Magyar gazdaság

Sporttörténelmi magyar siker Dél-Koreában

A pjongcsangi aranyéremhez alighanem a korcsolyaszövetség stabil anyagi háttere is hozzájárult, ráadásul hamarosan ultramodern komplexumot kapnak a sportág legjobbjai.

Egyenként 28 millió forint jutalomban részesülnek a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat tagjai, akik hazánk első téli olimpiai aranyérmét nyerték az 5000 méteres férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó döntőjében, Pjongcsangban. A hatályos jutalmazási rendszer négy kategóriát különböztet meg, ennek megfelelően differenciál; ezek az egyéni, a páros versenyszámok, az egyéni sportágak három–nyolc fős csapatversenyszámai és az egyéni sportágak csapatversenyszámai (kilenc főtől), valamint a csapatsportágak. Így a besorolásnak megfelelően az olimpiai aranyéremért 35, 31,5, 28 vagy 24,5 millió forint kerülhet a sikeres sportolók bankszámlájára.

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (b-j), a győztes magyar válogatott tagjai a phjongcshangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének eredményhirdetésén a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mostani finálé előtt hazánknak két ezüst- és négy bronzérme volt a téli olimpiák 1924 óta íródó történetében, a versenyszám tétje elsősorban az volt, hogy lesz-e 38 év után újra magyar dobogós helyezés a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros 1980-ban, Lake Placidban elért ezüstérme után. A magyar váltó azonban minden várakozást felülmúlva megnyerte a Kína, Kanada és a hazai pályán korcsolyázó Dél-Korea legjobbjait felvonultató futamot.

A rövid pályás gyorskorcsolya, az úgynevezett short track szakág emellett Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia és Heidum Bernadett jóvoltából egy negyedik helyet is szállított a 3000 méteres női váltóval, továbbá Liu Shaolin Sándor egyéniben 500 és 1500 méteren is ötödik lett, Jászapáti Petra pedig szintén 1500-on hatodik.

Az eredményes szereplés összefüggésben állhat azzal, hogy egyre nagyobb összegekből gazdálkodhat éves szinten a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége (MOKSZ).

A 2016–2026-os sportági stratégiából kiderül, hogy míg korábban 200 és 600 millió forint között mozgott a büdzsé, addig tavaly már a 2,68, idén pedig a 2,98 milliárd forintot is elérte, jövőre pedig 3,21 milliárdra rúg.

Ebből a summából részesülnek a hagyományos, nagy pályás gyorskorcsolyázók, a mű- és szinkronkorcsolyázók, valamint a jégtáncosok is. A pjongcsangi szereplés után jó eséllyel kevesebben vonják kétségbe a 43 milliárd forintból épülő Nemzeti Korcsolya Központ létjogosultságát is, amely az Istvánmezőn, a Budapesti Olimpiai Központ területén épül fel 2022-ig a Millenáris és a Kisstadion elbontásával.

Maga a felszerelés sem olcsó mulatság, a téli olimpián részt vevő tízfős, így teljes létszámú short track válogatott tagjai átlagosan 506 ezer forintos cipőben léptek jégre, amelyhez csak külön a penge további 125 ezer forintba kerül. Emellett a ruha 253 ezer forintot kóstál, a sisak 50, a szemüveg 12, a kesztyű pedig 10 ezer forintot a Blikk összeállítása szerint. A versenyszettet a MOKSZ biztosította a versenyzőknek.

A képre kattintva galéria nyílik!

sport gyorskorcsolya Pjongcsang aranyérem
Kapcsolódó cikkek