Közzétette a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség a honlapján, hogy pontosan mennyi pénzt költöttek a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésére. Az összeg közel bruttó ötvenmilliárd forintra rúg, ehhez pedig még hozzájön a bruttó 20 milliárdos állami támogatás, amelyet a szervező Budapest 2023 Zrt. kapott azóta, hogy a magyar főváros elnyerte a rendezési jogot. 

Fotó: Szabolcs László

A teljes költségvetése a vébének így nagyjából 70 milliárd forintra rúg

 – írja a Magyar Nemzet

A lap kiemelte: a költségvetés számottevő részét a televíziós közvetítés gyártási költsége, a vébé kommunikációs kampánya, a versenyzők, a technikai stáb és a média, valamint a 400 ezer néző biztonságos és színvonalas kiszolgálása, a győzteseknek járó pénzdíjak teszik ki. De ebből a pénzből bonyolítanak le több kapcsolódót programot is országszerte. 

Az esemény a becslések szerint jelentős közvetlen és közvetett bevételeket is generál: ezek független szakértői elemzések szerint elérhetik a 130 milliárd forintot.

A rendezvény közvetett gazdasági hatását 59,5 milliárd forintra számította a PwC független hatástanulmánya a pályázat idején, ez a szám azóta jelentősen megnőtt a járvány és az hatására.

A vb okozta keresletnövekedés és többlettermelés kedvező hatásai olyan hazai ágazatokat érintenek, mint a a szállítás és a távközlés, emellett nyertesei lesznek a vendéglátósok és taxisok is.

Eddig 77 országból vásároltak jegyet vagy bérletet a világbajnokságra, az eseményre várhatóan csaknem 100 államból érkeznek szurkolók Magyarországra. A résztvevők és a külföldi rajongók együtt óvatos becslések szerint több mint 200 ezer vendégéjszakát töltenek majd az országban. 

Emellett nem elhanyagolható, amit országimázs szempontjából jelent egy ilyen kiemelt sportesemény, hiszen a tévék előtt is rengetegen követik majd a küzdelmeket.