmet Kazahsztánban, a mértékadó Transfermarkt portál 11,13 millió euróra becsüli a játékoskeretét, amely jövő szerdáig még némileg erősödhet. Az együttesnél leváltották a bajnoki címet szerző kazah Alekszandr Moszkalenkót, az új vezetőedző a szerb Milan Milanovics lett, a legnagyobb név a játékoskeretben pedig alighanem a szintén szerb Zoran Tosics, aki a Manchester Unitedben is megfordult, igaz, csak két tétmérkőzésen lépett pályára.

Teljesült az álom

A Topolból a nagy siker után több meghatározó, válogatott futballista is távozott, viszont maradt a legértékesebb játékosa, Igor Szergejev; az üzbég–orosz csatár értékét 1,7 millió euróra taksálják, míg az észak-macedón–szerb védő, Aleksa Amanovics 1 milliót ér. A kazahok összeszokott, rutinos csapatra építenek, több meghatározó játékosuk is 30 év feletti, nemzetközi tapasztalatot szerzett sportoló, a sorsolást követően pedig Milanovics azt mondta, szeretnék megszorítani a riválisukat, hazai pályán pedig egyértelműen a győzelem a céljuk.

Fotó: IllyÈs Tibor

A rutinnal a Ferencvárosnál sincs probléma, hiszen az elmúlt két szezonban mindkétszer csoportkörben szerepelt a nemzetközi porondon. A 2020–2021-es idényben a járvány miatt a Bajnokok Ligája selejtezőjének első három körében csupán egy mérkőzést kellett megnyerni: az FTC a svéd Djurgardenst 2–0-ra, a horvát Dinamo Zagrebet 2–1-re győzte le, a kettő között pedig nagy bravúrral ütötte ki idegenben 2–1-re a skót Celticet. A negyedik fordulóban aztán a norvég Molde ellen elegendőnek bizonyult az idegenbeli 3–3 után a hazai 0–0, hiszen ebben az évben még számított az idegenben rúgott több gól az európai labdarúgásban. A Fradi a BL-ben elképesztően nehéz csoportba került, a Juventustól 4–1-re és 2–1-re, a Barcelonától 5–1-re és 3–0-ra kapott ki, míg a Dinamo Kijevvel szemben hazai pályán 2–2, idegenben 1–0-s vereség lett a végeredmény.

Az előző idényben már oda-visszavágós alapon küzdöttek a zöld-fehérek, a koszovói FC Prishtina, a litván Zalgiris Vilnius és a cseh Slavia Praha búcsúztatása után a rájátszásban a svájci Young Boys ellen mindkét találkozón 3–2-re kikaptak.

Az Európa-liga csoportkörében megint nem volt szerencséjük a sorsolással, az első öt mérkőzésüket elbukták a német Bayer Leverkusen (1–2), a spanyol Real Betis (1–3, 0–2) és a Celtic (0–2, 2–3) ellen, majd az utolsó fordulóban 1–0-ra legyőzték a németeket. A gólszerző az az Aïssa Laïdouni volt, aki a mostani keret legértékesebb játékosa, a 3,5 millió eurós labdarúgót sajtóhírek szerint a francia első osztályból keresték, ám lapzártánkig nem volt hivatalos nyilatkozat az ügyben.

Erősítés Moldovából

Négy érkezőt viszont már bejelentett a klub, köztük a legnagyobb név a moldovai Sheriff Tiraspoltól érkező Adama Traoré, akiért a Transfermarkt szerint 2 millió eurót fizetett a Fradi (pedig 3 millió az értéke). A mali származású szélsőnek a Bajnokok Ligájában is van tapasztalata, azaz rúgott már gólokat, a válogatottban szintén alapember, és a két szél mellett visszavont csatárként is pályára küldhető.

Egy ideig úgy tűnt, Traoré a szerződése lejártával távozó norvég Tokmac Nguen helyére érkezik, ám a kiváló képességű futballista végül három évvel hosszabbított, pedig a hírek szerint Törökországból és Hollandiából is volt ajánlata.

A Ferencváros Traorén kívül ingyen szerződtette a 30 éves dán hátvédet, a 600 ezer eurót érő Rasmus Thelandert, a 900 ezres holland korábbi utánpótlás-válogatott védő Mats Knoestert, illetve az 1,3 millió eurós francia középpályást, Xavier Mercier-t. A távozók közül a csupaszív, szinte minden poszton bevethető, Brazíliába szerződő Somaliát, valamint a Franciaországba igazoló védőt, Miha Blažičot érdemes megemlíteni.

Az első tétmérkőzés

A klub orosz vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov a FradiMédiának azt mondta, már a kazahok is képesek jó focit játszani, a világ minden tájáról érkeznek oda légiósok. Az erőnléti programon nem kellett változtatni, ám a felkészülésen taktikailag igen, az pedig pluszkihívást jelent, hogy alaposan meg kellett szervezni az idegenbeli utat, hiszen a szakember szerint problémát okozhat a több időzónás eltolódás és a hosszú utazás.

Alig várom, hogy újra európai kupameccsen szerepeljünk. A célunk természetesen a Bajnokok Ligája, de egy újabb főtáblának is örülnénk. Viszont most a Tobol-meccs a legfontosabb. Senki sem fogja ajándékba adni a továbbjutást

– mondta Csercseszov, aki legutóbb a lengyel Legiánál szerepelt klubedzőként a nemzetközi kupaporondon, még 2015 októberében.

Hajnal Tamás sportigazgató hangsúlyozta, a Tobol kapcsán egy olyan bajnokcsapatról van szó, amely az ország két nagy együttesét, az Asztanát és a Kajrat Almatit is meg tudta előzni – ez mutatja az erejét, ráadásul több kiváló idegenlégióst foglalkoztat.

„Fontos megemlíteni, hogy a kazah bajnokság jelenleg is zajlik. Mire elérkezik a mérkőzésünk, addig a kazahok három fordulót is lejátszanak, vagyis az ellenfelünk játékosai ritmusban lesznek, míg nekünk ez lesz az első tétmérkőzésünk. Fel kell mérnünk a Tobol erejét, képességeit, megfelelő koncentrációra lesz szükség, hogy a két mérkőzés során a mi javunkra dőljön el a továbbjutás” – jelentette ki.

Ha továbbjut a Ferencváros az első fordulóból, a második körben is kiemelt lesz, Holman Dávid klubja, a szlovák Slovan Bratislava vagy a grúz Dinamo Batumi következne.

Amennyiben borulna a papírforma, akkor az Európa-konferencia-ligában, ha a selejtező későbbi szakaszában búcsúzik, akkor pedig az Európa-ligában folytathatja az FTC, amelynek a BL-csoportkörig négy párharcot kell megnyernie.