Veszprém egy kicsit elfeledett város, ezért arra szeretnék használni a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban növekedést indítsanak el – hangsúlyozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter február elsején este Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023 rendezvényen tartott köszöntőjében. Rámutatott, hogy a korábbi hasonló események statisztikái alapján a turizmus az adott évben átlagosan 20-30 százalékkal bővül, a regionális pedig 3-5 százalékkal haladhatja meg az adott évben és az azt követő ötéves időszakban az ország átlagos GDP-jét.

NAVRACSICS Tibor Budapest, 2023. február 1.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszöntőt mond a 30. Turizmus Évadnyitó Gálán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 1-jén.MTI/Szigetváry ZsoltBudapest, 2023. február 1.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszöntőt mond a 30. Turizmus Évadnyitó Gálán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 1-jén.
MTI/Szigetváry Zsolt
Navracsics Tibor a budapesti gála megnyitóján.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI


A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozat kétszáz településen zajlik, egész évben mintegy háromezer programot rendeznek. Több mint kétszáz országból várnak több mint kétezer versenyzőt, és több tízezer szurkolót a környező országokból az augusztusban megrendezendő atlétikai világbajnokság eseményeire, amelyet világszerte egymilliárd tévénéző követ majd. Erről Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a turisztikai szakma vezető képviselőit.

Az atlétikai világbajnokságnak jelentős turisztikai hatása lesz, legalább 120 ezer vendégéjszakát generálhat a sportesemény, amelyen legalább 30 ezer külföldi vendég vesz részt.

A hivatalos résztvevők további nagyjából százezer vendégéjszakát töltenek majd itt. Az elmúlt 51 nap alatt több mint százezer jegyet és bérletet adtak el 68 országba, a programokra összesen 420 ezer jegyet értékesítenek világszerte. A rendezvény sikerével egész Magyarország jól járhat. Hamarosan elkészül a 35 ezer férőhelyes új nemzeti atlétikai stadion, amelynek a tetején a világbajnokság után panorámás futópálya létesül. 

Budapest 20221115  Atlétika Faültetés atlétikai stadion Foto Nemezti Sport - Földi Imre A képen:        Budapest 20221115  Atlétika Faültetés atlétikai stadion Foto Nemezti Sport - Földi Imre A képen:
A zöldmezős beruházás keretében épülő atlétikai központ.
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

Ismét, immár kilencedszer összeállították a hazai turisztikai szakma meghatározó szereplőit bemutató Top 50 kiadványt, a gasztronómiát több mint 12 szakember képviseli. A Turizmus Kft. kiadványában nem helyezés, hanem ábécésorrendben szerepelnek az ágazat meghatározó szereplői, kategóriánként. A kiadó közlése szerint „a kötetbe a szakma közvetlen képviselői mellett olyan szakemberek is bekerültek, akik más területen sokat segítettek a hazai turizmus újraindulásában”. A kiadványban heten szerepelnek a kezdetek óta minden alkalommal, 16 név pedig először fordul elő a kiemelkedően befolyásos személyek körében.

Mint arra az Index felhívta a figyelmet: az idén először egyszerre szerepel a kötetben Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István. Előbbi a BDPST Koncept ügyvezetőjeként, utóbbi pedig a BDPST Group tulajdonosaként vesz részt turisztikai fejlesztésekben.