Sportgazdaság

A milliárdoscsemetét hidegen hagyja a Forma–1, de az apja nem adja az Aston Martint a szaúdiaknak

A tulajdonos csak a csapat kisebbik részét adja el, de nem tud szabadulni szenvedélyétől. Még a fia is bekerült pilótának, aki helikopterrel jár edzeni.

Egy kisebbségi részesedést adott el az Aston Martin Forma–1-es istállójából Lawrence Stroll kanadai milliárdos, akinek fia Lance a csapat színeiben versenyez. A csapatot 1 milliárd fontra értékelő ügyletben a vevő az Arctos Partners magántőkealap, mely többek között a Liverpool FC- és Boston Red Sox-tulajdonos Fenway Sportsban is bír részesedéssel – árulta el egy, az ügy részleteit ismerő forrás.

Stroll az Aston Martin Lagonda Holdingsban is a legnagyobb részvényes, de arról nem szólnak a hírek, hogy a luxusautó-gyártóban lévő részesedésétől is megvált volna. A múlt hónapban felröppent a hír, hogy a csapatot a szaúdi állami olajcég, az Aramco veheti meg, de úgy tűnik, a csapat tulajdonosa nem volt hajlandó teljesen megválni a Forma–1-es istállótól. 

F1 Las Vegas Grand Prix 2023 Practice 2Lance Stroll of Aston Martin Aramco during second practice ahead of the Formula 1 Las Vegas Grand Prix at Las Vegas Strip Circuit in Las Vegas, United States on November 17, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Ennek talán legkevésbé a milliárdos fia örül, aki a pletykák szerint már nem annyira szeretne pilóta lenni a versenysorozatban, sőt versenyzői pályafutását anyja és a milliárdos első felesége, Claire-Anne sem támogatja.

Leginkább helikopterrel járt gyakorolni

A Bloomberg írásából az nem derül ki, hogy Lance a döntéssel befejezheti-e a Forma–1-es karrierjét.

A pilóta visszavonulása nem lenne nagy meglepetés, hiszen sokak szerint inkább az apja forszírozta Forma–1-es karrierjét. Jacques Villeneuve egykori világbajnok, aki a családhoz közel lakik, elmondta, hogy a fiatalabb Strollnak saját gyakorlópályát is építettek, amely mindössze 15 percnyire van az otthonától, de a versenyző így is inkább helikopterrel járt oda mindennap.

A csapat egyik bennfentese pedig arról számolt be, hogy amikor apa és fia gyárlátogatáson járt náluk, az apa rendkívüli érdeklődést, míg a fia rendkívüli érdektelenséget tanúsított a részletek iránt.

Egyre több dollárt érnek a gépistállók

A Forma–1-es csapatok értéke az elmúlt években sokat emelkedett, miután a Netflix Formula–1: Hajsza a túlélésért című sorozata az Egyesült Államokkal is megkedveltette a sportágat.

A hétvégi Las Vegas-i verseny az idei szezonban már a harmadik amerikai futam lesz, melyre óriási az érdeklődés.

Júniusban a Renault csapata 200 millió eurót vont be a RedBird Capitaltól és az Otro Capitaltól, valamint Ryan Reynoldstól és Rob McElhenneytől, 800 millió eurós értékelés mellett, míg 2020-ban a McLaren tőkeemelése 560 millió fontra értékelte az istállót.

 

Lawrence Stroll Fenway Sports Forma 1
Kapcsolódó cikkek