Sportgazdaság

Zelenszkij Macronnal torpedózná meg az orosz sportolók olimpiáját

Független színekben, de mégis részt vehetnek a 2024-es olimpián az ukrajnai háborút támogató országok sportolói. Volodimir Zelenszkij már csak abban bízhat, hogy francia kollégája, Emmanuel Macron hozzá hasonlóan ellenzi a NOB döntését, és mindent latba vet azért, hogy kitiltsák őket jövőre a világ egyik legnagyobb sporteseményéről.

Független színekben részt vehetnek a 2024-es párizsi olimpián az orosz és a fehérorosz sportolók – jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely számos szervezettel, szövetséggel és képviseleti szervvel egyeztetve hozta meg döntését. A NOB közleményében kiemelte, csakis kizárólag az útlevelük miatt nem akadályozhatja meg ezen versenyzők indulását a jövő évi nyári ötkarikás játékokon, ez ugyanis ellentétes az olimpiai mozgalom alapelvével. A határozatról egyébként nem a bizottság első embere, Thomas Bach számolt be, ugyanis az ilyenkor szokásos sajtótájékoztatót nem tartották meg...

Fotó: Sebastien Nogier

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a bejelentést követően telefonon beszélt francia kollégájával, Emmanuel Macronnal, és nyomatékosította, hogy nem szeretné, ha orosz, illetve fehérorosz olimpikonok bármilyen formában is ott lehetnének a világ egyik legnagyobb sporteseményén. 

Persze naiv gondolat lenne, hogy a két államfő egyedül a sportról értekezett, mikor a hírek szerint Franciaország éppen kész átengedni Ukrajnának néhányat a 222 darab, több mint 4 kilométer hatótávolságú Leclerc típusú tankjából…

A NOB indoklásában a teniszt hozta fel példaként, amelyben a nemzetközi gyakorlattal ellentétben nem tiltották el az orosz és belorusz játékosokat a részvételtől, csak kikötötték, hogy semleges színekben, országuk zászlajának és himnuszának mellőzése mellett versenyezhetnek. A jelenleg is zajló ausztrál nyílt teniszbajnokságon azonban számos konfliktus támadt ebből. A szerb Novak Djokovics és az orosz Andrej Rubljov mérkőzésén az egyik szurkoló az ukrajnai invázió szimbólumává váló Z-feliratú pólóban jelent meg, majd többen Vlagyimir Putyin orosz elnököt éltették, néhányan pedig a biztonsági személyzetet is megfenyegették – írja a brit Guardian. Azóta már egy olyan felvétel is napvilágot látott, amelyen Djokovics apja a megszállást támogató drukkerekkel fotózkodik.

Zelenszkij tehát reménykedik abban, hogy Macron nem akar majd a melbourne-ihez hasonló helyzeteket átélni, miközben ezek az esetek arra is rávilágíthatnak, hogy az orosz és fehérorosz sportolók puszta jelenlétükkel atrocitás tárgyává válhatnak. 

A The Local francia portál szerint a 4,48 milliárd eurós költségvetésű jövő évi olimpiára számos biztonsági intézkedéssel készülnek a szervezők, akik mesterséges intelligenciával próbálják majd kiszűrni a bajt okozókat.

A rendezők közben állítják, mellőzni fogják a biometrikus azonosítást, illetve az arcfelismerő rendszert, és főleg a megnyitóünnepséget – amelyre legalább 600 ezer embert várnak – monitorozzák. A ceremóniára a Párizs északi részén található központi stadionon, Stade de France-on kívül kerülne sor, amelynek részeként a delegációk hajón utaznának végig a Szajnán. 

Fencing - Olympics: Day 8 CHIBA, JAPAN - JULY 31: Team Russia celebrates victory after winning the semi final match in the Women's Sabre Team event between Russia and Korea on day eight of the Tokyo 2020 Olympic Games at Makuhari Messe Hall on July 31, 2021 in Chiba, Japan. (Photo by Bradley Kanaris/Getty Images)
Fotó: Bradley Kanaris

Az orosz sportolók már a 2016-os riói játékokon sem képviselhették hazájukat, miután Richard McLaren, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója államilag irányított doppingprogramot leplezett le Oroszországban. Hat évvel később aztán a háború miatt is szankcionálták őket, majd a fehéroroszokat, megosztva ezzel a sportvilágot.

 

Volodimir Zelenszkij párizsi olimpia 2024 Emmanuel Macron orosz sportolók Thomas Bach eltiltás
Kapcsolódó cikkek