Négy embert Madridban, másik hármat pedig Valenciában vettek őrizetbe a spanyol hatóságok azt követően, hogy több rasszista megnyilvánulás is történt a Real Madrid labdarúgójával, Vinícius Júniorral szemben. A spanyol La Ligában nem elég szigorúak a szabályok a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozóan, ami ellen több csapat és sportszergyártó is felszólalt.

Valencia CF v Real Madrid CF - LaLiga SantanderSOCCER-SPAIN-VAL-MAD/REPORT
Vinicius Paixao de Oliveira Junior, Vinicius Jr,   of Real Madrid       during   La Liga  match between Valencia CF and Real Madrid  at Mestalla  Stadium on May 21  3, 2023. (Photo by Jose Miguel Fernandez/NurPhoto) (Photo by Jose Miguel Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Mint ismert, a hétvégén a Real Madrid 1–0-ás vereséget szenvedett a Valencia vendégeként a spanyol első osztály 35. fordulójában. A bajnokin a Valencia drukkereinek egy része végig rasszista megnyilvánulásokkal provokálta a fővárosiak sztárját, aki a könnyeivel küzködött a pályán. Az incidens miatt a meccs után három férfit őrizetbe vett a rendőrség, akiket gyűlölet-bűncselekmény elkövetésével vádolnak. További négy Altetico Madrid-ultrát a fővárosban fogtak el, amiért egy Vinícius Júnior-mezbe öltöztetett bábút akasztottak fel a klub edzőpályája előtti hídra – írta meg a Reuters.

A Real Madrid, illetve a spanyol bajnokság több szponzora azzal vádolja a La Ligát, hogy képtelenek fellépni a rasszizmus ellen. A Blancók olasz menedzsere, 

Carlo Ancelotti közölte, hogy le fogja hívni a játékosait a pályáról, ha legközelebb ilyen abúzusra kerül sor egy mérkőzésen. 

A Puma, a Valencia szponzora közleményben állt ki Vinícius Jr. mellett, akárcsak a szövetség egyik támogatója, a Santander Bank.

A fiatal játékos a közösségi médiában embertelennek nevezte a rasszista visszaéléseket, és azt kérte a műsorszolgáltatóktól, szponzoroktól, hogy lépjenek fel a La Ligával szemben, amiért nem tesznek eleget a futballisták védelme érdekében.

Valencia CF v Real Madrid CF - LaLiga SantanderSOCCER-SPAIN-VAL-MAD/REPORT
Vinicius Paixao de Oliveira Junior, Vinicius Jr,   of Real Madrid  and  Ricardo de Burgos Benoetxea referee  during   La Liga  match between Valencia CF and Real Madrid  at Mestalla  Stadium on May 21  3, 2023. (Photo by Jose Miguel Fernandez/NurPhoto) (Photo by Jose Miguel Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) kedden bejelentette, hogy öt meccsre részlegesen lezárja a Valencia déli lelátóját, továbbá egy 45 ezer eurós büntetést is kiszabott az egyesületre. Nyilatkozatában a La Liga hangsúlyozta, hogy a szervezetnél tehetetlenek a stadionokban uralkodó rasszizmussal szemben, a spanyol jogszabályok pedig túlságosan lazák a gyűlölet-bűncselekményeket illetően. A liga azt kéri a törvényhozóktól, hogy szigorítsanak a szabályozáson, illetve biztosítsanak lehetőséget meccsek törlésére és szurkolók kitiltására a stadionokból a rasszista viselkedés miatt.

A La Liga tehetetlen az ilyen bűncselekményekkel szemben, ameddig a jogalkotók és a bíróságok nem teszik lehetővé a fellépést a rasszizmus ellen 

– olvasható a közleményükben.

Megnyugodhatunk: vannak munkák, amiket nem vehet el a mesterséges intelligencia, legalábbis egyelőre

A mesterséges intelligencia jelenleg az emberek által elvégezhető munkák negyedét lenne képes ellátni – írta meg a Goldman Sachs a 2023. márciusi jelentésében. A szakértők szerint az automatizálás hatására az Európai Unióban és az Egyesült Államokban 300 millió munkahely szűnhet meg. Vannak azonban olyan állások, amiket a tartalomgyártásra képes MI sem tud elvégezni, legalábbis egyelőre.

A jelenlegi szabályok szerint a spanyol szövetség akkor vethet véget egy mérkőzésnek, ha a rasszista bűncselekmények miatt a játék több mint 10 percig áll, illetve a visszaélések a közönség figyelmeztetése után is folytatódnak. Erre a szankcióramég egyetlen alkalommal sem volt példa Spanyolországban.

A szövetség és a La Liga közölte, hogy a szezon hátralevő meccsein egy rasszizmus elleni kampányt szerveznek.

A BBC Sport írt róla, hogy Brazíliában azzal vállaltak szolidaritást a fiatal spanyol játékos mellett, hogy hétfő este lekapcsolták a riói Krisztus szobor kivilágítását.

Vinícius Júniort ráadásul a meccs utolsó perceiben kiállították, miután összeakaszkodott az ellenfél játékosával, Hugo Duróval. Az esetet videóbíróval ellenőrizte a játékvezető, aki megállapította, hogy a dél-amerikai klasszis megütötte Durót, ezért piros lapot kapott. 

Vinícius eltiltását azóta az eset körülményeire tekintettel törölte a spanyol szövetség, 

vagyis a focista pályára léphet a Rayo Vallecano elleni ma esti bajnokin – erről a Mirror írt.