Sosem látott méretű alapot hozott össze a szaúdi királyság annak érdekében, hogy a labdarúgás legnagyobb sztárjait csábíthassák az országba. Cristiano Ronaldo után újabb klasszisokkal lendítenék fel az ország futballéletét. Az ország az egyetlen olyan erőforrására épít, amivel a többi liga nem tud vetekedni: a pénzre.

Al Nassr vs Al Ettifaq - Saudi Pro LeagueDAMMAM, SAUDI ARABIA - MAY 27: Players of Al-Nassr pose for a team photo ahead of the Saudi Pro League week 29 match between Al Nassr and Al Ettifaq at Prince Mohamed bin Fahd Stadium in Dammam, Saudi Arabia on May 27, 2023. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Szaúd-Arábia már hozott létre hasonló pénzalapot más sportágak felvirágoztatására. A golf esetében a közel-keleti ország már uralja a piacot. A golfhoz hasonlóan a labdarúgásban is a lehető legmagasabb fizetéseket kínálják a híres játékosoknak – írta meg The New York Times

A tervek szerint egymilliárd dollárt különítenek el húsz külföldi játékos fizetésére.

Cristiano Ranoldo a 2022-es világbajnokság után igazolt a szaúdi al-Nasszr csapatába, évi 200 millió dollárért. Bár a szaúdi liga színvonala csak Ronaldo miatt még nem emelkedett túl sokat, az biztos, hogy a királyságnak megérte a Korábban összesen egy televíziós társaság közvetítette a szaúdi meccseket, Ronaldo érkezése után viszont majdnem 40 társaság szerződött le a közvetítési jogokra, így elmondható, hogy a transzferrel hatalmas figyelmet kapott a szaúd-arábiai bajnokság.

A szaúdi liga vezetése most azt tervezi, hogy az átigazolásokat központilag fogják vezényelni, hogy az országba csábított sztárokat egyenletesen osszák el a csapatok között

– erről a szaúdi sportminiszter beszélt egy interjúban.

A legutóbbi hírek szerint a közel-keleti ország Lionel Messit és Ronaldo egykori madridi csapattársát, Karim Benzemát csábítja. Messi megszerzésére viszonylag kicsi az esély, de a hírek szerint Benzema hajlik a váltásra.

Világsztárokkal építi az új arculatát Szaúd-Arábia

A kritikusok szerint ezzel az emberi jogi problémákat akarják elfedni.

A cél a vb-rendezés

A szaúdi-liga célja nem az, hogy felvegye a versenyt a legnagyobb európai bajnokságokkal, mint például a Premier League, hanem a világbajnokság rendezése. 

Egy erősödő ligával a királyság a labdarúgásra gyakorolt befolyását kívánja fokozni, hogy akár már 2030-ra rendező ország lehessen.

Szaúd-Arábia azonban nem az első ország, amelyik a pénzen akar presztízst vásárolni a fociban. Egy évtizeddel ezelőtt Kína is hasonló babérokra tört, és hatalmas fizetésekkel próbált meg sztárokat szerezni, de ez nem volt sikeres vállalkozás.

Szaúd-Arábiának arra van esélye, hogy ázsiai szinten kiemelkedő labdarúgó nemzetté váljon, 

azonban az ország szigorú szokásai gátat szabhatnak ennek a törekvésnek. 

Cristiano Ronaldót például sok kritika érte, amiért úgy él együtt a barátnőjével, hogy nem házasok. Ehhez egyébként külön engedélyt kapott a játékos az ország vezetésétől.