Szerda este az Inter 4–0-s győzelmet aratott a Viktoria Plzen ellen a Bajnokok Ligája csoportkörében, amivel biztossá vált, hogy a Barcelona búcsúzik a legrangosabb európai kupasorozattól. Tekintettel arra, hogy 2022 nyarán a katalán együttes 19-re lapot húzva elzálogosította szinte minden organikus bevételi forrását, el lehet mondani, hogy Xavi Hernandez vezetőedzőnek és Joan Laporta klubelnöknek van oka az aggodalomra. A csapat eladta a merchandise- és a közvetítési jogait, hogy ebből a több száz millió euróból építse újra a keretét sztárjátékosokkal – számolt be róla a The Athletic. Az egyik legnagyobb fogásuk a Bayern München lengyel csatára Robert Lewandowski volt.

FC Barcelona v FC Bayern Munchen: Group C - UEFA Champions League Sergio Busquets during the match between FC Barcelona and FC Bayern Munich, corresponding to the week 5 of the group C of the UEFA Champions League, played at the Spotify Camp Nou, in Barcelona, on 26th october 2022. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: UrbanandSport / AFP

Ez a hatalmas költekezés mind azt szolgálta, hogy a csapat ismét a világ legjobbjai közé kerüljön. A Barca nem is kezdte rosszul a szezont, Lewandowski szállította a gólokat és a többi nyári igazolás is gyorsan beilleszkedett Xavi csapatába. A gondok akkor kezdődtek, amikor a heti menetrend részévé váltak a BL-csoportkör mérkőzései, ahol a Barcelonának Bayern München mellett az olasz Inter Milannal kellett farkasszemet néznie. 

Végül a BL-kaland a tervezettnél előbb véget ért, a Barca pedig tavaly után ismét az Európa Liga kieséses szakaszában folytathatja nemzetközi szereplését.

Ez a katasztrófa sokba fog kerülni 

A nyári ambiciózus események után senki nem gondolt arra, hogy ez a tragédia megtörténhet az elmúlt évtized egyik legmeghatározóbb együttesével. A klub október 9-i közgyűlésén Joan Laporta még arról beszélt, hogy sikeresen megmentették a Barcelonát. 

Emlékeztetett arra, hogy a csapat csődközeli állapotban volt, amikor 2021 márciusában átvette a stafétát Josep Maria Bartomeut volt elnöktől.

Presentation Of Robert Lewandowski - FC Barcelona, Joan Laporta president of FC Barcelona during Robert Lewandowski presentation ceremony at the Spotify Camp Nou Stadium in Barcelona, Spain, on August 5th, 2022.  (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NurPhoto via AFP

Laporta ekkor még arról beszélt, hogy az elárverezett jogokból befolyt pénzből egy olyan rendszert építenek fel a csapaton belül, ami a pályán és azon kívül is a csúcsra fogja juttatni a gránátvörös-kékeket. Az elnök víziója szerint a Barcelona olyan sikeres együttessé fog nőni, hogy a bevételeiből gyerekjáték lesz kifizetni hatalmas adósságait. A közgyűlésen részt vevők megnyugodtak a nagy szavak hallatán, hiszen a vezetés döntéseit jelentős többséggel szavazták meg.

Ha a Barca nem lesz sikeres a következő években, akkor le lehet radírozni a labdarúgás térképéről

A Barcelona az elmúlt években a siker mintaképéből az összeomlás szinonimájává vált. Most hazardíroznak a gránátvörös-kékek. Eladják a jövőjüket annak reményében, hogy ismét felérhetnek Európa csúcsára. Ez egy dupla vagy semmi helyzet. Ha a Barca nem lesz sikeres a következő években, akkor le lehet radírozni a labdarúgás térképéről.

A Barcelona valós pénzügyi helyzete akkor látott napvilágot, amikor a klub pénzügyi alelnöke, 

Eduard Romeu elismerte, hogy a nagyjából 600 millió eurós forrásbevonás nélkül az előző évben 106 millió eurós veszteséget könyvelhettek volna el, 2022-ben pedig további 210 milliót. 

A pénzügyi vezető közölte, hogy a csapatnak még mindig óriási adósságai vannak, a múltban elkövetett hibák miatt.

Kísért a múlt

Nyilvánvaló, hogy az elhibázott átigazolási politika miatt a Barcelona üzemeltetése túlságosan drága lett. A 2021–2022-es szezonban a fizetésekre és az átigazolási díjakra összesen 518 millió eurót kell elkülönítenie a Barcának. 

Ez a szám további 27 százalékkal, 656 millió euróra duzzadt a nyáron Lewandowski, Raphina és a további öt új játékos szerződtetésével.

 

FC Barcelona v FC Bayern München: Group C - UEFA Champions League Robert Lewandowski centre-forward of Barcelona and Poland prior the UEFA Champions League group C match between FC Barcelona and FC Bayern München at Spotify Camp Nou on October 26, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) FC Barcelona v FC Bayern München: Group C-UEFA Champions Leagu
Fotó: Jose Breton / AFP

A klubnak ráadásul rövidesen esedékes lesz egy nagyobb halasztott bértömeg kifizetés. Frenkie de Jong, Marc-Andre ter Stegen, Sergio Busquets, Gerard Pique és Jordi Alba számára egyenként több mint évi 40 millió eurót kell lecsengetnie a csapatnak, úgy hogy a veterán játékosok nem is játszanak túl jól az idei szezonban. Emellett a hónap elején közzétett jelentések alapján az is kiderült, hogy a Barcelona még mindig tartozik egy nagy halom átigazolási pénzzel olyan játékosok után, akik már nincsenek is a klubnál. Ilyenek Philippe Coutinho, Miralem Pjanic és Neto Moura, akik után a Barcának több mint 100 millió eurót kell még kifizetnie a következő hét hónapban.

Összébb húzták a nadrágszíjat az európai topligák, de így is eurómilliárdokat költöttek új focistákra

Péntek este az angol, a francia és a német első osztályú labdarúgó-bajnokság is elstartolt, jövő héten pedig a spanyol La Liga és az olasz Serie A is csatlakozik hozzájuk. A top öt bajnokság csapatai a koronavírus-járvány után ugyan kevesebbet költöttek, de így is úgy röpködtek a nyáron az eurótízmilliók, ráadásul még nincs vége a költekezésnek, amelyben – szinte már hagyományosan – a Premier League csapatai vitték a pálmát.

Látszik némi fény az alagút végén

A helyzet azért nem teljesen tragikus és vannak bizakodásra okot jelek is. 

Az idei szezonra becsült kereskedelmi és szponzori bevételeket 369 millió euróra saccolják, ami 38 százalékkal meghaladja a tavalyi 267 milliót. 

Ráadásul ez még a 2019–2020-as idényben elért 324 millió eurót is meghaladja, amikor még Lionel Messi a klubnál volt.

Ennek a javuló számnak a magyarázata, hogy a nyári költekezés jelentős lelkesedést váltott ki a rajongók körében. Az előző szezonban a Camp Nou átlagos látogatottsága 55 ezer néző volt, ami alulmúlja a koronavírus előtti szezon majdnem 78 ezres átlagát. 

Az idei első négy meccs, illetve a Viktoria Plzen elleni BL-mérkőzés nézőátlaga majdnem 82 ezer fő volt. 

Mindent összevetve, kijelenthető, hogy a barcelonai terror még nem ért véget. A csapat kihullása a Bajnokok Ligájából olyan csapás a klubnak, ami kihatással lehet a pályán kívüli eseményekre is.