Kettőzött erővel készült az idei utazási szezonra a német idegenforgalom, amely a pandémia és a háború viszontagságai közepette nyomta meg a (re)start gombot. Az újrakezdést szimbolizálta az is, hogy – a 2020-as és 2021-es – online lebonyolítás után az idén újra élő rendezvény formájában tartották meg a szövetségi köztársaság legnagyobb beutaztató szakmai vásárát, a 48. GTM Germany Travel Martot. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) csúcseseményének a Bajor-Alpok, azon belül is a passiójátéka révén világhírű Oberammergau adott otthont.

 

A nemzetközi utazási piac legtöbb célországánál több követ mozgat meg Németország, hogy talpra álljon a turizmusa,

 

erről az idei GTM-re látogató, 34 országot képviselő idegenforgalmi szakemberek és újságírók is meggyőződhettek. A résztvevők ilyenkor egyrészt a személyes élmények útján alaposabban megismerik a – jelen esetben Zugspitze – régiót, másrészt pedig információt szereznek a legújabb németországi trendekről, fejlesztésekről és turisztikai termékekről, ideális esetben már a következő évre szóló üzleteket is előkészítik.

Athletics - Day 5 - European Championships Munich 2022
Fotó: Getty Images

Keserű emlékek

Az idei GTM workshopjain a szektor 164 németországi vállalkozása mutatta be a nemzetközi utazási szakma több mint kétszáz bevásárlójának kínálata sokszínűségét és szolgáltatásai minőségét, a kilencven médiaképviselőt pedig átfogó információs programok várták a természet, a kultúra, az aktív pihenés, az egészségturizmus, valamint a szokások és hagyományok témákban. Nem lehetett hiányérzetük a sportkedvelőknek sem, hiszen éppúgy a választható programok részét képezte az 1936-os garmisch-partenkircheni téli olimpia egykori helyszíneinek felfedezése, mint a program müncheni záróakkordjaként az 1972-es müncheni játékok ötvenéves évfordulója apropóján az olimpiai falu bejárása.

Fél évszázad távlatából sem emlékezhetünk azonban csak az aranyérmekre és a világcsúcsokra, hiszen 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet túszul ejtette az izraeli csapat tizenegy sportolóját.

Két olimpikon már a túszejtéskor halálosan megsebesült, de a hatóságok kudarcba fulladt kiszabadítási akciójában a többi túsz is életét vesztette, s meghalt öt terrorista és egy német rendőr. Az eseményeket több alkotás is feldolgozta, a legismertebb és sokak szerint az egyik leghitelesebb a 2005-ben bemutatott München című film Steven Spielberg rendezésében, amely George Jonas (Jónás György) Megtorlás: egy izraeli antiterrorista csoport igaz története című regénye alapján készült.

Sport Climbing - Day 4 - European Championships Munich 2022
Fotó: Getty Images

Berlin után München

Pedig az 1972-es müncheni játékok azért is lett volna különösen fontos német üzenet a világnak, mert ezt megelőzően 1936-ban rendeztek olimpiát Berlinben, s az „náci olimpiaként” maradt meg a köztudatban, ráadásul maga Adolf Hitler nyitotta meg.

Az ötven évvel ezelőtti szörnyűségek, a müncheni mészárlásként ismert terrorcselekmény sokkolta a világot, akkor és ott Avery Brundage, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a tizenegy izraeli áldozat gyászszertartásán, az Olimpiai Stadionban mégis kijelentette:

A játékoknak folytatódnia kell!

Napjainkban a BMW-gyár mellett elterülő olimpiai faluban sétálva is képtelenség az 1972-es túszdrámát mellőzve emlékezni, feltűnő azonban, hogy az élsportolók egykori szálláshelye ma már olyan, mint egy diákváros: dolgozó fiataloknak és egyetemistáknak nyújt költséghatékony alternatívát a müncheni lakhatásra. Akkor még egymástól elkülönítve szállásolták el a férfiakat és a nőket, ma már az épülettömböket az egyes országok delegációinak közös elhelyezésére ügyelve osztják be a szervezők.

Ha épp nincsenek sportesemények vagy koncertek, akkor is tele van élettel a modern kori müncheni Olympiapark, amely zöld és szabad, a hobbisportolók kedvelt időtöltési helye. 

Minden napszakban találkozni futókkal, kerékpárosokkal, mint ahogy a teniszpályákon is reggeltől estig pattog a labda. Az olimpia 50. évfordulóján, 2022-ben azonban újra az élsportolóké a terep, augusztus 11. és 21. között ugyanis multisport-Európa-bajnokságnak ad otthont München.

