A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap, a Puskás Arénában Szoboszlai Dominik két góljának is köszönhetően 3-1-re legyőzte Montenegró legjobbjait, így selejtezőcsoportjának győzteseként vehet részt a 2024-es németországi Európa-bajnokságon. Az Eb-re 17 ország válogatottja már kvalifikálta magát, további négy hely a selejtezők hétfői zárásakor válik biztossá, három ország pedig a pótselejtezőkről kerül majd ki a kontinenstornára.

FC Red Bull Salzburg v SK Rapid Wien
Szoboszlai Dominik, Erling Haaland, Norvégia, Európa-bajnokság, Eb 2024
Szoboszlai Dominik és Erling Haaland a Red Bull Salzburgban csapattársak voltak.
Fotó: Getty Images

Az azonban már most biztossá vált, hogy a 2024. június 14-én, a házigazda Németország müncheni találkozójával elrajtoló tornáról hiányozni fog a világ egyik legjobb játékosa – szúrta ki az M4 Sport. A Manchester City sztárját, Erling Haalandot biztosan nem láthatjuk játszani az Eb-n, ugyanis Norvégia nem lesz ott a kontinensbajnokságon, miután az A jelű csoportban Spanyolország és Skócia mögött a harmadik helyen végzett, a tavalyi Nemzetek Ligája-szereplése alapján pedig nem jogosult a pótselejtezős tornák valamelyikén való részvételre.

Haaland – aki a magyar válogatott csapatkapitányának, Szoboszlai Dominiknek is jó barátja, korábban Salzburgban csapattársak voltak – még soha nem szerepelt nagy tornán a nemzeti csapattal, mivel a norvégok a 2021-ben rendezett 2020-as Eb-re és a 2022-es katari vb-re sem jutottak ki. Mivel az aranycipős támadó 2019-ben mutatkozott be a válogatottban, még nem vett rész az emlékezetes pótselejtezőn, amikor a magyar válogatott a Norvégia elleni kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra.

Bár Marco Rossi csapata egyenes ágon kvalifikálta magát a tornára, most sem marad rájátszás-mérkőzés nélkül Magyarország.

A pótselejtezőknek Lengyelország, Finnország, Luxemburg, Bosznia-Hercegovina, Georgia és Görögország mellett Izrael is biztos résztvevője. Az október 7-én kitört izraeli háború miatt ugyanis az izraeli válogatott nem rendezheti hazai pályát a meccseit, az elmúlt találkozói során Magyarországon, a felcsúti Pancho Arénában fogadta ellenfeleit, így van rá esély, hogy a pótselejtezőn is nálunk próbálja meg kiharcolni az Eb-részvételt.

Európa-bajnokság: sok érdekes dolgot mondott Szoboszlai az M4-nek adott exkluzív interjújában

Szoboszlai Dominik szerint a végén lehet, hogy mi leszünk a legnagyobb meglepetés.

Haaland távolmaradásában szintén szerepe volt a magyar helyszínnek. Izrael számára ugyanis a Felcsúton Románia ellen elszenvedett 2-1-es vereség miatt úszott el el az egyenes ági kijutás esélye. Ha ugyanis az izraeliek az Eb-selejtező első két helyének valamelyikén végeznek, akkor a Nemzetek Ligájából nem ők, hanem a norvégok kerültek volna a rájátszásban. A playoff során a 12 csapat három, egyenként négyes csoportba kerül, ahol egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek, azaz két párharcot kell nyerni.

Az előző kontinenstornára a magyar csapat is a playoffon keresztül jutott ki, a Bulgária elleni 3-1-es győzelmet követően a koronavírus-járvány miatti zárt kapus meccsen a Puskás Arénában 2-1-re felülmúlva Izland legjobbjait.