A következő, 2026-os labdarúgó-világbajnokságot az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó trió fogja lebonyolítani, viszont a 2030-as rendezés sorsa még nyitott kérdés – írja a The Athletic. Egyelőre egyetlen ajánlat van a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA asztalán ezzel kapcsolatban, Spanyolország, Portugália és Ukrajna közösen nyújtotta be. Az viszont már biztos, hogy további két országcsoport is pályázni készül a 2030-as vb szervezésére. Az egyik Argentína, Uruguay, Paraguay és Chile négyese lesz, a másik pedig Szaúd-Arábia, Egyiptom, valamint Görögország triója.

Argentina v Saudi Arabia: Group C - FIFA World Cup Qatar 2022
Messi végül cserbenhagyja hazáját, és Szaúd-Arábiát támogatja majd a vb-szervezésért folyó harcban?
Fotó: Amin Mohammad Jamali / Getty Images

A korábbi gyakorlatoktól eltérően azért kerül mindenképpen több országhoz a rendezés, mert 2026-tól a torna 48 csapatosra bővül majd.

A 2030-as dél-amerikai ajánlat nagyon erős 

– mondta az argentin szervezőbizottság koordinátora, Fernando Marin. Hozzátette, 

azért is lenne logikus, ha ők rendeznék, mivel az időpont az uruguayi vb-győzelem századik évfordulójára esne. 

1930-ban a házigazda Uruguay nyerte meg a tornát, a döntőben 4-2-re legyőzte Argentínát. Az Uruguay és Argentína közös szervezéséről szóló tervet 2017-ben hozták nyilvánosságra. Az akkor még szintén a spanyol Barcelonát erősítő Luis Suárez uruguayi labdarúgó az argentin világklasszissal, Lionel Messivel együtt jelentette be ezt a projektet.

Itt a katari világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése

Nem kezdte jól Lionel Messi pályafutásának utolsó világbajnokságát Argentína: a kétszeres vb-győztes és háromszoros vb-ezüstérmes válogatott óriási meglepetésre 2-1-es vereséget szenvedett Szaúd-Arábiától. 

Marin 2018-ban arról beszélt az AFP hírügynökségnek, hogy Messi részt fog venni a szervezésben, és valószínűleg Suárez is beáll majd mögé.

Idén májusban viszont történt egy fordulat az ügyben, mivel 

Messi megállapodást írt alá Szaúd-Arábiával az ország népszerűsítéséről. 

Az fontos, hogy ez az együttműködés nem a világbajnoksághoz köthető, hanem a szaúdi turizmus felfuttatásához, de ez így is összeférhetetlen lehet a dél-amerikai vb-szervezés képviseletével. Szaúd-Arábia a Vision 2030 kormányzati projektben fogalmazta meg az ország gazdasági és társadalmi reformterveit. Az ország jövőképében fontos szerepe van az idegenforgalom népszerűsítésének, és ez valószínűleg a 2030-as világbajnoksággal is összekapcsolódhat. Szaúd-Arábia rendkívül sok pénzt és energiát fektetett a nemzetközi sportba az elmúlt időszakban. A Newcastle United angol labdarúgócsapat megvásárlása, Forma–1-es futamok megszerzése és a 2019-es nehézsúlyú profi ökölvívómeccs megrendezése Anthony Johsua és Andy Ruiz Jr. között. Kanada szaúdi nagykövete, Dennis Horak az Athleticnek azt nyilatkozta, hogy a sport fontos szerepet játszik a Vision 2030 stratégiában.

Azt nem tudni, Messi mennyi pénzt kap a szaúdi megállapodásért, de a The Daily Telegraph korábban arról írt, hogy Cristiano Ronaldo visszautasított egy több mint ötmillió font értékű marketingajánlatot a királyságtól. Az ügyet ismerő, de nevük elhallgatását kérő források a The Athleticnek azt mondták, hogy 

Messi kontraktusa akár az ötszöröse is lehet annak, amit Ronaldónak ajánlottak.

Leo Messi 2012-ben
Argentína és Szaúd-Arábia és ringbe száll a 2030-as vb rendezéséért. Ezzel csak az a probléma, hogy Messi mind a két oldalon leszerződött "nagykövetnek". Még 2018-ban beszállt az argentin vb kampány csapatába, mint a torna reklámarca, viszont idén nem kis pénzért leszerződött a szaúdi kormánnyal az ország turisztikai nagykövetének.
Messi 2012-es látogatása Szaúd-Arábiában.
Fotó: Getty Images

Az együttműködés keretében Szaúd-Arábia az ország turisztikai nagykövetének nevezte ki az argentin focistát. Ez akkor történt, amikor Messi a tavasz végén a Vörös-tenger melletti Dzsidda városába utazott.

Nem ez az első látogatása a királyságban, és nem is az utolsó 

– írta ekkor Ahmed al-Khateeb, a szaúdi idegenforgalmi miniszter egy Twitter-üzenetében. A poszthoz képeket is csatolt Messi és a szaúdi király találkozásáról.

Mi lesz így a dél-amerikai vb-szervezéssel?

A The Athletic arról ír, hogy megkeresték Messi támogatói csapatát az üggyel kapcsolatban, de nem akartak nyilatkozni. A szaklap arra akart választ kapni, hogy a Szaúd-Arábiával kötött megállapodás miként fogja érinteni Argentína terveit a világbajnokság megszervezésére. Emellett arra sem reagált a stáb, hogy a labdarúgó miként egyezteti össze a munkáját egy olyan ország képviseletével, amelyet az emberi jogok súlyos megsértésével vádolnak.