A „Makó Jeruzsálemtől” viszonylat sem érzékelteti, milyen távol áll Magyarország és Kanada jégkorongja, azonban ma este, az MVM Dome-ban mégis megnézhetjük, mekkora különbséget jelent 18 hely a világranglistán, vagy hogy a tengerentúli kerettagok többet keresnek, mint amennyi taopénz áramlik a teljes magyar hokiba – pedig az sem kevés.

A körítésre aligha lesz panasz az MVM Dome-ban.
Fotó: MJSZ / Vörös Dávid

A két válogatott egymással játssza utolsó felkészülési mérkőzését az „elit” világbajnokság előtt, amely a világ 16 legjobb férficsapatának versenye. Kanada 27-szer lett aranyérmes, míg a mieink harmadszor szerepelhetnek ilyen magasan egyáltalán, mióta bevezették a jelenleg is érvényes divíziós szisztémát. Már ez jelzi, hogy teljesen más léptékű a két ország hokija, amit számos egyéb mutató aláhúz, az egyik különlegesség, hogy odaát majd’ kétszer annyi fedett jégpálya található, mint nálunk felnőtt férfijátékos… 

Alább néhány további számszerű példa:

 

Ezekből a legtöbbet meséli talán, hogy mióta a jelenlegi magyar kormányzat stratégiai ágazattá minősítette a sportot, temérdek pénz került a jégkorongba is, mégsem vethetők össze a lehetőségek. 

2011 és 2021 között csak a taóból 78,4 milliárd forint áramlott a magyar hokiba, 

és mára tízmilliárd fölé kúszott az éves vonatkozó összeg. Ám még ez is semmiség ahhoz képest, hogy a kedd este az MVM Dome jegére kikorcsolyázó vendégcsapat játékosai összesen 14 milliárd forintot keresnek évente!

Milan Lucic mellett Mackenzie Weegar és Tyler Toffoli sem panaszkodhat.
Fotó: MJSZ / Vörös Dávid

A legjobban fizetett közülük a 34 éves Milan Lucic, aki nemcsak annak örülhet, hogy 2011-ben bajnok lett a világ legjobb bajnokságában, az amerikai–kanadai NHL-ben, hanem annak is, hogy az idén nyáron lejáró szerződése értelmében idényenként 5,25 millió dollárt (1,8 milliárd forint) kapott a Calgary Flamestől, és ez még csak az alapfizetés, a bónuszok nincsenek is benne.

Az NHL-ben 750 ezer dollár (253,8 millió forint) az éves minimumfizetés – ennek nagyjából a tizedét viszi haza a Magyarországon legjobban kereső hokis, akinek éves fizetése 80 ezer euró (30 millió forint) körüli. 

Honfitársaink közül ennél csak az északi-nyugati légiósok kereshetnek jobban, ám belőlük csak kettő van, a Svédországban játszó Galló Vilmos, illetve a Finnországból a vb után Németországba igazoló Sebők Balázs.

Idevehetjük azt is, hogy a hazai bajnokságot, az ob I-et is magába foglaló magyar–romániai közös sorozat, az Erste Liga idei bajnokának, a Gyergyói HK-nak az éves költségvetése 2021–2022-ben 1,3 millió euró (484 millió forint) volt.

Itt edz a hétvége óta a világ legjobb válogatottja is.
Fotó: MJSZ / Vörös Dávid

Egyébként a vb-re nyilvánvalóan a végső győzelem szándékával utazó, a sportág legjobbjának számító Kanada nálunk verte fel edzőtáborát, mert ehhez kellően színvonalasnak találta a csarnokot és Budapestet is, ami sportszakmai, infrastrukturális és turisztikai dicséret egyszerre.

A tengerentúli küldöttség pénteken érkezett hozzánk, és a szerdai elutazásig az MVM Dome-ban készül, amelyet NHL-szintű arénának minősítettek a játékosai, a jégminőséggel is elégedettek voltak, habár kissé puhának, ezért lassúnak találták. 

Általánosságban viszont semmi panasz a csarnokra, ami 115 milliárd forintnál is többe került, cserébe meg lehet itt rendezni június elején a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét is

– két magyar klubbal, a Győrrel és a Ferencvárossal –, nyáron itt koncertezik majd Tom Jones is.

Múlt hét csütörtökön, a jégkorong itteni bemutatkozásán 7363-an voltak Szlovénia ellen, mára ennek a duplájánál is többet várnak.