A BBC Sport exkluzív interjút készített a születésnapját csütörtökön ünneplő Szoboszlai Dominikkal,  Liverpool magyar válogatott csapatkapitányával, melyet a csatorna a Football Focus című műsorában vetített le szombaton.  

Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai celebrates after scoring his team second goal during the English League Cup third round football match between Liverpool and Leicester City at Anfield in Liverpool, north west England on September 27, 2023. (Photo by PETER POWELL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Szoboszlai Dominik: őrületes együtt játszani Mohamed Szalah-val.
Fotó: AFP

Annak ellenére, hogy hatalmas csatákat élt már meg eddigi pályafutása során, még egyetlen csapatánál sem játszott városi rangadót Szoboszlai Dominik – szemlézte a brit hírcsatornát az M4 Sport. A Liverpoolnál azonban már túl van az első Everton elleni derbin, a magyar válogatott középpályás végig a pályán volt.

Elképzelni sem tudtam, hogy az Anfieldben még jobb lehet játszani, azt gondoltam: hűha, ez sokkal hangosabb

– mondta első Everton elleni meccséről.

Szoboszlai a Premier League-re született: mutatósak a magyar sztár statisztikái

Precíz passzok, villámgyors sprintek és egy rettegett jobb láb. Szoboszlai Dominik liverpoolos statisztikái önmagukért beszélnek.

Az interjúban édesapjáról is beszéltek. Szoboszlai elmondta, amikor járni kezdett, apja már akkor viccelődött vele a labdával:

letett néhány flakont a földre, nekem pedig körülöttük kellett a labdát vezetnem. Ekkor 3-4 éves voltam, ha egy is eldőlt, minden alkalommal újra kellett kezdenem, amíg 14 éves koromig egy sem dőlt el.

„Nem foglalkoztunk a taktikával vagy az erősítéssel. A technikámról szólt minden, csak a lövés, a passzolás és a labdakezelés. Ballal, jobbal. Szerintem ezért lett elég jó a technikám. Akkoriban néha dühös voltam rá a sok edzés miatt, de az idő múlásával megértettem, miért tette”„ – tette hozzá Szoboszlai.

A 36-szoros válogatott középpályás nyári átigazolásakor aligha gondolta, hogy csapata eddigi összes PL-meccsén végig a pályán lesz.

Hogy őszinte legyek, nem az járt a fejemben, hogy nem a megfelelő csapatot választom, hanem megfelelő-e az időzítés. Készen állok arra, hogy a Premier League-be igazoljak és a Liverpoolban játsszak? Azt mondtam magamnak, amikor valami nagy dolog jön, soha nem tudod, mire számíts. Meg kell próbálnod. Ha nem próbálom meg, soha nem tudnám meg, mi lett volna, ha. Mindig arra gondoltam volna, hogy miért nem mentem. Úgyhogy azt mondtam, csináljuk. Készen fogok állni” – emlékezett vissza Szoboszlai.

776031757
Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai (C) shoots and scores his team second goal during the English League Cup third round football match between Liverpool and Leicester City at Anfield in Liverpool, north west England on September 27, 2023. (Photo by PETER POWELL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
A válogatott csapatkapitánya lőtte a hónap legszebb gólját angol csapatában.
Fotó: PETER POWELL / AFP

A Liverpool csapatától sok középpályás távozott a nyári átigazolási időszakban, de Szoboszlai nem úgy tekintett a feladatra, hogy nehéz lesz, inkább motiválta őt a feladat.

„Őrületes együtt játszani Mohamed Szalah-val. Az első napokban kicsit olyan volt, mintha PlayStationön játszottam volna, vagy valami hasonló. Szenzációs volt megismerni ezeket a játékosokat, és nem csak a tévén keresztül látni őket. A pályán együtt játszani velük pedig mindennél jobb” – mondta a magyar válogatott csapatkapitánya.

A 23 éves középpályást többször összehasonlították már a klublegendával, Steven Gerrarddal. Szoboszlai karján a Liverpool korábbi csapatkapitányának egyik gondolata is olvasható.

„Fantasztikus, hogy azt mondják, arról beszélnek, én vagyok az új Steven Gerrard, és Gerrard óta nem volt olyan középpályásuk, mint én. De nem akarok olyan lenni, mint ő. Én csak önmagam akarok lenni. De persze ha most elém tesznek egy papírt, és azt mondják, hogy ugyanolyan karriert futok be itt Liverpoolban, aláírom.”

Szoboszlai a BBC-nek elmondta, mindent meg akar nyerni csapatával:

Premier League, FA Kupa, Európa-liga. Kit érdekel a második hely?! Ha megkérdezed a csapattársaimat, szerintem ők is ugyanezt fogják mondani.