Sportgazdaság

Az ukránok panasza miatt kitiltották az orosz zászlókat az Australian Openről

Danyiil Medvegyev az idei Australian Open egyik legnagyobb esélyese. Szurkolói azonban ezentúl nem biztathatják őt és honfitársait orosz zászlóval.

Az ukrán nagykövet panasza nyomán kitiltották az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak otthont Melbourne Parkból és környékéről az orosz, valamint fehérorosz zászlókat.

2022 Australian Open tenisz zászló
A tavalyi Australian Open még a háború előtt volt, így az orosz zászlók sem voltak tiltólistán.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Vaszil Mirosnicsenko, Ukrajna ausztráliai és új-zélandi nagykövete hétfőn, a Twitteren közölt egy olyan fotót, amelyen egy bokron logó orosz zászló látható a pálya mellett, ahol éppen honfitársa, Katerina Baindl játszotta első fordulós mérkőzését.

 

Felszólítom az Ausztrál Tenisz Szövetséget, hogy azonnal érvényesítse a semleges zászló politikáját

 

– írta a Twitteren a politikus.

A szervezők reagáltak a kérésre, emiatt keddtől tilos használni a két ország lobogóját az Australian Open lelátóin.

Eredetileg az volt a tervünk, hogy a szurkolók behozhatják a létesítménybe a zászlókat, de nem okozhatnak velük zavart. Tegnap történt egy eset, amelynek során a pálya mellett volt látható a zászló. A tiltás azonnali hatályú

– áll a házigazdák közleményében.

Oroszország és az őt támogató Fehéroroszország sportolói az ukrajnai háború miatt csak semlegesként versenyezhetnek a tenisztornákon, nemzeti színeik nem jelennek meg a tévéközvetítésekben vagy a sorsolási táblán.

Az orosz Danyiil Medvegyev a férfiverseny egyik legnagyobb esélyese, a tavalyi Australian Openen döntőt játszott, akkori legyőzője, a spanyol Rafael Nadal szintén ott van a mezőnyben.

Feltették azt a két kérdést, amire már minden orosz és fehérorosz sportoló gondolt az elmúlt egy évben

Ebben az évben valószínűleg pályára léphetnek Wimbledonban az orosz és fehérorosz teniszezők, akiket tavaly eltiltottak a versenytől. A legjobb fehérorosz játékos, Arina Szabalenka szerint semmi értelme sincs annak, hogy őket büntetik, mert mindannyian békét akarnak.

 

zászló Australian Open tenisz
Kapcsolódó cikkek