A szaúdi kormány a turizmus fellendítésével kíván elszakadni az olajtól, az üzenetüket pedig nyugati kulturális ikonok és világsztárok népszerűsítik, több százmillió dollárért. Azonban sokan attól tartanak, hogy ezzel próbálják meg elfelejtetni a világgal, hogy az emberi jogok tisztelete máig nem elterjedt az országban – írta a Bloomberg.

Visitors looks out towards the city skyline from the skybridge of the Kingdom Center, in Riyadh, Saudi Arabia, on Thursday, Jan. 19, 2023. Mostly shut off to foreign visitors for years, Crown Prince and de facto ruler Mohammed bin Salman has unveiled an ambitious push to use tourism as a way to help diversify the oil-dependent economy.
Rijád, a szaúdi főváros pár éven belül a Közel-Kelet kulturális központjává akar válni.
Fotó:  Jeremy Suyker / Bloomberg via Getty Images

Szaúd-Arábia azt reméli, hogy az olajkereskedelemből befolyt óriási bevételeiből, megfelelő befektetések segítségével át tudja alakítani a gazdaságát, hogy az ország még egy zöldebb, kibocsátásmentes jövőben is stabil tudjon maradni – ehhez pedig az egyik legfontosabb céljuk a turizmus fellendítése.

Az olajkirályság ezért milliárdokat költ a kulturális fejlesztésekre, a művészetekre, a zenére és az infrastruktúrára, valamint a sportra, kül- és belföldön egyaránt.

A szaúdiak állítólag 400 millió dollárt fizetnének Lionel Messinek, az argentin focilegendának azért, hogy játékosként és kulturális nagykövetként az ország imázsát fényezze. 2022 végén a portugál Cristiano Ronaldo egy 200 millió dolláros szerződést kötött az Al-Nassr FC-vel, egy évvel korábban pedig Szaúd-Arábia állami befektetési alapja (PIF) a brit Newcastle United FC-t, a Premier League egyik csapatát vásárolta meg 300 millió fontért. A szomszédos Katarban tartott világbajnokság sikere miatt pedig azt fontolgatják, hogy pályázzanak a 2030-as rendező szerepére.

Itt a Ronaldo-hatás: brutálisan megnőtt az érdeklődés a szaúdi foci iránt

Ronaldo szaúdi szereplése egyelőre nem hozza azt a sikert a portugál klasszisnak, mint amit várhatott, de a szaúdi bajnokságnak és az al-Nasszr csapatnak jót tesz a jelenléte. A szaúdi bajnokságnak mindössze egy közvetítési szerződése volt Ronaldo előtt, ez 36-ra nőtt az érkezése után.

Azonban a királyság nem áll meg a focinál – a PIF több milliárd dollárt különített el a LIV Golf Tour finanszírozására, amely olyan sztárokat vonzott, mint Phil Mickelson és Dustin Johnson, emellett pedig tavaly 20 milliárd dollárt szánt arra, hogy növekvő sportbefektetési portfólióját a Forma–1-es autóversenyzéssel bővítse.

Dzsidda, Rijád és más nagyvárosok bokszmérkőzéseknek adtak otthont, amelyeken a nehézsúlyú bajnok Anthony Joshuától és Oleksandr Usyktól kezdve a feltörekvő bokszolókig, Jake Paulig és Tommy Furyig szinte mindenki részt vett, aki számít, ami a magas díjaknak is köszönhető.

A sport alapvető fontosságú Szaúd-Arábia számára, miközben egy olyan irányba halad, ahol nem csak az olajbevételektől függ. Az óriási költekezés azt jelenti, hogy a sportolók, a szövetségek és a szurkolók is megszokják, hogy a helyi stadionjuk helyett az arábiai sivatagba mennek

– mondta Simon Chadwick, a párizsi Skema Business School sport és geopolitikai gazdaságtan professzora. Szaúd-Arábia azt szeretné, ha a turizmus 2030-ra a 10 százalékát tenné ki, és addigra évi százmillió látogatót szeretne vonzani. 2022-ben a királyságba mintegy 16 millióan utaztak.

Szaúd-Arábia új arculatának és kulturális fejlődésének vezetője Mohamed bin Szalmán koronaherceg, aki egyben az ország miniszterelnöke is. Ám a trónörökös elsősorban nem a sportbefektetéseiről, hanem az agresszív kül- és belpolitikájáról ismert, 

a kritikusok pedig attól tartanak, hogy az óriási költekezéssel az ország fekete foltjait is megpróbálják elsikálni.

Riad, Saudi Arabia - October 19: Saudi Defence Minister Mohamed bin Salman on October 19, 2015 in Riad, Saudi Arabia.
Mohamed bin Szalmán, aki az új arculat vezetője és a régi rezsim végrehajtója is egyben.
Fotó: Thomas Koehler / Photothek via Getty Images

A brutális jemeni háború, Dzsamál Hasogdzsi 2018-as meggyilkolása, a nők elnyomása és az emberi jogok semmibevétele miatt Szaúd-Arábiának nem túl fényes a nemzetközi megítélése, s bár az utóbbi években jókora előrelépéseket tettek, a múlt szégyenfoltjait nagyon nehezen lehet lemosni.

Szalmán herceg azonban rájött, hogy hiába ítélik el egyesek a hazáját, ha elegendő pénz van a zsebében, és virágzó üzleti életet tud kialakítani, akkor a világ politikai és üzleti elitje számára Szaúd-Arábiát lehetetlen lesz figyelmen kívül hagyni.

Tavaly a királyságé volt a 20-as csoport egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, amit az elmúlt évtized legmagasabb olajárai is elősegítettek, és ma már a világ hetedik legnagyobb állami vagyonalapjával büszkélkedhet, amely milliárdokat költ belföldön és külföldön egyaránt.

Ezzel egyidejűleg az ország hadi képességeit is felfejlesztették – a világ ötödik legnagyobb védelmi költségvetésével rendelkeznek –, a gazdasági és katonai erővel a hátuk mögött pedig sokkal erősebb diplomáciai játékossá váltak, még a legnagyobb szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal szemben is.