Sportgazdaság

Nem lép pályára a hét végén II. Erzsébet kedvenc csapata

A királynő halála miatt az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League teljes fordulóját elhalasztották. A nemzetközi futballvilág is gyászolja az uralkodót.

A csütörtökön 96 éves korábban elhunyt II. Erzsébet brit királynő halála gyászba borította az Egyesült Királyságot és ezzel együtt a futballvilágot. A sportág jó néhány legendás alakja búcsúzott el az uralkodótól – számolt be róla a SoccerGator.

Fotó: Vincenzo Pinto

Erzsébet volt az egyetlen angol uralkodó, aki angol világbajnoki címet ünnepelhetett a trónon. A hazai rendezésű 1966-os vébé trófeáját ő adhatta át az angol válogatott csapatkapitányának.

Ötvenöt évvel ezelőtt abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy átadhattam a Rimet-kupát Bobby Moore-nak, és láthattam, mit jelentett a játékosoknak, a vezetőségnek és a szurkolóknak, hogy a legrangosabb labdarúgótorna döntőjébe jutottak és megnyerték

– emlékezett vissza tavaly nyáron az uralkodó, amikor jókívánságait küldte a válogatottnak az Európa-bajnokság olasz győzelemmel zárult döntője előtt. 

Melyik Premier League-csapatnak szurkolt a királynő?

A kérdést nehéz eldönteni, Őfelsége ugyanis pártatlannak vallotta magát. A hírek szerint azonban az Arsenal volt a kedvence.

Ez azért terjedt el, mert 2007-ben találkozott a klub néhány játékosával, amikor vendégül látta a csapatot egy délutáni teára a Buckingham-palotában, és az Ágyúsok akkori közönségkedvence, Cesc Fabregas úgy nyilatkozott, hogy a királynő azt mondta neki, hogy rajong a klubért.

Az Arsenal tegnap esti, Zürich elleni Európa-liga-meccse előtt egyperces néma csenddel emlékeztek meg a királynőről, majd az angol együttes 2–1-re nyert Svájcban.

Egy másik információ szerint II. Erzsébet egyszer bevallotta, hogy a West Ham United szurkolója volt. A londoni csapat szintén gyászszünetet tartott a tegnap esti Európai Konferencia Liga-találkozója előtt, majd hazai pályán 3–1-re legyőzte a román FCSB-t.

Habár

az ellentmondásos információk alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni, melyik volt a 70 évig hivatalában lévő királynő kedvenc csapata,

az biztos, hogy állítólagos pártfogoltjai nem lépnek pályára a hét végén, a Premier League ugyanis közleményében tudatta, hogy

a nemzeti gyász miatt elhalasztja a hét végi fordulót.

Az eredeti menetrend szerint az Arsenal az Evertont, a West Ham pedig a Newcastle Unitedet fogadta volna.

Nem csak az angolok hozták meg ezt a döntést, a skót labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulóját is elhalasztották – írta a liga hivatalos oldala.

 

Arsenal gyász Anglia halál labdarúgas királynő West Ham II. Erzsébet Premier League kedvenc
Kapcsolódó cikkek