Az új évvel együtt az újabb labdarúgó-átigazolási szezon is eljött: az egész január (másoknak még kicsit több) rendelkezésére áll az európai kluboknak, hogy alakítsanak a játékoskereteiken. Sok kisebb és néhány nagyobb név is repked a potenciális csapatváltók között – lehetnek köztük magyarok is.

Paris Saint-Germain v Toulouse FC - Trophy of ChampionsKylian Mbappe of Paris Saint-Germain (PSG) is playing in the French Champions' Trophy (Trophee des Champions) football match against Toulouse at Parc des Princes in Paris, France, on January 3, 2024. (Photo by Ibrahim Ezzat/NurPhoto) (Photo by Ibrahim Ezzat / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Semmi sem biztos, de Kylian Mbappé tépelődhet a jövőjén.
Fotó: AFP

A legnagyobb hal a francia Kylian Mbappé, noha ő nem is most, hanem csak nyáron lesz mozdítható, 2024. június 30-án jár le ugyanis a szerződése a PSG-nél, amelyhez tartozik ugyan plusz egyéves opció, de azt csak a játékos aktiválhatja, tehát az ő kezében a döntés. Ám ez sem teszi egyszerűbbé a helyzetet, mert a múltban is szeszélyesen váltogatta a véleményét, így hiába a sokéves várakozás, egyáltalán nem biztos, hogy a spanyol Real Madridnál kötne ki, és nem Szoboszlai Dominik klubjában, a Liverpoolban, mondjuk.

Mbappé akár máris tárgyalhat külföldi csapatokkal

A norvég Erling Haalanddal együtt 180 millió eurósra (68,3 milliárd forintosra) becsült értékkel a világ legdrágább játékosának számító Mbappé és a Real lassan hét éve kokettál egymással: a játékos 2017 nyarán jött el ugyanis a Monacótól, és már akkor felvetődött, hogy Spanyolországba költözik. Ehelyett a PSG-t választotta, mivel Párizs 19. kerületében született, a külvárosban nőtt fel, tehát érzelmi szálak kötik a fővároshoz.

Csakhogy amikor az előző szerződése 2022-ben lejárt, ahelyett hogy immár felnőtt világsztárként tényleg áttette volna székhelyét Madridba, váratlanul 2 + 1 évre hosszabbított a PSG-vel. 

Ezen sokan megsértődtek a Realnál, aztán Mbappénak egy év alatt sikerült kiborítania a PSG vezetőségét is, amikor 2023 nyarán már azt mondta: ugyan hívják Szaúd-Arábiába is, de egyelőre marad, viszont a plusz egy évét nem szándékozik aktiválni, magyarul 2024 nyarán ingyen akar távozni. Ezzel a PSG-nek majd kétszázmillió eurós veszteséget kéne leírnia.

Kylian Mbappé piaci értékének változása – most éppen 180 millió eurón áll a mutató.
Forrás: Transfermarkt

Ezen is csavart azonban Mbappé, amikor a minap úgy nyilatkozott: még nem döntött a világon semmiről, egyelőre a versenyszezonra koncentrál, ugyanakkor abban állapodott meg a PSG elnökével, a katari Nasszer el-Helaifival, hogy „minden fél védve van”, azaz ha ő tényleg átigazolási díj nélkül távozik, valamilyen formában kártalanítja a klubot. Ez sajtóértesülések szerint olyasmi lehet, hogy egyszer még visszatér játszani, vagy aktuális szerződéséhez tartozó különböző tételeket felad. Jogilag azonban a szerződése utolsó fél évébe lépve immár jogosult külföldi csapatokkal tárgyalni, így a Reallal vagy a Liverpoollal is – ha már az édesanyja Pool-drukker –, de az sem zárható ki, hogy újabb pálfordulással hosszabbít a PSG-nél.

Az övé tehát későbbi történet – most mások kelhetnek el.

