Két fordulóval a 12 csapatos magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, az OTP Bank Liga 2022–2023-as idényének vége előtt a Mol Fehérvár FC a 11., vagyis kiesőhelyen áll. A háromszoros bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes sorsa immár nem a saját kezében van, bár a hátralevő két meccsén akár egyszer is elég nyernie ahhoz, hogy meghosszabbítsa NB I-es tagságát – ehhez a Budapest Honvédnak viszont mindkétszer ki kell kapnia.

A fehérvári játékosok nehezen tudják feldolgozni, hogy idén a bajnoki cím helyett a bennmaradásért küzdenek.
Fotó: Koncz Márton / Nemzeti Sport

A Vidi szereplése előtt mindenki értetlenül áll, nemrégiben Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere a közösségi médiában úgy fogalmazott, hogy minden idők valószínűleg legtöbb pénzéből minden idők egyik leggyengébb együttese a mostani. Szerinte tankönyvet lehet majd írni arról, hogy miként lehet négy-öt év alatt egy, az angol Chelsea ellen jól játszó gárdát a kiesés szélére zülleszteni. Úgy véli, az okok ismertek és egyszerűek: gazdátlanság, hozzá nem értés és az elkötelezettség teljes hiánya.

Az elöljáró tehát nyilvánosan üzent a 133 milliárd forintos becsült vagyonával a 12. leggazdagabb magyarként számon tartott tulajdonosnak, Garancsi Istvánnak, aki még 2007 végén a csődtől mentette meg az egyesületet. 

Azóta a kormány támogatásával 14 milliárd forintból felhúzták a 14 201 férőhelyes Mol Aréna Sóstót, amely jelen állás szerint augusztustól NB II-es találkozóknak ad majd otthont.

Egyebek között az is szürreális, hogy a székesfehérváriak tavaly nyáron csupán egy mérkőzésre voltak az Európa-konferencialiga (EKL) csoportkörétől, amelyben eurómilliókkal növelhették volna a klubkasszát, egy évvel később azonban már nemcsak a nemzetközi porond, de még a honi első osztály is vágyálom maradhat. 

Ingyen engedik be a szurkolókat a kulcsfontosságú meccsre

Polgármesteri kezdeményezésre ingyenes lesz a belépés a Mol Fehérvár FC szombati mérkőzésére, amelyen a Zalaegerszeg lesz az ellenfél. Cser-Palkovics András polgármester a közösségi oldalán jelentette be, hogy az érdeklődők ingyen tekinthetik meg a 14.10-kor kezdődő találkozót. A városvezető levélben kereste meg a klubot javaslatával, miszerint az önkormányzat kész lemondani a jegybevétel rá eső részéről, illetve további egymillió forint bérleti díjtól eltekinteni annak érdekében, hogy minél több szurkoló biztassa a csapatot a kulcsfontosságú mérkőzésen. Az ingyenes belépőjegyekhez regisztrációra van szükség, erről bővebb információt a Mol Fehérvár FC honlapján olvashatnak a szurkolók.

A piros-kékek legutóbbi üzleti jelentésükben kerek perec leírták, hogy az öltözőben jelenleg nincs erős karakter, olyan futballista, aki képes lenne vezetni a társait. A vezetőség célul tűzte ki például a magyar mag kialakítását is – ehhez képest a vasárnapi, Puskás Akadémia elleni Fejér vármegyei rangadón Kovács Dániel és Dárdai Pál mellett egyedül a franciáktól honosított Nego Loic kezdett… 

A mintegy 16 millió eurós (5,91 milliárd forint) piaci értékű játékoskeretre a Fehérvár FC Kft. hatalmas pénzt áldozott a közelmúltban, tavaly csak ügynöki, közvetítői díjakra adott ki 216 509 941 forintot.

A Vidi jelenlegi, 30-as állományában 16 a külföldi, éppen ezért különösen érdekes, hogy már az őszi szezonban 32 labdarúgó lépett pályára a színeiben. Ha pedig szégyenszemre nem sikerül kivívnia a bennmaradást, akkor szélnek ereszthetik a társaságot, ugyanis a második vonalban továbbra sem lehet légióst foglalkoztatni (vagy ha mégis, akkor a klub elesik a Magyar Labdarúgó-szövetség, az MLSZ 2,4 milliárd forintos normatívájának ráeső részétől).

 

A csalódást keltő évad ellenére a fehérváriaknak 2022-ben 6 százalékkal sikerült növelniük a bevételeiket az előző esztendőhöz képest. 

A gyenge szereplésük persze nem maradt észrevétlen, több szponzori szerződésük is megszűnt emiatt, ami hatalmas, 926 millió forintos kiesést okozott nekik. 

Ezzel egyidejűleg a kereskedelmi bevételeik is mínuszban zártak (mínusz 91 millió forint), így ha nincs a rövidre sikerült EKL-menetelésből származó 802 millió forintos UEFA-pénzdíj, nagyon csúnyán mutatott volna a Vidi mérlege. A teljes képhez hozzátartozik:

  • a 151 millió forintos jegyárbevétel-emelkedés,
  • a 449 millió forint plusz, amelyet a játékosok értékesítéséből jött be, valamint
  • a 216 millió forintos támogatás is.

A Mol Fehérvár FC a fenti mutatóknak köszönhetően a 2022. évi gazdálkodását 127,5 millió forintos nyereséggel tudta le, a cég saját tőkéje 8 milliárd 529 millió forint volt. 

Beszédes adat továbbá az is, hogy az elmúlt évben az egylet 1 286 000 000 forintot fizetett ki határozott idejű munkaszerződések megszüntetésére,

vagyis csak tavaly ennyibe kerültek a kirúgások, edzőmenesztések náluk. Összehasonlításképpen, az NB I második helyén álló Kecskemét költségvetése eközben épphogy meghaladja az egymilliárdot. A topfizetés a KTE-nél pedig nem éri el a havi kétmillió forintot, míg Székesfehérváron csak az átlagfizetés van ötmillió felett. 

20210402 Székesfehérvár, Sóstó, stadion, autizmus világnapja, kék világítás. Fotós_ Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap
Jelen állás szerint a nyártól másodosztályú meccseket rendeznek a 14 milliárd forintos Mol Aréna Sóstóban.
Fotó: Fehér Gábor / Mediaworks

A Fehérvár FC Kft. legutóbbi kimutatásából egyrészt az is kiderül, hogy a játékosok személyi jellegű költségei a ráfordítások 41,8 százalékát tették ki, másrészt a bevételeik 53,3 százaléka televíziós jogdíjakból és az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) származott – vagyis ebből a szempontból mindenképpen ínséges idők jönnek, mivel a nyártól nemhogy nemzetközi porond, de lehet, magyar élvonal sem lesz.

Néhány éve még milliárdokat kerestek az Európa-ligában 

Azzal, hogy a Mol Fehérvár FC 2018-ban eljutott a Bajnokok Ligája-selejtezőben a rájátszásig, 1,14 millió eurót kasszírozott, majd a playoff 5 millió eurós bevételt hozott neki. Miután a görög AEK Athén 3–2-es összesítéssel búcsúztatta a BL-től, a csapat a második számú kontinentális kupasorozatban, az Európa-ligában (El) folytatta. Ott oda-vissza legyőzte a szintén görög PAOK-ot, a csoportkör záró fordulójában pedig óriási meglepetésre 2–2-es döntetlent játszott az angol Chelsea-vel a Groupama Arénában. Az öt évvel ezelőtti meneteléséért a Vidi végül 10,39 millió eurós (akkori árfolyamon 3,3 milliárd forint) pénzdíjat kapott az UEFA-tól.