A Premier League legalább 100 pénzügyi szabály megszegésével vádolja a Manchester Cityt. A gyanú szerint a csapat 9 éven keresztül hágta át a szabályokat egy 2018-ban indult vizsgálat szerint. Amennyiben a vádak beigazolódnak, akkor pontlevonással, illetve az angol első osztályból való kizárással is sújthatják a klubot.

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 05: A dejected Bernardo Silva of Manchester City during the Premier League match between Tottenham Hotspur and Manchester City at Tottenham Hotspur Stadium on February 5, 2023 in London, United Kingdom.
Fotó:  Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images

A liga közölte, hogy a szabályszegésekről szóló vádakat a Premier League Bizottsága elé terjesztették, ahol döntenek a csapat sorsáról – erről a Times írt.

A nyomozás a Manchester City ellen 2018 decemberében indult, miután a Der Spiegel német laphoz eljutottak bizonyos dokumentumok egy Rui Pinto nevű portugál hackertől. 

A dokumentumok alapján a City magasabb szponzori díjakról jelentett, mint ami a valóságban befolyt a klub kasszájába, a különbözetet pedig a csapat tulajdonosai Abu-Dzabiból pótolták. 

Ez sérti a pénzügyi fair play szabályokat.

Ömlik a pénz a futballba, a klubok nem tudják abbahagyni a költekezést

A Chelsea amerikai tulajdonosa, Todd Boehly egy kiskaput kihasználva több mint 200 milliárd forintot költött játékosvásárlásra az elmúlt 241 napban. Habár az Európai Labdarúgó-szövetség bekeményít, szakértők szerint ez sem fogja vissza az árakat a piacon.

Ezen ügy miatt a City egyszer már kapott egy 30 millió eurós bírságot, illetve két év eltiltást az átigazolási ablakoktól, de 2020-ban a Sportdöntőbíróság hatályon kívül helyezte ezt a határozatot, a bírságot pedig 10 millióra csökkentette. 2020-ban a bíróság azt is előírta a csapatnak, hogy bizonyos dokumentumokat adjon át a Premier League-nek egy újabb vizsgálat érdekében.

A vizsgálatok alatt a Manchester City folyamatosan akadályozta a bírósági eljárást, többek között azzal, hogy megtámadta az eljáró bíróság joghatóságát. Eközben kétszer is bajnokok lettek, de a vádak nem csitultak, több angol klub is panaszt tett az együttes ellen.

A Premier League eljárása jelenleg is zajlik.

 A vádak szerint a City megsértette az akadémia játékostoborzására vonatkozó szabályokat, illetve a tulajdonosi körtől beérkező pénzek fair play szabályait. 

A liga fontosnak tartja, hogy a Manchester Citynek lehetőséget kell adni, hogy tisztázza magát a vádak alól.