Ma 21 órakor az olasz Fiorentina vendégeként folytatja szereplését a harmadik számú európai kupasorozat, a Konferencia-liga (EKL) csoportkörében a Ferencváros labdarúgócsapata.

Firenze 20231004 Labdarúgás 2023 Konferencia Liga Ferencváros FTC sajtótájékoztató Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Mohamed Abu Fani Dejan Sztankovics
Abu Fani, a csapat karmestere és Dejan Sztankovics vezetőedző bizakodóan nyilatkozott az olaszországi sajtótájékoztatón.
Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

A tavaly EKL-döntőt játszó firenzeiek is remek formában vannak, az utolsó öt meccsükön nem kaptak ki, ráadásul keretük piaci értéke (246 millió euró) mintegy 200 millió euróval meghaladja a Fradiét (48 millió euró).

Ebből látható, hogy játékosok minősége között is jelentős a különbség: az olaszok jobbszélsője, Nicolás González például a Transfermarkt szerint 30 millió eurót ér, de 13 másik futballistájának ára is bőven 10 millió felett van. A 25 éves, 26-szoros argentin válogatott González stabil tagja hazája nemzeti együttesének, a dél-amerikaiak legutóbbi öt mérkőzésén egyaránt kezdő volt, noha a katari vb-ről sérülés miatt hiányzott.

A Fradi legértékesebb labdarúgója a klubhoz idén visszatérő ecuadori balhátvéd, Cristian Ramírez 5 millió eurót ér, akit a mali Adama Traoré és norvég Kristoffer Zachariessen egyaránt 4,5 millióval követ – az afrikai szélső sérülés miatt hiányozni fog.

Erős a csoport, de nem lehetetlen a továbbjutás – így látják az edzők

Az FTC élére éppen egy hónapja kinevezett Dejan Sztankovics hangsúlyozta, hisz abban, hogy saját játékosai nagyon odateszik magukat, mert a korábbi években már bebizonyították, megállják a helyüket a nemzetközi porondon. Szerinte ez a négyes Európa-liga-erősségű, sőt, akár Bajnokok Ligája-csoport is lehetne. A szerb edző kiemelte, köszönettel tartozik a Ferencvárosnak, amiért visszatérhetett az európai színtérre – ezt pedig szeretné meghálálni.

Az olaszok is komolyan veszik a mérkőzést: Vincenzo Italiano vezetőedző szerint veszélyt jelent csapatára a Fradi. Mint mondta, talán ez a legfontosabb találkozó a négyesben, már csak azért is, mert ez az első hazai összecsapásuk. „Folytatni kell, amit eddig felépítettünk. Rendkívül fontos a három pont megszerzése, mivel a Ferencvárosnak már van győzelme a csoportban, így veszélyt jelent ránk, ráadásul éppen vele szemben vagyunk ponthátrányban.”

Így látják a mai meccset

A ma esti meccsen a firenzeiek győzelmére 1.42 – 1.48 (átlag 1.45), a döntetlenre 4.45 és 4.9 közti (4.64), míg a Ferencváros sikerére 5.85 és 7.25 közti (átlag 6.53) szorzót adnak - írja az ulloi129. Ez a ház nyereségével is kalkulálva azt jelenti, hogy a fogadóirodák szerint a hazaiak győzelmére 65 százalék, a magyar csapat győzelmére 14.5 százalék esély van, míg a döntetlen valószínűsége 20.5 százalék.

Ennyi pénz van az EKL-ben

A legutóbbi kiíráshoz hasonlóan ezúttal is 2,94 millió euró, azaz kicsivel több mint 1,140 milliárd forint a rajtpénz a Konferencia-ligában, ami sok magyar klub esetében óriási bevételi forrás lenne, a mintegy 17,2 milliárd forintból gazdálkodó Fradinál azonban, ha nem is elhanyagolható, de tulajdonképpen minimális összegnek számít. Összehasonlításképpen: a csúcsot jelentő Bajnokok Ligájában a csoportkörbe jutásért 14,8 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 5,74 milliárd forint), míg az Európa-ligában 3,63 millió eurót (1,4 milliárd forint) kapott volna az FTC, amely legutóbb 9,48 millió euróval (most 3,67 milliárd forint) és 12 koefficiens ponttal lett gazdagabb nemzetközi szereplése következtében. Idén azonban kevesebbel kell majd beérnie a nem várt BL-búcsú miatt, amely az 5 millió euró (1,93 milliárd) helyett csupán 150 ezer eurós (58 millió forint) fájdalompénzt hozott a zöld-fehérek konyhájára.

Több mint 193 millió forintot kap az FTC, ha legyőzi a Fiorentinát

Az EKL csoportkörében egy győzelem 500 ezer (193,36 millió forint), míg egy pontszerzés 166 ezer euróval (64,20 millió forint) növeli a kasszát. Az igazán nagy pénzek azonban a kieséses szakaszban, és ott is inkább az elődöntőtől kezdve mozognak.

  • A 16 közé jutás ugyanis 600 ezer (232,03 millió forint),
  • a 8 közé jutás 1 millió (387,89 millió forint),
  • a 4 közé jutás 2 millió (775,76 millió forint),
  • a döntőbe jutás pedig 3 millió eurót (1,163 milliárd forint) ér.

Európa legjobb formában lévő csapatai között az FTC

Optimizmusra ad okot, hogy az UEFA EKL hivatalos X-oldalán posztolt egy statisztikát a ligában szereplő együttesek jelenlegi formájáról, a sorozat csütörtöki párharcai előtt. Ezen lista élén a Ferencváros áll ötből öt győzelemmel. A 32 gárda között csupán kettő van, amelyik a legutóbbi öt tétmeccsét megnyerte: a Fradi és a török Fenerbahce.