Négy csapat indult a a vitorlázó SSL csapatvilágbajnokság döntőjében vasárnap Gran Canarián: Magyarország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia. A magyar hajó jól rajtolt, eleinte a második helyen haladt, majd Berecz Zsombor, a csapatkapitány mérte fel a legjobban a szélviszonyokat, az első fordulót zseniálisan vette a magyar hajó, és az élre állt, ráadásul szó szerint kifogta a szelet a spanyolok vitorlájából - írja a Magyar Nemzet.

Berecz Zsombor, a vitorlázás magyar világklasszisa (Fotó: SSL Gold Cup/Gilles Morelle)

A mieink előnye több mint 200 méternyire hízott hirtelen, amit szinte végig kitartott. 

A végén kicsit közelítettek a többiek, de a magyar hajó így is több mint 20 másodperces előnnyel ért célba elsőként.

– Lehet, hogy egyénileg nem, de csapatként mi vagyunk a legjobbak – mondta a célba érés után angolul Berecz Zsombor a magyar hajóba átülő riporternőnek.

A riporternő maga is rácsodálkozott a magyar sikerre, mondván, Magyarországnak nincs is tengere, így sikerült elérni ezt az eredményt, s firtatta a Balaton titkát. Majd megjegyezte, ez a diadal igazán jó reklám a magyar vitorlázásnak.

Berecz Zsombor: Mi vagyunk a legbüszkébbek

Berecz Zsombor egy ponton túl már nehezen uralkodott az érzelmein, megkérte a riportert, hadd szóljon magyarul az otthon szurkolókhoz. Íme:

– Srácok, nagyon szépen köszönjük a drukkolást! Érezte az egész csapat végig a három héten keresztül. Mi vagyunk a legbüszkébbek, hogy boldoggá tudtunk tenni benneteket, és be tudtuk bizonyítani, hogy mi vagyunk a legjobbak!

Aztán beszámolásra következett a Ria, ria, Hungária!, amire a riporter is úgy reagált, felejthetetlen élményben lehetett része.

A Sámánok névre hallgató magyar csapat teljes névsora: Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Berecz Zsombor, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor.

Mi is az az SSL?

A mozaikszó fordítása önmagában beszédes: Star Sailors League, tehát szabad fordításban a legjobb vitorlások viadala. Az SSL 47 nem olimpiai hajóosztály, nem modern, a legújabb fejlesztésű hajók versenye, ellenkezőleg, mindenki ugyanolyan hajóban száll vízre. Ezek a kilencfős hajók mai szemmel már-már megmosolyogtatóan egyszerűek, igazi teknők. Mégis, hatalmas a presztízse ennek a versenynek, a világ legjobb vitorlázói állnak össze hazájukat képviselve, hogy férfiasan, csakis a vitorlázótudásra alapozva összecsapjanak. Dennis Conner olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok és háromszoros Amerika-kupa-győztes, az SSL Gold Cup tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott: ez az a sportverseny a világon, amelyen a legtöbb olimpiai érmes indul egyszerre, egymás ellen.

Az idei vb-re 39 ország nevezett, Magyarországnak a döntővel együtt 14 futamot kellett teljesítenie. Hatalmas eredmény a magyar győzelem. 

A HM is kommentálta a szenzációs sikert

Az SSL Gold Cup csapat világbajnokság döntőjében 100 méteres fölényes előnnyel aranyérmes a Sámánok elnevezésű magyar formáció - írja a Honvédelmi Minisztérium. Berecz Zsombor vezérletével hazánk az egyetlen nem tengeri csapatként aratott diadalt, a második helyezett Olaszország, a harmadik helyezett Hollandia és az elődöntőben a magyarokkal megküzdő Spanyolország fölött. Minden résztvevő ugyanolyan SSL 47-es hajóval szállt vízre. Minden nemzet a legjobb vitorlázóit nevezte, soha egyetlen sporteseményen sem versenyzett egyszerre ennyi olimpiai érmes egy időben egymás ellen.

Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes, világbajnok és kétszeres Európa-bajnok vitorlázó a rajt előtti, csapatkapitányokkal készült interjúban elmondta: "Örülünk, hogy itt vagyunk, élvezzük a verseny minden pillanatát!"

A Sámánok elnevezésű magyar egység ezzel sporttörténelmet írt.