Közélet

Katari vb: egy fiú is meghalt Franciaországban a szurkolók tombolása közben – fotógaléria az összecsapásról

Több francia nagyvárosban is brutális összecsapások zajlottak le éjszaka a világbajnoki elődöntő után. Egy 14 éves fiú meghalt, többen megsérültek az országszerte zajló rendbontásokban.

Véres tombolásba torkollt a szerda esti labdarúgó-világbajnoki elődöntő Franciaországban. Mint ismert: a katari vb-n a címvédő francia válogatott 2-0-ra legyőzte Marokkót, amit az észak-afrikai ország lakosai nehezen emésztettek meg. Franciaországban jelentős számú marokkói kisebbség él, és több nagyvárosban tombolásba kezdtek. A legvéresebb összecsapások Montpellier-ben voltak, de Párizsban, Nantes-ban és Belgiumban, Brüsszelben is voltak rendbontások. Több helyszínen a rendőrségnek kellett feloszlatnia a tömeget. Sokan megsérültek és több száz embert letartóztattak. 

Fotó: Sylvain Thomas / AFP

Montpellier-ben egy 14 éves marokkói származású fiú meghalt, amikor áthajtott rajta egy autó. Bár elsőre a közösségi médiában támadásról írtak, később előkerültek olyan videók, amelyek látható volt, hogy a marokkói tüntetők megpróbálták a kocsiról letépni a francia zászlót, a sofőr pedig ennek hatására,pánikolva hajtott el, magával sodorva az úton állókat. A fiú később a kórházban halt bele sérüléseibe, a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. 

Több francia nagyvárosban össze is csaptak egymással a szurkolók, sok helyen pirotechnikai eszközökkel is lőtték egymást. Brüsszelben pedig könnygázt is bevetettek és több mint száz embert letartóztattak a rendőrök, de Antwerpenben is voltak letartóztatások. 

Az erőszakot úgy sem sikerült megakadályozni, hogy a francia és belga kormányok előzetesen nagy erőkkel készültek a mérkőzésre. Több mint tízezer rendőrt vezényeltek az utcákra Franciaországban, de ez sem volt elég. A párizsi Diadalív környékén is voltak rendbontások: Franciaországban 170 embert tartóztattak le, köztük egy szélsőjobboldali csoport tagjait is, akik tiltott fegyvereket vittek magukkal az utcákra. 

 

 

katari vb szurkolók rendbontás labdarúgás tüntetés
Kapcsolódó cikkek