Mit tehet egy labdarúgó-egyesület, ha egy játékosát büntetőeljárás alá vonják, de utána nem ítélik el, hanem felmentik, vagy az ügy el sem jut a döntési szakaszba, viszont a közvélemény jókora hányada szerint a szabadságvesztést érő bűncselekményekkel megvádolt sportolónak így sincs helye a küzdőtéren? Ezt a kérdést tettük fel egy hónapja, amikor a szexuális erőszakkal vádolt Mason Greenwood ellen beszüntették az eljárást, azaz jogilag lehetővé vált, hogy visszatérjen a munkájához, ami a labdarúgás a Manchester Unitedben. Az angol csapatban a szintén angol támadó azóta sem játszott. De ez hamarosan változhat.

MANCHESTER, ENGLAND - NOVEMBER 21: Manchester United footballer, Mason Greenwood arrives for the first day of his trial at Manchester's Minshull Street Crown Court on November 21, 2022 in Manchester, England. Manchester United striker Mason Greenwood appears in court on 21 November 2022, and charged with attempted rape, engaging in controlling and coercive behaviour and assault occasioning actual bodily harm.
Mason Greenwood, még amikor bíróságra járt.
Fotó:  Cameron Smith / Getty Images

Greenwoodot 2022. január 30-án vették őrizetbe. A klub még aznap bejelentette: nemcsak a mérkőzésektől, hanem az edzések látogatásától is eltiltja, de nem függesztették fel, 

a heti 75 ezer fontosra (32,5 millió forint) becsült fizetését továbbra is folyósították, a klubhonlapon is fellelhető maradt a névjegye, és a 11-es mezszámát sem adták oda másnak. 

Ugyanakkor a Nike bejelentette, hogy már nem tartozik a sportolói közé, a legnépszerűbb focis videójátékból, a FIFA-ból is száműzte a gyártó EA Sports, és ugyanígy tett a Cadbury csokigyár. 

Óvadék elleni szabadlábra helyezések, azok szabályainak megszegése miatt újbóli letartóztatások, két rövid bírósági látogatás és kerek egy év eltelte után azonban a rendőrség bejelentette: megszüntették az eljárást, miután kulcsszemtanúk visszavonták a vallomásaikat, új információk is napvilágra kerültek, így pedig már nincs reális esélye annak, hogy Greenwoodot elítéljék.

Mindenki mást gondol

A fejleményt regisztrálva a Manchester United bejelentette: most az ő belső vizsgálatuk következik, csak annak lezárultával határoznak a következő lépésekről. Ez a mai napig nem történt még, és habár időközben a klub visszautasított állítólagos Törökországból érkezett átigazolási ajánlatokat, inkább az tűnik valószínűnek, hogy a most futó szezon május–júniusi lezárása után határozhatnak.

Messze nem egységes a közvélemény, sokan, például a United női csapatának számos tagja ellenzi, hogy Greenwood ismét a kvázi kollégájukként focizzon, ódzkodik a PR-osztály is, mások viszont úgy vélik, hogy elmarasztaló bírósági ítélet nélkül az a helytelen, ha nem helyezik vissza a pozíciójába.

Helyi sajtóértesülések szerint munkavállaló és munkaadó hosszasan egyeztetett a közelmúltban, ennek során a játékos kifejtette, hogy mindenképp és mihamarabb visszatérne, amiért bármire hajlandó 

– a „bármi” témakörében felvetődött például egy bocsánatkérő tévés mélyinterjú. 

Ehhez jön még, hogy a megszüntetett eljárást hang- és videófelvételek nyilvánosságra hozásával elindító hölggyel Greenwood azóta ismét egy párt alkot, sőt, ugyancsak brit sajtóértesülések szerint már a házasság és a gyermekvállalás következik, a minap pedig közös videót posztoltak.

Megjegyzendő: a Manchester United éppen eladósorban van, a tulajdonosoknak, az amerikai Glazer család tagjainak ajánlatot tett például Sir Jim Ratcliffe és Jasszim bin Hamad al-Thani katari sejk is – ennek a folyamatnak is lehet hatása a labdarúgó jövőjére.

Ért ötvenmillió eurót is

Érdekesen alakul egyébként Greenwood játékjogának becsült piaci értéke is. Amikor az idén februári fordulatkor beszéltünk dr. Borbély Zoltán ügyvéddel, aki 2010 és 2013 között a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi tagja és jogi igazgatója volt, ő arra az álláspontra helyezkedett, hogy egy szexuális erőszakkal vádolt labdarúgóról a piac mondhatja meg, hogy mennyit ér. Nos, 

a pontosan ilyen becslésre szakosodott német Transfermarkt honlapnál a csatár jelenlegi értéke kereken nulla.

Persze nem volt ez mindig így. Miután 2019 márciusában az akkor tizenhét és fél éves tehetség bemutatkozott a felnőttcsapatban, nyáron 7 millió euróban (2,7 milliárd forintban) állapították meg a kezdőértékét. Ez őszre elérte a 10 milliót (3,8 milliárd forintot), télre a 20 milliót (7,6 milliárd forintot), egy évvel a bemutatkozása után, 2020 márciusában pedig már 32 millió euróra (12,2 milliárd forintra) taksálták, nyilván szoros összefüggésben azzal, hogy gyakorlatilag állandó kezdőjátékos lett a klubjában, sőt, bemutatkozhatott az angol felnőttválogatottban is. 2020 októberére 50 millió euróig (19 milliárd forintig) emelkedett a becsült értéke, és ilyen magasan is maradt 2021 karácsonyáig. 

Innen zuhant le nullára.

BRENTFORD, ENGLAND - JANUARY 19:  Mason Greenwood of Manchester United  during the Premier League match between Brentford and Manchester United at Brentford Community Stadium on January 19, 2022 in Brentford, England.
United-felszerelés azóta sem volt rajta.
Fotó: Marc Atkins / Getty Images

Jelenleg tehát annyit lehet tudni, hogy jogilag nincs akadálya a visszatérésének, kivált, mert 2025. június 30-ig élő szerződéssel rendelkezik. 

Ám kaotikus a helyzet morális, etikai és szakmai megítélése is, mert az összes említett tényen túl a 21 esztendős Greenwood 14 hónapja nem játszott és nem edzett normálisan.