Michael Jordan 1998-as NBA-döntő zárómeccsén viselt meze rekordáron, 10,1 millió dollárért (több mint 4 milliárd forint) kelt el a Seotheby’s aukciósház árverésén – írja a BBC.

Michael Jordan’s game-worn 1998 NBA Finals ‘The Last Dance’ jersey, from game 1, is displayed during Sotheby’s ‘Invictus’ sales, in New York City on September 6, 2022. - The iconic red Chicago Bulls jersey, with Jordan's number 23 on the back, is only the second worn by the star during his six championships to be sold at auction. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) US-AUCTION-SOTHEBYS-SPORTS
Fotó: Angela Weiss / AFP

A Utah Jazz ellen viselt 23-as vörös színű mez minden idők legdrágábban elkelt sportrelikviája lett.

Jordan a Chicago Bullsszal hatszor nyerte meg az észak-amerikai profiligát, utoljára 1998-ban. A záró, hatodik meccsen a gárda úgy győzött minimális különbséggel, hogy Jordan labdát lopott saját palánkja közelében, majd az utolsó dobása – egy védőt elugrasztó cselt követően – 5,2 másodperccel a vége előtt hullott a kosárba. Az így 87-86-tal zárult összecsapáson a Bulls játékosa 45 pontot szórt. 

Csütörtökön az aukciósház közölte, hogy Jordan mezére összesen 20 licit érkezett. Brahm Wachter, a Sotheby’s utcai ruházati és modern gyűjteményi részlegének vezetője azt mondta, hogy a rekorderedmény megszilárdította Michael Jordan pozícióját a sportéletben, bizonyítva, hogy „neve és páratlan öröksége ugyanolyan fontos, mint közel 25 évvel ezelőtt”.

A mez meghaladta a 9,28 millió dolláros (közel 3,8 milliárd forint) korábbi rekordot, amelyet Diego Maradona futballsztár 1986-os világbajnokságon viselt mezéért fizettek.