Sportgazdaság

Mégis tesztelhetik a kék lapot a fociban

A labdarúgó-szervezetek egyre komolyabban gondolják a kék lap bevezetését a focimeccseken. A sárga és a piros laphoz hasonlóan a kék kártya is szankció lenne a pályán, ha egy játékos szabálytalanságot követ el. Az új büntetés az előző kettő között kapna helyett, és tíz perc kiállítást jelentene. A játékosok, edzők és rajongók szinte egyhangúlag tiltakoznak a kék lap bevezetése ellen.

A futball szabályalkotó testülete (IFAB) szombaton dönt arról, hogy tesztelni kívánja-e az időbüntetést magával vonó kék lapot. Az ötlet nem új keletű, mivel az amatőr fociban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés. Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót.

Hand,Holding,Up,Red,Card,Against,Large,Football,Stadium,WithHand holding up red card against large football stadium with empty stands
Mégis tesztelhetik a vitatott kék lapot a fociban. Fotó: Shutterstock

A jelenlegi ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros kártya között. 

Két kék lap ugyanúgy kiállítást érne, mint két sárga, mint ahogy egy sárga és egy kék lap is pirosat eredményezne.

A labdarúgás grállovagjainak is nevezett IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség – egyfajta tisztelgésül a sportág gyökerei előtt –, továbbá négy főt delegál a nemzetközi szövetség, a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat. Gianni Infantino FIFA-elnök általában jelen van az évenkénti IFAB-üléseken, melynek szombaton egy Glasgow melletti luxushotel ad otthont.

A mostani tanácskozáson a tagok még nem döntenek a kék lap bevezetéséről, csak arról, hogy teszteljék-e egy szezonon át. 

Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást.

Ami a reakciókat illeti, erősen megosztó az ötlet. Jürgen Klopp, a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool edzője úgy vélekedett, hogy a kék lap számos vitát indíthat el.

Elsőre nem tűnik valami fantasztikus ötletnek. Már hallom is a problémákat: ez most kék lap volt? Vagy csak sárga? Tíz percre leküldik azt, akit a régi szép időkben simán kiállítottak

– sorolta a német tréner, kiemelve, hogy a játékvezetőket is elbizonytalaníthatja a bonyolultabb ítélkezés.

Már a Premier League sem költekezik nyakló nélkül – beköszöntött a pénzügyi fegyelem korszaka

Az elmúlt években meredeken emelkedett, tavaly pedig csúcsot döntött a Premier League januári költekezése. Idén viszont beszakadt a piac, azaz már a világ leggazdagabb bajnokságának csapatai sem költekeznek ész nélkül – aminek persze megvan a jó oka.

A német szövetség játékvezetői bizottságának elnöke, Lutz Michael Fröhlich viszont nyitott az újításra.

Szerintem pozitív változást hozhat a kék lap, mivel a bíróknak még egy eszköz van a kezükben olyan esetekre, amikor nem lehet százszázalékos bizonyossággal besorolni egy szabálytalanságot. Az alkalmazás során azonban további kérdések merülhetnek fel, például hogy kell-e pluszszemélyzet, illetve szükséges-e külön büntetőpad a pályáknál

– fejtette ki a főbíró.

 

foci kék lap labdarúgás IFAB FIFA
Kapcsolódó cikkek