Sportgazdaság

Szoboszlai Dominik Liverpool-meze ott van a legkeresettebbek között

Az UEFA közölte, hogy 2023-ban melyik csapatok mezei fogytak a legjobban. A rangsor élén a spanyol címvédő áll, de a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Liverpool dressze is nagyon kelendő.

A spanyol futballbajnoki címvédő FC Barcelona mezéből fogyott a legtöbb tavaly, a bevételi rangsor élére repítve a katalán klubot, míg Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool a negyedik helyen található.

This picture taken on October 23, 2023 at the FC Barcelona store, in Barcelona, shows the club's new jersey featuring the famous logo of the Rolling Stones which Barcelona players will wear during the Clasico against Real Madrid later this month, as part of the club's sponsorship deal with streaming giants Spotify. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Szoboszlai Dominik Liverpool-meze ott van a legkeresettebbek között, a legjobban azonban a Barca-dresszek fogynak.
Fotó: AFP

A Mundo Deportivo a kontinentális szövetség, az UEFA 2023-as pénzügyi jelentését részletező anyagában kiemeli, hogy a Barca messze megelőzte a Real Madridot és a Bayern Münchent. 

A mezek és más futballárucikkek értékesítéséből származó bevételeket tekintve a tíz legjobb európai klub rangsorában negyedik a magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool.

Érdekesség viszont, hogy míg a Manchester United, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham is tagja az élvonalnak a szigetországi élklubok közül, addig a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában címvédő, aktuális klubvilágbajnok Manchester City nincs a tízes listán.

A tíz legjobban fogyó focimez
 

 

Először termeltek 10 milliárd euró felett a legnagyobb focicsapatok

A Deloitte Football Money League nevű pénzügyi vizsgálata szerint a spanyol Real Madrid a leghatékonyabb pénzgyűjtő focicsapat a világon, 2018 óta először. 

A Realnál 118 millió eurós (45,9 milliárd forint) növekménnyel 831 millió eurós (323,2 milliárd forint) rekordbevételt könyvelhettek el, 

főleg a remek kereskedelmi teljesítménynek, illetve annak köszönhetően, hogy a koronavírus-járvány elmúltával sosem látott lelkesedéssel mennek meccsre az emberek.

@vilaggazdasag Focisták, akik sokkal nagyobb karriert futhattak volna be a sérülések nélkül #vg #vilaggazdasag #világgazdaság #sport #labdarúgás #sérülés #szoboszlai #szoboszlaidominik ♬ eredeti hang - vg.hu

Az pedig már a jövőhöz tartozik, ugyanakkor jelzi a Real gazdasági erejét, hogy a HP-vel nemrég kötött évi 70 millió eurót (27,2 milliárd forint) garantáló szerződést, amiért cserébe a számítástechnikai vállalat felirata csak a mezek ujján lesz látható, nem is kiemelt helyen. További érdekessége a megállapodásnak, hogy a HP a mesterségesintelligencia-fejlesztéseit is a focicsapat rendelkezésére bocsátja, hátha kinyerhető belőle valami, ami támogatja a sportteljesítményt.

A pénzügyi virtuális liga második helyére persze azért bejött a City, hiszen ugyancsak rekordméretű, 826 millió eurós (321,2 milliárd forintos) bevételt generált. Ezt főleg a PL- és a Bajnokok Ligája (BL)-győzelmekhez arányított kereskedelmi és tévéközvetítési jogokból betakarított plusz 76 millió euró (29,6 milliárd forint) fűtötte.

A dobogóra még a klassziscsatára, a lejáró szerződésű Kylian Mbappé megtartásáért küzdő francia PSG fért fel 802 millió eurós (311,9 milliárd forintos) bevétellel. 

Negyedik a spanyol Barcelona, amely a hetedik helyről lépett fel a 61 százalékkal növelt meccsnapi és 45 százalékkal növelt közvetítési jogból, valamint merchandisingből származó bevételei révén. 

 

Szoboszlai Dominik liverpool mez Barcelona
Kapcsolódó cikkek