Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint mindenki jól jár azzal, hogy a vizes sportokat tömörítő világszövetség, a World Aquatics Budapestre helyezi át a székhelyét.

Budapest 20230713 Magyar Úszó Szövetség elnők Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Wladár Sándor
Fotó: Árvai Károly / Mediaworks

Ezzel mindenki jól jár, mi, magyarok azért, mert egy olyan tudásközpont, egy olyan irodaépület, uszodakomplexum és kollégium épül majd meg, amely nemcsak a külföldi, hanem a magyar sportolók fejlődését is szolgálja

– nyilatkozta Fukuokában, a vizes világbajnokság helyszínén Wladár Sándor az M4 Sportnak.

A szervezet a keddi kongresszusán 172 igen és 3 nem szavazattal fogadta el a vezető testület, a Bürö által előterjesztett költözést, az eseményen részt vett és beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A szavazásnál jelen volt Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, valamint Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

 

A most aláírt szándéknyilatkozat szerint a projekt 2026 végére fejeződik be, de az iroda költözése már januárban elkezdődik.

 

Wladár Sándor elárulta, fontos része a megállapodásnak, hogy az edzőközpontban készülő ösztöndíjasok legalább 20 százaléka, illetve a világszövetség adminisztrációjában állást kapók legalább a fele mindenképp magyar lesz.

„A kettős életpályamodell új dimenzióba kerülhet azzal, hogy minden korábbinál több versenyzőnknek tudunk a WA égisze alatt segítséget nyújtani az egyetemi tanulmányaihoz és a felkészüléséhez. Madaras Norberttel felajánlottuk a segítségünket, a tapasztalatunkat a leendő uszoda üzemeltetésének és használatának optimalizálásához. Úgy gondolom, a WA Budapestre költözése megtiszteltetés az országnak és a szövetségeinknek, az edzőközpont pedig újabb kiváló lehetőség a hazai sportolóknak is” – fejtette ki Wladár Sándor.