A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) pénteken tartott közgyűlést, ahol az elnök, Csányi Sándor közölte, hogy a szövetség Bajnokok Ligája-döntő megrendezésére pályázik. Emellett beszélt az OTP Bank Liga esetleges létszámemeléséről is.

Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

A szövetség stabil alapokon áll pénzügyileg, a szükséges források rendelkezésére állnak, a klubok többsége felelősen gazdálkodik

– kezdte évértékelőjét a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) alelnökeként is tevékenykedő sportvezető, aki ismertette, hogy az MLSZ-nek 13,5 milliárd forintos tartaléka van, az élvonalbeli kluboknál 2010 óta 600 millióról 4,4 milliárdra nőtt a bevétel, míg az NB II.-ben 90 millióról 1,2 milliárdra emelkedett.

Csányi szerint arra lehetnek a legbüszkébbek, hogy a taóból befolyt 453 milliárd forintnak a 87 százalékát az amatőr labdarúgásban használták fel. Megjegyezte, 40 stadion és 1525 pálya épült, 2640 pedig megújult, így mostantól főleg a renoválásokra fókuszálnak.

Ennek ellenére Csányi Sándor nem maradéktalanul elégedett. A magyar utánpótlás-neveléssel kapcsolatban kritikákat fogalmazott meg.

Az utánpótlásba áramló pénz nem hasznosul megfelelően

– mondta az MLSZ-elnök, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy U17-től az U21-ig egyre rosszabb eredményeket érnek el a nemzeti együttesek. Szerinte ennek a képzési hiányosság az oka. Úgy vélte, több egyéni képzésre lenne szükség, illetve rosszul megy a fiatal játékosok beépítése a felnőttcsapatokba. Az élvonalbeli bajnokság kapcsán hangsúlyozta, hogy jelenleg 57 százalék a hazai labdarúgók aránya, ami javulást jelent a két évvel ezelőtti 51-hez képest. Jelezte, még mindig nem tartja kielégítőnek az arányt, amit 60 százalék felett tartana jónak.

2025-ig nem változik az élvonal létszáma, de gondolkodunk, hogy 16-ra nőjön, jövő tavaszig kell erről dönteni. Egyetlen célunk, hogy erősebb legyen az NB I. és több fiatal kapjon lehetőséget

– mondta Csányi, aki elégedett a másodosztály színvonalával, amelyen javítani fog szerinte a létszám 16 csapatosra szűkítése.

Szigorít az MLSZ az ünnepélyes kezdőrúgásoknál

Az utóbbi időben többször előfordult, hogy az ünnepelt túllőtt a célon.

A válogatott magas színvonalon játszik, a vesztett meccseken sem kellett szégyenkezni. Fontos, hogy olyan szövetségi kapitány van, akit szeret a közönség. Megígértem Marco Rossinak, ha kijuttatja a nemzeti együttest a vb-re, akkor halála után kiállítják a Nemzeti Múzeumban

– jegyezte meg tréfásan Csányi, aki kiemelte, a bolgárok elleni Eb-selejtezőt 1,3 millió tévénéző követte nyomon.

A 70 éves sportvezető megismételte korábbi kijelentését, miszerint 

a Puskás Arénába BL-döntőt szeretne hozni.

Elmondta, hogy a 2026-os BL-finálé elérhető lehet, és erről várhatóan jövő tavasszal születik döntés. Az MLSZ elnöke úgy látja, hogy sok pályázó lesz a rendezésre, de Magyarország nem indul rosszabb helyzetből, mint más nemzetek. Szerinte az esélyeinket javítja, hogy az UEFA elégedett volt az eddigi idehaza rendezett nemzetközi meccsekkel. A pályázat így is kétséges, hogy eredményt ér el, mivel vannak a Puskás Arénánál jóval nagyobb stadionok. 

Feltett szándékunk a pályázás, nem is indulunk rossz pozícióból, de nem feltétlenül leszünk nyertesek. Addig pályázunk, amíg nem nyerünk

– válaszolt az MTI érdeklődésére a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.

A közgyűlésen a 76-ból megjelent 49 küldött egyhangúlag elfogadta a tavalyi beszámolókat, az idei terveket és az alapszabály-módosításokat.