Az ukrán sportolókat csütörtökön hivatalosan utasították arra, hogy ne vegyenek részt olyan versenyen, amelyen oroszok vagy fehéroroszok is indulnak. A döntésről Oleh Nemcsikov kabinetminiszter számolt be este az ukrán televízióban.

Ban Russia From The Olympics Protest
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 29: A group of Ukrainians demonstrate in front of the European headquarter of the International Olympic Committee (IOC) on March 29, 2023 in Brussels, Belgium. Protestors declare:  'Sport helps Russians to whitewash their image and normalize their aggression. They want to have Russian sportsmen glorified, appreciated, and celebrated. By association, people attribute the resulting positive emotions to feeling more positive about Russia as a country. This in combination with the Russian information campaign pushing narratives about other countries, also running wars, the need for a diplomatic solution, neutrality, and asking people to focus on their own problems, plants doubts about Ukraine's support in the heads of ordinary people and politicians. Permitting Russian and Belarusian athletes participation in the 2024 Olympics would make EOC and IOC condone the Russian aggression in Ukraine!' (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Elmondta, a határozat megszületését az ifjúsági és sportminiszter, Vadim Gutcajt előterjesztése előzte meg, ő az ukrán olimpiai bizottság elnöke is.

A döntés minden versenyre vonatkozik, beleértve a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs viadalait is.

Amennyiben egyes sportolók mégis indulnak olyan versenyeken, amelyeken orosz és fehérorosz riválisok is részt vesznek, akár az adott sportági szövetség nemzeti státuszát is megvonhatják.

Az ukrán kormány ezzel a lépéssel arra reagált, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden azt javasolta, hogy semlegesként engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre.

A két ország versenyzői – a legtöbb sportágban – azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország Fehéroroszország támogatásával tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

Ez alól a tenisz volt az egyik kivétel, ahol a semleges színekben induló orosz és fehérorosz versenyzők többször is összemérhették tudásukat ukrán ellenfeleikkel. A viszony azonban ott sem volt felhőtlen, az ukrán Marta Kosztyuk például megfogadta, hogy a meccsek előtt és után nem fog kezet orosz és fehérorosz teniszezőkkel, és ehhez akkor is látványosan tartotta magát, amikor Austinban a WTA-torna döntőjében diadalmaskodott az orosz Varvara Gracseva ellen.

MOB-elnök: amíg nincs béke, addig elfogadhatatlan, hogy sportolók orosz zászló alatt versenyezzenek, de nem bojkottáljuk az olimpiát

A Magyar Olimpiai Bizottságot és a Hungaroring Sport Zrt.-t is vezető Gyulay Zsolt a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta: 2032-ig meghosszabbítjuk a Forma–1-es szerződésünket, méghozzá az eddiginél kedvezőbb feltételekkel. A 2024-es olimpiával kapcsolatban támogatja a nem háborúpárti orosz és fehérorosz sportolók részvételét, de csakis semleges zászló alatt, mi pedig biztosan nem bojkottáljuk a játékokat. A Magyarock ruházati kalandnak vége, az Adidas-együttműködés folytatódik, és a budapesti olimpiarendezésről sem tett le.