Az Egyesült Államokban egyelőre nehezen veti meg magát az európai labdarúgás, vagyis a soccer. A fiatalabb korosztály és a többségében latin-amerikai bevándorlók ugyan biztosítanak egy széles fogyasztó bázist a focinak, az amerikaiak még mindig az amerikai focit, a baseballt és a kosárlabdát részesítik előnyben. Azonban úgy látszik, az Egyesült Államokban is kezdenek ráérezni az európai foci ízére, legalábbis az angol ötödosztályban vigéckedő Wrexham AFC legutóbbi mérkőzéseit rengetegen követték nyomon. A Vörös Sárkányok (Red Dragons, a csapat beceneve) lassan kötelező programmá válnak az USA-ban, amit főleg a tulajdonospárosnak, valamint a Welcome to Wrexham Hulu-sorozatnak köszönhet a klub.

King Charles III And The Queen Consort Visit Wrexham WREXHAM, UNITED KINGDOM - DECEMBER 9: King Charles III and Camilla, Queen Consort pose with Co-Owners of Wrexham AFC, Ryan Reynolds and Rob McElhenney and the team during their visit to Wrexham Association Football Club (AFC) on December 9, 2022 in Wrexham, Wales.  Hollywood actors, Ryan Reynolds and Rob McElhenney bought Wrexham AFC, Wales' oldest football club and the third oldest professional club in the world, in 2020. During the visit, Their Majesties met the owners, players and learnt about the redevelopment of the club.  (Photo by Arthur Edwards-WPA Pool/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A Wrexham egy walesi csapat, amelynek 

a tulajdonosa egy hollywoodi színészpáros, Ryan Reynolds (Deadpool-filmek, Nász-ajánlat, Élve eltemetve) és Rob McElhenney (Felhőtlen Philadelphia, Utolsó napok, Mythic Quest). 

A Welcome to Wrexham egy a Hulu streamingplatformon futó dokumentumsorozat, ami labdarúgás történetének egyik legrégebbi profi csapatának megvásárlását és irányítását mutatja be. A Wrexhamet 1864 októberében alapították, 158 évvel ezelőtt. A sorozat 8,2 pontos értékeléssel szerepel az IMDb adatbázisában. Az idei szezonban a csapat vezeti az angol ötödosztályt és bejutott az FA kupa negyedik fordulójába, ahol egy 3–3-as döntetlent követően visszavágót játszik a Sheffield Uniteddel.

„Előbb lőlek agyon, minthogy eladjalak” – üzente edzője Cristiano Ronaldónak, amikor távozni akart

Hamarosan zár a labdarúgó átigazolási időszak, és a dráma mindig az utolsó napokban történik. A szezon első felében jól teljesítő játékosok után koslatnak a nagyobb csapatok, azonban senki nem akarja a szezon felénél elengedni a sztárjait. Több angol tréner arról beszélt az Athleticnek, hogy a nagy csapatok pénzével nem lehet versenyezni, ezért egy jó kapcsolatot kell kiépíteni a játékosokkal, hogy maradásra lehessen bírni őket.

A Sheffield elleni első mérkőzés mindent megadott a szurkolóknak, ami egy focimeccstől elvárható. A Wrexham a harmadik fordulóban a másodosztályú Coventry Cityt ejtette ki 4–3-ra, ami önmagában hatalmas teljesítmény. Ezt követően ismét csodát hajtottak végre, amikor 3–3-as döntetlent értek el a Sheffield ellen, amely szintén a Championshipben (angol másodosztály) szerepel. 

A negyedik fordulót február 7-én játssza újra a két csapat. 

Az Egyesült Államokban az FA-kupa meccseket az ESPN+-on követhetik az érdeklődők. Bár a streamingplatform nem közöl hivatalos nézőszámokat, annyi biztos, hogy a Wrexham legutóbbi derbijét tömegek követték nyomon – írta meg a World Soccer Talk

Az ESPN szóvivője azt nyilatkozta, hogy a Wrexham–Sheffield-meccs volt az ESPN hálózatának a legnagyobb nézőszámmal futó focimeccse. 

A streamingoldal a február 7-i visszavágótól is nagy sikert vár, illetve azt is elmondták, hogy a regisztrált felhasználók száma is látványosan megnőtt az USA-ban, amióta kirobbant a Wrexham-láz.

Fotó: Oli Scarff / AFP

Reynolds és McElhenney két évvel ezelőtt vásárolta meg a Wrexhamet. Az Athletic azt írja, hogy a klub azóta virágzik. A csapat stadionjában, a Racecourse Groundon az átlagos nézőszám megduplázódott, ami nagyjából 10 ezer szurkolót jelent a meccseken. A csapat vezeti az ötödik osztályt, és jó esélyük van arra, hogy feljussanak. 

Reynolds és McElhenney több száz ezer fontot költött az elmúlt két évben játékosokra, és még egy új lelátó építésébe is belefogtak. 

A Wrexham profilja megváltozott, és egy komoly focicsapat képét mutatja.

Az Athletic arról ír, hogy az amerikai rajongók számára a katalizátor egyértelműen a Welcome to Wrexham doku berobbanása volt. Több interjúban is úgy nyilatkoztak az új rajongók a sportlapnak, hogy a sorozat izgalmas, tele van szívvel és lélekkel, ráadásul egy valódi csapatot mutat be, aminek a mérkőzéseit valós időben követhetik.

Kicsit olyan, mintha a sorozat, a történet része lennél 

– mondta a Washington DC-ből származó Jason Rose. Rose elmondta, hogy miután befejezte a sorozatot, mindenképpen el akart látogatni egy igazi meccsre Walesbe. Az Athletic a Te Turf wrexhami sportkocsmában készített interjú a férfival, miközben a pub fele amerikai szurkolókkal volt tele.

Ryan Reynolds klubtulajdonos láthatóan élvezi az európai foci életérzést. A Sheffield elleni 3–3-at a helyszínen tekintette meg, a kamerák pedig gyakran mutatták ahogy szurkol. A meccset végigtombolta, ugrált és szurkolt. 

Ez volt a legizgalmasabb dolog, amit életemben láttam

 – posztolta Twitterre a mérkőzés után.