Eltiltás sportfogadás miatt, aztán bajnoki cím?

Gyakorlatilag általános igazság, hogy az európai (és így a világ) legjobb klubjai nyáron szeretik intézni a nagyobb átigazolásokat, mert akkor több az idő a tárgyalásokra, majd az új szerzemények akklimatizációjára is. Ilyenkor, a téli átigazolási időszakban csak a finomhangolásra vagy a sérülések miatti lyukak betömésére van lehetőség.

Ennek dacára például az angol Chelsea tavaly ilyenkor szórta a pénzt: 329,5 millió eurót (125,9 milliárd forintot) tapsolt el kilenc játékosra, 

de ez egyszerre volt az amerikai Todd Boehly vezette új tulajdonosok dicsőséghadjárata és a hosszú távú jövő megalapozása.

Most tehát olyanok kelhetnek el inkább, mint az angol Premier League-ben jelenleg 16. Brentford támadója, Ivan Toney, akinek január 17-én lejár a sportfogadás miatti nyolc hónapos eltiltása, és mivel center, nagy szüksége lenne rá például a bajnoki címre hajtó Arsenalnak.

Jadon Sancho of Manchester United celebrates after scoring during the friendly football match between Manchester United and Arsenal at MetLife Stadium in East Rutherford, New Jersey, on July 22, 2023. (Photo by Leonardo Munoz / AFP)
Jadon Sanchónak nagyon nem jött be a Manchester Unitedbe igazolás.
Fotó: AFP

Továbbá megszabadulhatnak mások a nyakukon maradt játékosoktól, mint például a Manchester United az edzővel összevesző, ezért belső eltiltását töltő Jadon Sanchótól, aki a német Borussia Dortmundhoz kerülhet (vissza) kölcsönbe. 

A United szorult helyzetben van, hiszen 2021 nyarán 85 millió eurót költött a szélsőre, 

akinek a piaci értéke 2020-ban még 130 millió euró (49,3 milliárd forint) volt, de Angliában sosem hozta ugyanazt a formáját, így manapság csak 25 millió eurót (9,5 milliárd forint) ér, a fizetése ugyanakkor 250 ezer font (110 millió forint) hetente.

 

Ilyenkor gondolnak a klubvezetők rögtön Szaúd-Arábiára, amely nagybevásárlást tartott a nyáron, most azonban mérsékeltebb költésre készül, úgyhogy nem egyértelmű, hogy minden megunt focistát le lehet nekik passzolni.

Kleinheisler biztosra ment

Más okból, de fontos hetek várnak magyar játékosokra is. A sorozatban harmadik Európa-bajnokságára kijutó magyar válogatott szövetségi kapitánya, 

az olasz Marco Rossi ugyanis előre megmondta: olyanokat szeretne elvinni a tornára, akik játékban vannak. 

Következésképp a kispadot koptató potenciális kerettagoknak el kell dönteniük, hogy jelenlegi csapataikban küzdenek tovább, vagy keresnek mást. 

Kleinheisler László már Horvátországban légióskodik, hogy nagyobb esélye legyen az Eb-részvételre.
Fotó: Hajduk Split

Ők jellemzően a külföldön légióskodó játékosaink, és sokan vannak, hiszen e körbe tartozhat a Dél-Koreából visszavágyó Ádám Martin, az olasz másodosztályban várakozó Nagy Ádám, a német másodosztályban perceket kapó Németh András és a német élvonalban a vártnál kevesebbet játszó Szalai Attila is.

Kleinheisler László viszont már intézkedett, ő kölcsönbe a horvát Hajduk Splithez került.

De még van ideje mindenkinek, hiszen a nagy bajnokságokban egész januárban lehet üzletelni, idehaza pedig elcsúsztatva, február közepéig lesz nyitva az átigazolási ablak, amelyben a legtöbbet várhatóan a világ legjobb és leggazdagabb bajnokságának számító Premier League csapatai költik majd.