Három nap múlva, április 20-án mutatják be a mozikban a magyar vízilabda-válogatott lenyűgöző sikereiről készült filmet: A nemzet aranyai az 1997 és 2008 között világverő, háromszoros olimpiai bajnok nemzeti csapat útját foglalja össze 149 percben a Szabadság szerelem, a BÚÉK és Az unoka producere, Zákonyi S. Tamás alkotásában.

Békéscsaba 20120620 Vízilabda 2012 férfi felkészülés válogatott mérkőzés Magyarország Románia Kásás Tamás Fotó: Czerkl Gábor Nemzeti Sport Békéscsaba 20120620 Vízilabda 2012 férfi felkészülés válogatott mérkőzés 
Magyarország Románia 
Kásás Tamás 
Fotó: Czerkl Gábor Nemzeti Sport
A legendás Kásás Tamás mára eltávolodott a vízilabdától.
Fotó: Czerkl Gábor / Nemzeti Sport

A közelgő esemény kapcsán megszólalt többek között a legendás csapat szövetségi kapitánya, Kemény Dénes, aki a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról is beszélt, hogy mi a baj a mai kamaszokkal.

A tehetséges vízilabda-palánták tíz-tizenkét évesen mindannyian olimpiai bajnokok akarnak lenni. Kamaszkorban aztán azzal szembesülnek, hogy az iskolában ők a menő pólósok, olyan népszerűek lesznek, hogy az eredeti célok már nem olyan fontosak, örülnek a mindennapok sikereinek. A film remélhetőleg inspirálja őket, hogy visszataláljanak az eredeti céljaikhoz és beteljesítsék azt, amire születtek

– mondta Kemény Dénes, aki a portálnak azt is elárulta, véleménye szerint miért lettek a játékosai közül kevesen edzők, mikor van igaza a kabinosnak és mi a kapitányi munka legkeményebb része.

A válogatott egyik ásza, a vízilabdától eltávolodó Kásás Tamás a Borsnak azt nyilatkozta, végig ott volt a forgatásokon, és többször is látta különböző fázisaiban a filmet, így tudja, hogy a több mint két óra magában foglalja ennek a nagy csapatnak a győzelmeit és a kudarcait is.

Sok minden érdekel és nagyon kíváncsi ember lettem az elmúlt években. Azt próbálom nézni, ami a felszín alatt van, ami láthatatlan, amire az ember nem annyira gondol. Kicsit kezd kinyílni nekem a világ. 11 éve hagytam ott a vízilabdát, folyamatosan engedtem el, és egyre jobban kezdett érdekelni, ami valóban körbevesz. Sokkal több van annál, mint amit látunk. Sokkal jobban izgat az, ami a láthatatlan az életben, és nem az, ami nyilvánvaló. Ami velünk kapcsolatos, a spirituális létünk, az emberi psziché, kik irányítják a világot, hogy működik ez az egész. Szerencsére most van időm ezzel foglalkozni

– árulta el a lapnak a most 46 éves Kásás Tamás.

A filmben természetesen főszerepet kap a fájdalmasan fiatalon, mindössze 47 esztendősen elhunyt Benedek Tibor is, akinek a Magyar Posta állított emléket egy új, alkalmi bélyeg kiadásával.