Franciaországban több mint 250 embert vettek őrizetbe a rendőrök azután, hogy a világbajnoki címvédő labdarúgó-válogatott szerda este 2-0-ra legyőzte a torna meglepetéscsapataként számon tartott Marokkót a katari tornán, és ezzel bejutott a vasárnapi vb-döntőbe.

Celebration in Paris after France qualified for 2022 FIFA World Cup Final vb
Több mint 250 őrizetbevétel és halálos baleset történ Franciaországban a vb-elődöntő után
Fotó: Anadolu Agency

A francia rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint Párizsban 167 embert tartóztattak le a rendbontásokkal összefüggésben, míg országszerte összesen 266-an kerültek őrizetbe. A fővárosban a párizsi ügyészség szerint 40 szélsőjobboldali szimpatizánst tartóztattak le, náluk szúrófegyvereket is találtak.

A francia sajtó beszámolói alapján a szélsőségesek a Champs-Élysées sugárúton zajló tömeges ünneplésben akartak részt venni, ugyanakkor a BFMTV értesülései szerint a biztonsági erők úgy értesültek, hogy terveik között szerepelt összecsapni a marokkói drukkerekkel akartak összecsapni.

Franciaországban több mint 700 ezer marokkói él.

A dél-franciaországi Montpellier-ben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az ünneplés közben egy autó halálra gázolt egy 14 éves fiút, a gépjármű vezetője azonban elhagyta a baleset helyszínét. Az autót a közelben megtalálták, így jelenleg vizsgálják, hogy mi okozta a tragikus balesetet.

Celebration in Paris after France qualified for 2022 FIFA World Cup Final vb
A marokkói drukkerek a katari vb során nem először estek túlzásba.
Fotó: Anadolu Agency

A francia válogatott Argentínával szemben védheti meg világbajnoki címét vasárnap. A döntő közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődik Luszailban.

Katari vb: egy fiú is meghalt Franciaországban a szurkolók tombolása közben – fotógaléria az összecsapásról

Több francia nagyvárosban is brutális összecsapások zajlottak le éjszaka a világbajnoki elődöntő után. Egy 14 éves fiú meghalt, többen megsérültek az országszerte zajló rendbontásokban.