A Forma–1 háromszoros bajnokát, Nelson Piquet-t 950 ezer dolláros erkölcsi kártérítés megfizetésére kö9telezte a bíróság 2021-es rasszista és homofób megjegyzései miatt.

Nelson Piquet Senior, 2008 Spanish Grand Prix
Fotó: Getty Images

A brazil származású Piquet a „neguinho” szóval illette Lewis Hamiltont. 

Ezt a szlenges kifejezést nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy „kis fekete srác”. Tavaly egy olyan videó is elterjedt a neten, amiben Piquet homofób nyelvezetet használva beszél Hamiltonról.

Max Verstappen egy F1-szimulátorral szereltette fel a 10 millió fontos magánrepülőjét

Elhivatottságból jelesre vizsgázott a kétszeres F1-világbajnok Max Verstappen. A Red Bull pilótája minden szabadidejét a versenyzésre fordítja, ez alól pedig az sem kivétel, amikor utazik. Épp ezért egy csúcstechnológiás Forma–1-szimulátort építtetett be a Falcon–900EX típusú magánrepülőjébe, hogy a hosszú, világ körüli utak alatt is a munkájával foglalkozhasson. A versenyző a valóságos verseny mellett a virtuális futamokért is rajong, részt vett a Virtual Le Mans 24 órás versenyen is.

A brazil bíróság arra kötelezte az F1-bajnokot, hogy fizessen meg 5 millió brazil realt kollektív erkölcsi kártérítés címén. A pénzt a faji egyenlőség előmozdítására, illetve az LMBTQ közösség diszkriminációja elleni küzdelemre fogják fordítani. A bíró megállapította, hogy az egykori versenyző megsértette Brazília 2010-ben elfogadott faji egyenlőségről szóló törvényét.

A Piquet ellen több emberi jogi csoport is pert indított a megjegyzései miatt.

A 70 éves Nelson Piquet a megjegyzéseit akkor tette, amikor Lewis Hamilton és a Red Bull pilótája, Max Verstappen közötti, a Brit Nagydíjon 2021-ben történt balesetről beszélt. Azt tudni kell, hogy a lánya, Kelly Piquet Max Verstappen barátnője.

Piquet később elnézést kért a meggondolatlan szóhasználata miatt. Hozzátette, hogy a neguinho szó a brazil portugál nyelvben egy régóta és széles körben használt szinonimája a fiú vagy a személy szavaknak. Kijelentette, hogy soha nem volt célja, hogy bárkit megsértsen – írta meg a Fox News.

A homofóbiát azért sütötték rá a háromszoros F1-bajnokra, mert félreérthetően fogalmazott a 2016-os sorozat versenyfutásával kapcsolatban. A bíró szerint Piquet azt sugallta, hogy Hamilton azért nem nyerte meg a 16-os futamot mercedeses csapattársával, Nico Rosberggel szemben, mert homoszexuális. A bíró szerint Piquet párhuzamot vont a homoszexualitás és a vereség között, amivel úgy állította be a nem heteroszexuális nemi irányultságot, mintha az negatív tulajdonság lenne.

Piquet fellebbezhet az ítélet ellen.