Jim Ratcliffe-nek megvan mindene, ami egy szupergazdagnak kell: Gulfstream magánrepülő, tengerpari villa, rezidencia Monacóban, szuperjacht, benne üvegaljú borospincével. Az Egyesült Királyság amúgy sportrajongó leggazdagabb embere azonban pont a sport területén nem ért el eddig kimagasló sikereket. Francia fociklubja a középmezőnyben szerénykedik, profi kerékpároscsapata lemaradóban van az emelkedőkön, Forma–1-es istállója pedig a rossznyelvek szerint inkább gebék, mint erőtől duzzadó lóerők gyülekezete volt az elmúlt években.

Fotó: AFP

Most viszont Ratcliffe ott áll a nagy lehetőség kapujában, megnyerheti élete legnagyobb trófeáját, az angol Premier League-ben vitézkedő legendás focicsapatot, a Manchester Unitedet. A probléma csak annyi, hogy az Észak-Angliából származó milliárdosnak a világ leggazdagabbjait képviselő, 450 milliárd dollárt kezelő katari vagyonalappal kell megküzdenie.

Ratcliffe a vegyipari befektetéseiből szerezte a milliárdjait, Ineos nevű cége a Bloomberg Billionaires Index szerint 16,4 milliárd dollár vagyont hozott neki, ezzel a világ 110. leggazdagabb embere.

A ManU-ért a katari királyi család tagja, Jasszim bin Hamad al-Thani sejk 5 milliárd fontot kínált.

Ratcliffe kezdetben az egyszerű többségre hajtott, ez azonban valószínűleg nem nyeri el a New York-i tőzsdén is jelen lévő klub kisebbségi részvényesei és a nagytulajdonos, az amerikai Glazer család tetszését. Az amerikaiak 2005-ben vásárolták meg a klubot, s hivatalosan még nem döntöttek az eladásról – bár egy jó ajánlatot nyilván megfontolnak.

 

Jó ajánlatot tettünk

– nyilatkozta a Manchester United-drukker Ratcliffe egy londoni médiaeseményen a közelmúltban. A kincstári optimizmus helyénvaló persze, de egyszer már került hasonló helyzetbe, amikor tavaly lemaradt a londoni kékek, a Chelsea megvásárlásáról.

Az Ineos és a sport

Az angol milliárdos világéletében sportrajongó volt, s vállalata, az Ineos gyarapodásával párhuzamosan kezdte meg sportbefektetéseit. A svájci Lausanne focicsapatát 2017-ben vette meg  ismeretlen összegért. A vállalat a következő évben 110 millió (!) fonttal támogatta az ötszörös olimpiai érmes vitorlázó, Ben Ainslie indulását az America Cupon. 

Egy évvel később, 2019-ben megvásárolta a francia első ligás OGC Nice focicsapatot, majd a korábban Tour de France győztes Team Sky kerékpárcsapatot is. Újabb egy év múltán pedig beszállt a Mercedes Benz Forma–1-es csapatba – 208,4 millió fonttal. 2021-ben az Ineos az új-zélandi rögbicsapattal is szponzori szerződést kötött.

Az Ineos története 1998-ban kezdődött. Korábban Ratcliffe az ExxonMobil olajóriásnál, majd egy amerikai magántőke befektető csoportnál, az Advent Internationalnél tevékenykedett. 

Az Ineos neve a latin „új kezdet” kifejezésből származik.

Az üzleti világban azzal alapozta meg hírnevét, hogy kitűnő szemmel szúrta ki az alulértékelt eszközöket, vállalatokat. A vegyipari konglomerátum sikere azonban nem jöhetett volna létre partnerei, John Reece és Andy Currie nélkül. Az ő részesedésük egyaránt 19 százalék a cégben, vagyonuk 5-5 milliárd dollárra tehető.

A cég nagyjából 30 divízióval rendelkezik, főleg a vegyipar és az energiaipar területén. Az irányítási struktúra zárt:

Ratcliffe, Currie és Reece általában havonta egyszer ülnek össze megvitatni a fontosabb kérdéseket.

Ratcliffe ezt a menedzsment módot föderális struktúrának nevezi. A vállalatcsoport árbevétele az elmúlt évtizedben több mint 60 százalékkal emelkedett, 2022-ben 65 milliárd dollár volt. A cégcsoportot összefogó holding vállalat ez idő alatt 4,5 milliárd dollár osztalékot fizetett. Hogy ebből pontosan mennyi jutott Ratcliffe-re, az nehéz kérdés, ugyanis egy Man-szigeteki offshore cégen keresztül irányítják a vállalkozást, amelyre nem terjed ki a brit korona szabályozása: nem kötelesek közzétenni éves beszámolóikat.

A legnagyobb falat

Az azonban biztos, hogy a Manchester United megszerzéséhez mindent be kellene dobni. Az angol klub szurkolói bázisát és bevételét tekintve is a világ legnagyobbjai között van, jelentős szintlépést jelentene az Ineos sportbefektetéseiben. Az ajánlattételi köröket éppen kilencedik hónapja futják, Ratcliffe és Al Thani több tucatszor változtattak már eredeti ajánlataikon. 

Ratcliffe sportember, és szeret nyerni. Ez azonban eddigi sportbefektetői tevékenységére finoman szólva sem jellemző. Az Ineos Grenadiers 2019-ben ugyan a kolumbiai Egan Bernal vezetésével megnyerte a Tour de France-t, 2021-ben és 2022-ben pedig harmadikok lettek. Korábban viszont a Team Sky hét év alatt hatszor diadalmaskodott a kerékpársport legnagyobb eseményén.

A Lausanne-nak se nagyon megy, a svájci csapat a Ratcliffe-érában kétszer is kiesett az élvonalból, most éppen csak visszajutottak oda. Az OGC Nice-re elköltött 110 millió dollár se nagyon éreztette hatását: a francia első ligában a kilencedik helyen végeztek. 

Kétségtelen, hogy legnagyobb futballklubjánál az eredmények a magas elvárások és a klub mérete alapján kissé alulmúlják a várakozásokat

nyilatkozta a Bloombergnek Jordan Gardner, sportbefektető, aki korábban a dán Helsingor focicsapatot irányította.

Szakértők szerint viszont

Ratcliffe döntése, hogy nem tömi tele pénzzel francia csapatát, teljesen érthető,

a Paris Saint-Germain tulajdonosával, a katari vagyonalappal pénzügyi fronton szinte lehetetlen felvenni a versenyt. Most viszont pontosan ezt kell megtennie, ha meg akarja szerezni a Manchester Unitedet.

A helyzet pikáns, hiszen a katari média már tudni is véli, hogy ők nyertek, hivatalos megerősítés azonban ez idáig még nem érkezett az amerikai tulajdonostól.