Novak Djokovic 8 ezer fontos, azaz 3,5 millió forintos pénzbüntetést kapott a wimbledoni szervezőktől, amiért a spanyol Carlos Alcarazzal szemben elveszített fináléban összetörte az ütőjét, amikor dühében eltalálta a hálótartó faoszlopot. A 23-szoros Grand Slam-bajnok egyébként nem anyagilag járt igazán rosszul: láthatóan a csuklója is belefájdult a dühöngésbe, ami hatással lehetett a játékára az ötödik szettben.

Day Fourteen: The Championships - Wimbledon 2023
Fotó: AFP

Djokovicot a mérkőzést követő sajtótájékoztatón is kérdezték az esetről, ám röviden azt felelte, nem tud mit mondani, a csalódottságát vezette le így, mert volt esélye megnyerni a sportág legfontosabb versenyének döntőjét, mégsem tudott élni a lehetőséggel.

A kifizetéssel azért nem lesz problémája, mert egyrészt az 1,175 millió fontos, tehát 511,5 millió forintos pénzdíjából vonják le az összeget, szóval marad még belőle, másrészt karrierje során csak a teniszpályán 171 millió dollárt ütögetett össze, és vélhetően százmilliós nagyságrendben kapott szponzori támogatást is az elmúlt 15 évben.

Az ütőtörésért kiszabott büntetés egyébként teljesen általános a teniszben, szinte mindennapos – Wimbledonban mondjuk pont kizárás is járhat érte, ha a füvet találják el vele, mert annyira féltik, de Djokovic ugye nem azt találta el –, a szerbnek viszont volt egy ennél sokkal komolyabb ügye. A 2020-as US Openen véletlenül eltalálta az egyik vonalbírót a labdával, amikor dühében elütötte: azonnal leléptették, elvették tőle a 4. fordulóért járó 250 ezer dolláros pénzdíját, és ranglistapontot sem kapott.