Az év végével a Nike leállítja a bébikengurubőr felhasználását a cipőgyártásban. A világ egyik legnagyobb sportszergyártója évtizedek óta használja az újszülött állatok bőrét a focicipőkhöz, emiatt több híresség is bojkottot hirdetett a márka ellen. 

A female red kangaroo holds her juvenile joey while he reaches up for her
A female and joey red kangaroo (Macropus rufus) affectionately touching and kissing, Sturt Stony Desert, Australia
cipőgyár, bébi kengurubőr,
Fotó: Jami Tarris

Az angol labdarúgás egyik legnagyobb sztárja, 

David Beckham már 2006-ban szakított a kengurucipőkkel, amikor állatvédő csoportok egy videóban hívták fel a futballista figyelmét arra, hogy miből és hogyan készül a klasszikus adidas Predator stoplis, amiben pályára lépett.

Az eljárás során az anyakengurut levágják, az erszényéből kihúzzák a bébikengurut, amit aztán agyonvernek és megnyúznak. A bőrüket gyárakban dolgozzák fel, majd elküldik a sportszergyártóknak, ahol cipő készül belőlük – erről a The Sun írt

Egy bébikengurubőr cipő ára 200 fontnál (85 ezer forint) kezdődik.

Íme a robot, aki lepipálhatja Messit – videó

Artemis a leggyorsabban futó humanoid, és a focistákkal ellentétben akkor sem esik el, ha meglökik vagy eltalálják labdával.

A Puma volt az első cég, amelyik közölte, hogy felhagy a kengurubőr használatával a cipői gyártásánál, most pedig a Nike is követi a példáját. A kegyetlen gyártási folyamattal 2023 végétől vetnek véget. A Nike szerződése a kengurubőr-beszállítóval 2021-ben ért véget, a cég most a már csak felhalmozott készleteket dolgozza fel.

A Puma és a Nike után 

nagy nyomás nehezedik az Adidasra, hogy hagyjon fel a bébikenguruk feldolgozásával. 

A három csíkos márka képviselői még nem nyilatkoztak a kérdésben.

A bébikenguruk ruhaipari felhasználása akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2017-ben megjelent Mick McIntyre ausztrál filmrendező dokumentumfilmje, a Kangaroo: A Love-Hate Story. A filmben a rendező bemutatta, hogy milyen az ausztrál lakosság élete a kenguruk mellett. A pozitív és negatív élmények mellett a film kitér a kengurufeldolgozásra, többek között a bébikenguruk „betakarítására” is. Mick McIntyre közölte, nagyon örül annak, hogy a Puma és a Nike belátta, hogy nem lehet folytatni ez a kegyetlen gyakorlatot néhány drága cipő kedvéért.