Eladó az elmúlt évtized legsikeresebb amerikai kosárlabdacsapata, a Golden State Warriors (GSW), igaz, csak részben. A 2014 óta négy NBA-bajnoki címet bezsebelő San Franciscó-i alakulat meg nem nevezett kisebbségi befektetői vehették zokon, hogy csapatukat az idén zárult bajnokságban a Denver Nuggets letaszította a trónról, s próbálnak kiszállni a csapatot üzemeltető franchise-ból. 

NBA: Philadelphia 76ers vs Golden State WarriorsSAN FRANCISCO, CA - MARCH 24: The referee throws the ball to start the NBA game between Philadelphia 76ers and Golden State Warriors at the Chase Center on March 24, 2023 in San Francisco, California, United States. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A Philadephia 76ers vendégeskedik a Golden State Warriors kosárcsarnokában. Fotó: AFP

A Bloomberg értesülései szerint azért megkérik az árát: a 10 százalékos tulajdonrészükért 700 millió dollárt szeretnének kapni, azaz 7 milliárd dollárosra taksálják a csapatot, ilyen magas értékelése kevés sportklubnak van. 

A hírügynökség szerint a New York Knicks kosárlabdacsapat, a Dallas Cowboys és a nevét az őslakos indiánokra utaló, pejoratív csengésű Redskinsről 2020-ban megváltoztató Washington Commanders amerikaifutball-csapat játszik még ebben a ligában. 

No meg az amerikai Glazer család birtokában lévő Manchester United, amelyért az Ineos-tulajdonos brit multimilliárdos, Jim Ratcliffe és katari részről Dzsászim bin Hamad bin al-Tání sejk küzd egymással. 

A licit 5 milliárd fontnál tart, ennyit kínál a sejk, de sajtóhírek szerint a szurkolók szemében a közutálatnak „örvendő” Glazer fivérek végül dönthetnek úgy, hogy megtartják a klubot, mondván, csak kíváncsiak voltak arra, mennyire értékeli azt a piac.

Formahanyatlás öregedő szupersztárokkal 

A távozni kívánó befektetők úgy értelmezhetik Golden State Warriors mostani gyengébb szereplését, hogy vége már az aranykornak. A bajnoki címek begyűjtésében oroszlánszerepet vállaló szupersztárok lassan kiöregednek, s bár múltjuk irigylésre méltó, az előttük álló néhány év már nem sok babért terem számukra a parketten. 

NBA: Pregame of Philadelphia 76ers vs Golden State WarriorsSAN FRANCISCO, CA - MARCH 24: Stephen Curry of Golden State Warriors warms up before the NBA game between Philadelphia 76ers and Golden State Warriors at the Chase Center on March 24, 2023 in San Francisco, California, United States. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A Golden State Warriors legendája, Stephen Curry az üzleti életben is sikeres. Fotó: AFP

Stephen Curry már 35, Klay Thompson és Draymond Green pedig 33 éves, s ebben a korban már gyorsabban kopnak az ízületek, és nő a sérülésveszély is. Persze 

az exitet nyilván nemcsak a csalódottság, de a profitrealizálás szándéka is hajtja. 

A Golden State Warriors a Los Angeles Lakers árnyékában sokszor a pofozógép szerepét vállalta magára az NBA Nyugati főcsoportjában, egészen 2010-ig, amikor is Joe Lacob és befektetőpartnerei ligarekordot jelentő, 450 millió dollárért megvásárolták a csapatot, melynek értékét legkevesebb tízszeresére növelték a sportsikerekkel. 

Szakértők szerint a 7 milliárd dolláros cégértékkel szemben az 5 milliárd körüli lehet inkább a reális, de ha valaki többet akar fizetni, hogy helyet kapjon a tulajdonosi körben, azt nem fogják visszautasítani. 

Magánbefektetők előnyben

A GSW-ben a részesedését apró léptekkel növelő Actros sportbefektető cég figyelmét is felkeltheti az ajánlat, mindenesetre az eladóknak van miből engedniük. Az Actros nem kispályás szereplő, részesedése van a Sacramento Kings, a Utah Jazz és a Philadelphia 76ers NBA-csapatban, továbbá a baseball (MBL) és az amerikaifoci-ligában (NFL) is vannak érdekeltségei. 

