Az angol Premier League szezonnyitó fordulóját mindig nagy izgalommal várják a futballkedvelők, a vasárnap délután kezdődő Chelsea–Liverpool rangadó azonban ezúttal millióknak ígér extra izgalmakat, és idén Magyarországon is, hiszen ez lesz a magyar válogatott csapatkapitánya, a Liverpoolba frissen igazolt Szoboszlai Dominik debütálása a világ legerősebbnek tartott labdarúgó-bajnokságában.

Dominik Szoboszlai of Liverpool in action during the pre-season friendly match between Bayern Munich and Liverpool at National Stadium on August 2, 2023 in Singapore. (Photo by Suhaimi Abdullah/NurPhoto) (Photo by Suhaimi Abdullah / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó:  Suhaimi Abdullah / AFP

A felívelő pályán lévő magyar válogatottnak itthon milliók szurkolnak, és Szoboszlainak már a gyerekek közt is sztárkultusza alakult ki. Vasárnapi meccsét illetően hatalmasra növeli a dimenziót, hogy a Liverpool FC a világ egyik legnagyobb nemzetközi táborral rendelkező csapata: saját felmérésük szerint 580 millió szurkolójuk van

A szurkolótáborok mérésére nincs egységes módszer, mindenesetre ha azt nézzük, hányan jelölték be egy-egy csapat Facebook-, Instagram-, Twitter-, TikTok- és YouTube-csatornáját, a Liverpool két évvel ezelőtti adatok szerint 92,7 milliónál tartott – a nagycsapatok közt a hatodik helyen –, alig néhány százezer fővel vasárnapi ellenfele, a londoni Chelsea mögött. 

A 19-szeres angol bajnokcsapat életében az elmúlt két év nagy változást hozott: a múlt szezonban csak az ötödik helyet tudták elérni a vörös mezesek, pedig 2021–2022-ben csak egy  ponttal csúsztak a második helyre a Manchester City mögött. A City a múlt szezonban is első lett, a ponthátrány pedig a Liverpool számára drámaian nőtt, 22-re.

Az új szezont azonban a Pool hatalmas reményekkel kezdi. A szurkolók is azt várják el, hogy a friss igazolások segítségével a csapat ismét a bajnoki címért szálljon ringbe, és túltegyen a Szoboszlai egykori salzburgi csapattársával és barátjával, a múlt szezonban 36 találattal gólkirállyá vált ifjú sztárral, Erling Haalanddal felálló Cityn is.

Ehhez keresztül kell gázolniuk egy másik nagycsapaton, a Chelsea-n is, és az alaphangot a szezonküzdelemhez máris megadhatja a vasárnapi rangadó. Amelynek szintén van egy személyes pikantériája Szoboszlai és a futballszeretők számára: szintén most igazolt a Chelsea-hez a francia csatár, Christofer Nkunku, akinek az előző szezonban még Szoboszlai adogatta a mezőny- és gólpasszokat a Bundesliga-csapat RB Leipzigben. Most egymás ellen léphetnének pályára, de erre még várni kell, mert Nkunku sérülést szenvedett, és a napokban meg kellett műteni a térdét – ami most Szoboszlaiék malmára hajthatja a vizet.

03 June 2023, Berlin: Soccer: DFB Cup, final, RB Leipzig - Eintracht Frankfurt at the Olympiastadion. Leipzig players Christopher Nkunku and Dominik Szoboszlai cheer. Photo: Jan Woitas/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Szoboszlai és Nkunku közös ünneplése. Vasárnap már nem ugyanaz okoz nekik örömet. Fotó: AFP

A három említett futballvilágsztár közül egyértelműen Haaland a legnagyobbra tartott csillag, akinek a piaci értékét 180 millió euróra (69 milliárd forintra) taksálja a Transfermarkt, és ezzel Kylian Mbappéval együtt vezeti a világranglistát. Megemlítendő, hogy az értéke azután ugrott így fel, hogy tavaly nyáron 60 millió euróért a Premier League topcsapatába igazolt a német Dortmundból.

Szoboszlai és Nkunku még e próba előtt áll, és rendkívül sokat várnak tőlük. Mióta július elején a Liverpool aktiválta a Szoboszlai szerződésében rögzített, 70 millió eurós kivásárlási árat, a Jürgen Klopp dirigálta angol csapat szurkolói szinte Messiásként tekintenek a magyar középpályásra, és többek közt tőle várják, hogy játékával ismét bajnoki címhez segíti a klubot Mohamed Salah, Cody Gakpo, Trent Alexander-Arnold és Alexis MacAllister oldalán.

Óriásiak tehát a várakozások, és ezeket a magyar játékos első tétmeccse előtt nem igyekezett mérsékelni, sőt, hatalmas önbizalommal még rá is tett egy lapáttal, és tovább fokozta a várakozást. A csapatportálnak adott, szombaton publikált interjújában arról beszélt, hogy nem bemelegítő élményt akar nyújtani a Liverpool-szurkolóknak, hanem azonnalit. 

Amikor aláírtam, már az első perctől készen álltam

– mondta. „Az edzésen a legjobbat próbálom nyújtani, és a játékban is. Remélhetőleg a Chelsea ellen is a legjobbat nyújthatom” – tette hozzá.

Kezdhet spórolni, ha venne egy liverpoolos Szoboszlai-mezt

A magyar válogatott sztárjának 8-as számmal ellátott mezét igencsak borsos áron kínálják az angol klub hivatalos oldalán.

Ami a két csapatot illeti, a játékosok értékét tekintve kimondható, hogy gigászok csatájáról van szó. A Liverpool játékosai a Transfermarkt adatai szerint összesen 795 millió eurót érnek a piacon, a Chelsea-belieké 905 millió eurót. Ebben a dimenzióban a 110 millió eurós különbség a pályán aligha számít majd. Összehasonlításképp: a Közép-Európában és a magyar bajnokságban kiemelkedő Ferencváros csapatértéke mintegy 50 millió euró.

A Szoboszlai bemutatkozására és a Ferencvárosra egyaránt kíváncsi futballszeretők közül sokak számára egyébként a vasárnap este a csatornák közti kapcsolgatással telhet, hiszen a Liverpool meccsével pont egyidejűleg játszik rangadót a legutóbbi négy mérkőzésén tigriskörmeit mutató Fradi a hazai bajnokságban, a Puskás Akadémia ellen.

Dúsgazdag, színvonalas, és már a miénk is – Szoboszlaival és Kerkezzel kezdődik minden idők legdrágább Premier League-je

Már tízmilliárd eurónál is többet érnek az angol élvonalbeli bajnokság labdarúgói, akik közé tartozik immár a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik és balhátvédje, Kerkez Milos is, akikért mintegy 90 millió eurót szurkoltak le új munkaadóik. Pénzből tehát nincs hiány Angliában, az viszont kérdés, hogy az egyeduralkodónak tűnő és idén nyáron sem fukarkodó Manchester Citynek lesz-e ezúttal versenytársa.