Meghalt egy biztonsági őr, aki a Lusail Stadionban az Argentína–Hollandia negyeddöntős mérkőzésen sérült meg. A kenyai John Njau Kibue állapota eleinte stabil volt, végül három nap után a kórházban életét vesztette. A férfi leesett a stadion egy magasabb pontjáról. A katari szervezők közölték, hogy vizsgálják,  hogyan eshetett le a biztonsági őr a karzatról. Katar a világbajnokság körül kialakult a számos botrány mellett képtelen volt annyi látogatót vonzani az eseményre, amennyit eleinte remélt.

2022 FIFA World Cup Qatar - Previews
Fotó: Matthew Ashton - AMA

A férfi nővére a CNN-nek elmondta, hogy a szervezők nem közölnek információt John haláláról, és azt sem árulják el, hogy honnan esett le pontosan. A férfi még novemberben utazott Katarba, hogy leszerződjön a helyi biztonsági céggel. 

John Njau Kibue a második külföldi munkavállaló, aki meghalt a világbajnokság kezdete óta. 

Az első áldozat egy filippínó állampolgár volt, aki a szaúd-arábiai csapat edzőközpontjának javításai közben esett le egy épületről. Az első halálesetre a katari világbajnokság szervezőbizottsága úgy reagált, hogy a baleset a joghatóságukon kívül eső ingatlanon történt – írta meg a BBC.

A 2022-es katari világbajnoksághoz más halálesetek is kötődnek a november 20-i rajt óta. Egy ismert amerikai sportújságíró, Grant Wahl szintén az Argentína–Hollandia negyeddöntő alatt vesztette életét. 

A férfi halálát aortaaneurizma okozta, ami szívelégtelenséget váltott ki nála. 

Ez a betegség a főverőér kóros tágulását jelenti, ami gyakran semmilyen komplikációval nem jár, de okozhat súlyos egészségügyi problémákat. 

Grant nem sokkal a halála előtt mellkasi fájdalmat érzett, majd rosszul lett. A mentők azonnal ellátták, de 20-30 perc után sem tudták újraéleszteni. Az orvosok szerint a férfi menthetetlen volt. A Gulf Times írta meg, hogy egy másik újságíró is meghalt a vb-n. A katari hírportál úgy fogalmazott, hogy Khalid al-Misslam katari fotóriporter „hirtelen meghalt”, miközben tudósított a világbajnokságról.

Számos haláleset köthető a 2022-es katari világbajnoksághoz. Egyes jelentések szerint 

6500 külföldi munkás vesztette életét a stadionok építése közben 2010 óta, 

amikor az ország elnyerte a szervezési jogot. Ezt a katari hatóságok tagadják. Állításuk szerint mindössze három eset volt, amikor a stadionépítések alatt valaki balesetet szenvedett és meghalt. Ezenfelül további 37 nem a munkával összefüggő halálesetet ismernek el.