Ami biztos, a potenciális befektetők kezét megköti az NBA-ben érvényes tulajdonosi korlátozás, mely szerint intézményi befektetők kezében összesen 30 százaléknyi részvénypakett lehet, és egyik intézményi befektető tulajdonrésze sem haladhatja meg a 20 százalékot. 

Az Arctos 2021 decemberében vett 8 százalékos tulajdonrészt a GSW-ben, akkor 5,5 milliárd dollárra becsülték a franchise értékét. Rá egy évre megszerezték a Facebook egyik első topmenedzsereként meggazdagodó, majd kockázatitőke-befektetőként sikereket felmutató Chamath Palihapitiya 7 százalékos pakettjét. Azaz 5 százaléknyit még vehet az Arctos.

Michael Jordan úgy megy, hogy marad

Magánszemélyek viszont adhatják-vehetik egymás között a részesedéseket. Az árak mindenesetre elrugaszkodtak a talajtól, jobban mondva a parkettől, példa erre, hogy a kosárlabdázás talán legnagyobb alakja, Michael Jordan a nyáron 3 milliárd dollárt tehetett zsebre a Charlotte Hornetsben 2010 óta meglévő többségi részesedéséért, amelyet akkor 275 millió dolláros cégértékelés mellett vásárolt, s amelynek köszönhetően vagyona mára 3,5 milliárd dollárra gyarapodott. 

Former NBA star and owner of Charlotte Hornets team Michael Jordan looks on as he addresses a press conference ahead of the NBA basketball match between Milwaukee Bucks and Charlotte Hornets at The AccorHotels Arena in Paris on January 24, 2020. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Michael Jordan vagyona nyáron elérte a 3,5 milliárd dollárt. Fotó: AFP

Ezzel a világ valaha élt leggazdagabb kosarasának számít. A Bloomberg szerint 65 százaléknyit adott el, de egy 5 százaléknál vékonyabb kisebbségi részesedést azért megtartott magának.

A Hornets részvényeit a Gabe Plotkin és Rick Schnall vezette magánbefektetői csoport zsákolhatta be. Tavaly a Phoenix Suns is új kézbe került, a UWM Holdings jelzálog-hitelező alapítója, Mat Ishbia lett a főrészvényes, beszállásakor az NBA-franchise-t 4 milliárd dollárosra értékelték, s akkor még ez az 50 százalék feletti részesedését eredményező bevásárlás volt a legnagyobb a kosárliga történetében.

A mágikus Nike-szerződés

Visszatérve Michael Jordanre, a Chicago Bullsszal hatszoros bajnok kosaras anyagi biztonságát a Nike-val 1984-ben megkötött ötéves, 2,5 millió dollárt hozó szerződés alapozta meg, s az ennek nyomán létrehozott Air Jordan márka, amely frenetikus sikert aratott. 

És arat ma is, hiszen tavaly 5,1 milliárd dollárért adott el Jordan-termékeket, ez 11 százalékos részarányt képviselt a világ legnagyobb sportszergyártó cégének teljes forgalmából. Becslések szerint 

a 60 éves sportoló névadóként 5 százalékos jutalékot kap az eladott Air Jordan termékek után. 

Az arányok torzulását jól mutatja egyébként, hogy Jordan 3,5 milliárd dolláros vagyonából mindössze 90 milliót képvisel az az összeg, amelyet a pályán mutatott teljesítményéért kapott, magyarán bérként kifizetett neki a Chicago Bulls, majd később a Washington Wizards. 

A többi színtiszta marketing. Michael Jordan indulásáról és mesés karrierjéről Ben Affleck forgatott filmet, amit áprilisban a magyar mozikban is bemutattak Air – Harc a legendáért címmel.

Barcelona,,Spain-july,24,,2018.,New,Beautiful,Colorful,And,Nice,Running
SC – azaz Stephen Curry cipőmárkája, amelyet az Under Armour vett szárnyai alá. Fotó: Gosteva

A Nike–Jordan-frigyhez hasonlót szeretne kijárni a legtöbb sportoló, de ilyen földi jóban csak a legjobbak és a kiválasztottak részesülhetnek. Mint Stephen Curry, a GSW már említett legendája, aki az első, évi négymillió dollárt hozó szerződését 2013-ban írta alá az Under Armourral. 

Azóta, hogy jöttek a sikerek és a bajnoki címek, ment is fel az árfolyam. Curry idén 215 millió dolláros szerződést írt alá a sportszergyártóval a Curry Brand felfuttatására.