Magyar rekordot döntött Kovács Ferenc Soma, megjavítva az U23-as egy mérföldes országos csúcsot. Mostantól 3 perc 58,9 másodperc a hazai csúcs. Kovács Ferenc Soma ezt a sikert a bostoni Bruce Lehane Scarlet and White Invitational elnevezésű versenyen érte el, a korábbi rekordot Csillag Balázs tartotta, aki 2000-ben 4:04,64-es idővel ért célba – számolt be a Magyar Atlétikai Szövetség.

Budapest 20230824 Atlétika 2023 Világbajnokság VB 6nap Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport
Kovács Ferenc Soma Bostonban döntötte meg az országos rekordot. Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

Kovács Ferenc Somát még tavasszal vették fel a világ legrangosabb egyetemére, a Harvardra. A fiatal sportoló a tanulmányaiban, valamint a futópályán is kimondottan tehetséges, a nyári budapesti világbajnokságon is futhatott az ötezer méteres távon. A sportoló a tavalyi legjobb eredményét elérve előfutamában a 21. helyen ért célba. A 19 éves futó alig pár héttel előtte U20-as Európa-bajnoki bronzérmet nyert 3000 méter akadályon.

Magyar siker született a portugáliai Olhaóban is. A gyalogló Venyercsán Bence elindult a portugál nyílt bajnokságon, és megjavította a 15 kilométeres legjobb országos eredményt (1:02,25 óra). Ezen a távon nem tartanak nyilván országos bajnokságot, így ez „legjobb eredménynek” számít. Venyercsán Urbanik Sándor 1 óra 3 perc, 12 másodpercét adta át a múltnak.