Athletics Marathon - Day 5 - European Championships Munich 2022
Fotó: Getty Images

Európai miniolimpia

Hasonlóra először négy éve, Berlinben és Glasgow-ban volt példa. Akkor hét sportág szakági szövetsége rendezett meg közösen egy afféle „európai miniolimpiát”, mára ez a szám kilencre nőtt.

A kilenc sportág a következő:

  • atlétika
  • strandröplabda
  • kajak-kenu
  • kerékpár
  • torna
  • evezés
  • sportmászás
  • asztalitenisz
  • és triatlon.

A multisport-Eb létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen:

 

minden müncheni helyszínen fesztiválhangulat uralkodik, a versenyek iránti helyszíni érdeklődés pedig kiemelkedő.

 

Az Olimpiai Stadionban már a múlt szerdai megnyitóra 55 ezren látogattak ki, hétfőtől pedig itt rendezik az atlétikai számokat. A jegyárakban elég nagy a szórás: 10 eurótól 895 euróig vannak belépők, igaz, az utóbbi már olyan bérlet, amely az összes atlétikai programra belépést biztosít.

Ami a megasportesemény költségvetését illeti, a hírek szerint a végösszeg megáll 130 millió eurónál (azaz mintegy 51,7 milliárd forintnál), mivelhogy új sportlétesítmények építésére nem volt szükség. A 130-ból 100 millió eurót München városa, Bajorország és a Német Szövetségi Köztársaság különített el.

Athletics - Day 5 - European Championships Munich 2022
Fotó: Getty Images

Séta a sátortetőn

Amikor a GTM keretében a DZT vendégei bejárták a parkot, még nyoma sem volt a mostani hömpölygő tömegnek, 1972 szelleme azonban annál inkább megérintette a vezetett túra résztvevőit. Amellett, hogy a látogatók első kézből tapasztalhatták meg, hogy az Olimpiai Park ma is minden müncheni lakos kedvelt szabadidős helye, az idegenvezető lenyűgöző történeteket osztott meg az elmúlt ötven évből. A program részét képezte az olimpiai stadion sátorszerű tetején (biztosítókötéllel) tett séta, amely közbem elképesztő panorámát élvezhettek a résztvevők, a nap pedig az Olimpiatoronyban elköltött ebéddel zárult.

Egy forgó étteremről van szó, amelyet 182 méter magasan alakítottak ki, 53 perc alatt fordul körbe. A látogatók liftje másodpercenként 7 méteres sebességgel halad, a 190 métert fél perc alatt teszi meg.

A torony tetején számos analóg és digitális rádió- és tévéadó antennája található. A 137 millió márkából felépített Olimpiai Stadion fénykorában 80 ezer nézőt fogadott be, később a kapacitását 69 ezresre csökkentették. 1972-től egészen 2005-ig ez a stadion volt a Bayern és az 1860 München labdarúgócsapatának a hazai pályája.

Egy biztos: München és Németország az évforduló alkalmából az idősíkok közt egyensúlyozva is mintaszerű házigazdája a multisport-Eb-nek, a közvetítéseket látva pedig nem csoda, hogy egyre többen érdeklődnek a 2026-os rendezés iránt. Négy év múlva július 30. és augusztus 22. között kell megrendezni a sporteseményt, egyelőre kérdés, melyik város lesz a szerencsés. 

Athletics - Day 5 - European Championships Munich 2022
Fotó: Getty Images

Magyarok Münchenben

Magyarországot az 1972-es játékokon húsz sportágban 232 sportoló képviselte, összesen 35 érmet szereztek. Emlékezetes, hogy Hegedűs Csaba birkózó hazánk történetének századik olimpiai bajnoki címét szerezte, rajta kívül Gedó György ökölvívó, Balczó András öttusázó, Földi Imre súlyemelő, Fenyvesi Csaba párbajtőrvívó és a Fenyvesi, Kulcsár Győző, Osztrics István, Schmitt Pál összetételű párbajtőrcsapat állhatott fel a dobogó tetejére. München legnagyobb sztárja az amerikai szuperúszó, Mark Spitz volt, aki hét aranyéremmel (100 és 200 gyors, 100 és 200 pillangó, 4 × 100-as vegyes és gyorsváltó, 4 × 200-as gyorsváltó) térhetett haza.