Minden élvonalbeli labdarúgó, illetve a sportágban dolgozó megkapja azt a Premier Legue által közzétett útmutatást, amely a beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat alapjait határozza meg – számolt be a Goal.

Az angol labdarúgó-bajnokság azután tette meg a bejelentést, hogy 

az elmúlt egy évben több élvonalbeli labdarúgónak lett rendőrségi ügye szexuális visszaélés miatt. 

Korábban több női csoport felszólította a Premier League-et, hogy tegyen többet a visszaélések ellen, a The End Violence Against Women Coalition, a The Three Hijabis és a Level Up nyílt levelet írt még februárban a labdarúgó-szervezetnek, illetve az angol labdarúgókupának (FA) is az ügy érdekében. 

Premier Legue, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat Reporting sexual assault and workplace harassment as a whistle blower or whistleblower with male symbols as a victim of peear sex abuse with 3D illustration elements.
Fotó: Shutterstock

A The Telegraph számolt be elsőként arról, hogy a képzés indul a szexuális zaklatások felismerése érdekében, a Premier League korábban is tartott workshopokat a 14 és 23 év közötti játékosoknak, de az új képzést most minden játékosra és a személyzetre is kiterjesztik. Bár a Premier League úgy döntött, hogy bevezeti ezeket az intézkedéseket, nem világos, hogy a képzést kiterjesztik-e az egész futballvilágra.

Örülünk, hogy a Premier League elfogadta azt a cselekvési tervet, amelyet nyílt levelünkben küldtünk nekik, illetve az FA-nak a labdarúgásban felmerülő nemi alapú erőszak elleni küzdelem sürgősségéről

 – mondta Shaista Aziz, a Three Hijabis nevű női csoport társigazgatója. Hozzátette, hogy az angol labdarúgókupa azonban továbbra sem tesz eleget a visszaélések számának csökkentése érdekében, illetve a szervezet elutasító magatartást tanúsít a női csoporttal szemben. Ezért felszólítják az FA-t, hogy sürgősen lépjen fel a nemi alapú erőszak ellen a futballban.

A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (PFA) elnöke, Maheta Molango is üdvözölte a hírt, mondván: 

Többet kell tenni a játékosok nevelése érdekében – különös tekintettel a szexuális beleegyezés fogalmáról –, hogy mi az elfogadható, mi az, ami nem. Gondoskodni kell arról, hogy ez a kötelező oktatás része legyen.