Brutálisan nehéz két hét vár a Leicester City játékosaira, hiszen már csak három mérkőzése maradt a csapatnak, hogy kiharcolja a bennmaradást az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a Premier League-ben. Ha ez nem sikerül, akkor könnyen lehet, hogy ismét hosszú időre az alsóbb ligákban ragad a gárda, amelynek szurkolói az elmúlt években nem ehhez voltak hozzászokva.  

Leicester City's Thai owner and chairman Vichai Srivaddhanaprabha (R), Leicester City's Italian manager Claudio Ranieri (2R) and Leicester City's English defender Wes Morgan (2L) hold up the Premier league trophy to fans as the Leicester City team celebrate in Victoria Park, after taking part in an open-top bus parade through Leicester, to celebrate winning the Premier League title on May 16, 2016. (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP)
Hét éve a bajnoki trófeával: akkor még a legnagyobbak között volt a City. A kép jobb oldalán a klub néhai tulajdonosa, a 2018-ban a pálya mellett lezuhant Vicsaj Szivatthanaprapha. Fotó: AFP

A Foxes, azaz Rókák becenevű csapat kilenc éve, 2014 nyarán jutott vissza az élvonalba, majd rögtön a második szezonjában a visszajutás után meg is nyerte a bajnokságot, mondani sem kell, hatalmas meglepetésre. Azóta többnyire a liga középső rétegéhez tartoztak, de kétszer is ismét kivívták az európai kupaindulást, sőt FA Kupát is nyertek, tehát kifejezetten erős csapatnak számítottak. A tavalyi nyolcadik helyezés után pedig a mostani szezonban ismételten ezt tűzték ki célul. Igaz, az ígérgetést nem kísérték tettek: a gárda nem hajtott végre jelentős erősítéseket. A nyáron távozó Wesley Fofanáért kapott 75 millió fontnak alig több, mint a felét forgatták vissza a csapatba: 42 millió fontot költöttek új játékosokra. A keret ennek ellenére így is elég lett volna a felsőházi szerepléshez.  

Hogy pontosan mekkora meglepetés a csapat idei alulteljesítése, azt jól jelképezi, hogy egyébként keretértékben bőven a tabella felső részéhet tartoznak az élvonalban. A Transfermarkt adatai szerint a klub játékosainak összértéke 385 millió fontra rúg, amely a 9. legdrágább keret a Premier League-ben. A többi között megelőzik az európai kupaszereplésért küzdő Brightont és az Aston Villát is.  

Leicester City v AFC Bournemouth - Premier League
Patson Daka of Leicester City and James Maddison of Leicester City looking dejected after defeat during the Premier League match between Leicester City and Bournemouth at the King Power Stadium, Leicester on Saturday 8th April 2023. (Photo by Jon Hobley/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A legnagyobb sztárok sem tudnak már segíteni a mélybe zuhanó csapaton. Fotó: AFP

A járvány súlyos hatása

A Leicester City egyelőre feltételezett bukását, ha bekövetkezik, várhatóan sokan fogják még elemezni az évek során, de abban szinte mindenki egyetért, hogy a fő problémát a koronavírus-járvány okozta: mind a csapat bevételei súlyosan megcsappantak, mind pedig a klubot tulajdonló Szivatthanaprapha család vagyona olvadásnak indult. A kieséseket ausztrál banki hitelekkel próbálták fedezni, ez az összeg becslések szerint már 70 millió fontot tesz ki.  

Időközben a klub túlköltekezett, és a bérköltségek már megközelítették a teljes bevétel 85 százalékát, ami az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírásaival is szembemegy, vagyis a következő években akkor is súlyos megszorítások várnak a csapatra, ha bennmaradnak az első osztályban. Ha pedig kiesnek, akkor az összes sztár azonnal távozik a már belengetett 50 százalékos fizetéscsökkentés miatt.  

Eltékozolt milliók

A csapat az elmúlt években azzal sem tudott megfelelően gazdálkodni, amije volt. 2021 nyarán például 60 millió fontért igazoltak játékosokat, de közülük egyik sem tudta magát beverekedni a kezdőbe. Közben mintegy százmillió fontért vadonatúj edzőközpontot is építettek, amelyre nem sajnálták a pénzt, még golfpályát is tettek bele, hogy a legnagyobb világsztárokat is magukhoz csábítsák. Mondani sem kell, hogy nulla sikerrel.  

Nem csoda, hogy a csapat folyamatosan veszteséget termel, amely mostanra már jelentős méreteket öltött. Csak a tavalyi pénzügyi évben 92,5 millió fontot volt kénytelen elkönyvelni a gárda, úgy, hogy ebbe még bőven beletartoznak az élvonalbeli juttatások és a kiemelt tévés mérkőzések utáni pénzek is. A másodosztályban a Leicester bevételei a töredékére zuhannának vissza a mostaninak.  

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint a 2022-es 215 millió fontos bevétel helyett a másodosztályban csak 70-80 millióval számolhatna a klub, amelynek bérköltsége most 180 millió fontra rúg.  

Ezt a különbséget pedig csak úgy lehet kompenzálni, ha kiárusítják a keretet, ám akkor kérdéses, hogy miből lehet olyan csapatot építeni, amely eséllyel küzdhetne meg a visszajutásért. 

javított_A Leicester City adózás előtti eredménye
 

Főleg, hogy még a hiteleket is ki kellene fizetni valamiből. Hasonló cipőben járt egyébként a tavaly kiesett Burnley is, de a klub évek óta küzdött a kiesés ellen, nem volt váratlan számukra, és jóval szerényebb bérköltséggel rendelkeztek, mint a Leicester, így nagyon nem kellett spórolniuk, eladtak néhány játékost, de a keret magja egyben maradt, és simán vissza is jutottak az élvonalba. A Leicesternek viszont borzasztó nehéz lenne ugyanezt végrehajtania a már említett tényezők miatt.  

James Maddison of Leicester City covers his face at the final whistle during the Premier League match between Leicester City and Everton at the King Power Stadium, Leicester on Monday 1st May 2023. (Photo by James Holyoak/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A szurkolók már a játékosokat is kikezdték. Fotó:  AFP

A szurkolók érthetően egyre idegesebbek, sokan már a sztárfocistákat is betalálták, akiknek ez csak olaj a tűzre, és egyre többen kacsingatnak már az ajtó felé, félgőzzel küzdve az esetleges bennmaradásért – könnyen elképzelhető, hogy többjüknek a szerződésében van is kiesési záradék, azaz egy esetleges kieséssel olcsóbban dobbanthatnának –, ami nagyon nem néz ki jól jelenleg. A City hétfő este a Bajnokok Ligájáért rohamozó Liverpoolt fogadja, amely a legutóbbi hat meccsét megnyerte, majd a tabella harmadik helyén álló Newcastle Unitedhez látogat. A szezon utolsó meccsén azt a West Hamet fogadja, amely szintén bivalyerős kerettel egész évben a kiesés ellen küzdött, de a jelenlegi 36 pontjukkal már valószínűleg összejön nekik. A 30 ponttal álló Leicesternek viszont bőven van miért aggódnia, hiszen becslések szerint mind a három hátralévő meccsét nyernie kellene a csapatnak, és még akkor is másokon múlna a sorsa. Nem túl fényes kilátások.